Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 czerwca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-1.440.125.2022.3.AZ
WIS Towar wyrób warzywny panierowany smażony pieczony
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy –(….).(…).
Rozstrzygnięcie: CN 20
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu (…) Wnioskodawca złożył wniosek (…), w zakresie sklasyfikowania towaru (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Przedmiotem wniosku jest produkt o nazwie "(…)". Jest to wyrób garmażeryjny panierowany, smażony, pieczony. Jest on uformowany w postaci (…). Jest gotowy do spożycia po podgrzaniu na patelni, w piekarniku lub we frytkownicy. Jego skład jako poufny podano w polu 58 niniejszego wniosku.
Zgodnie z Regułą 1 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS) tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne; do celów prawnych klasyfikację towarów należy ustalać zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz, o ile nie są one sprzeczne z treścią powyższych pozycji i uwag, zgodnie z następującymi regułami.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right