Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 20 maja 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.135.2022.2.KP

Brak obowiązku stosowania kasy on-line.

Interpretacja indywidualna  – stanowisko prawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

25 marca 2022 r. wpłynął Pana wniosek z 18 marca 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy braku obowiązku stosowania kasy on-line. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem nadanym 12 maja 2022 r. (wpływ 16 maja 2022 r.).

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Wniosek o udzielenie informacji odnośnie instalacji kasy rejestrującej on-line w placówkach piekarniczych PKD 10.71.Z.

W związku z prowadzoną przez Wnioskodawcę działalnością gospodarczą polegającą na produkcji wyrobów piekarniczych i ciastkarskich Wnioskodawca prosi o udzielenie informacji czy jest zobowiązany do zainstalowania w swoich punktach sprzedażowo-produkcyjnych kas rejestrujących on-line. Profil działalności polega na tym, że w prowadzonych punktach sprzedaży odbywa się jednocześnie produkcja tych wyrobów. Pracownik produkcyjny na bazie półproduktów przygotowuje ciasto, a następnie dokonuje odpieczenia lub obsmażenia drożdżówek, pączków, paluchów, gniazdek i innych podobnych produktów cukierniczych. Po tak przygotowanym asortymencie trafia on do części sprzedażowej gdzie osoba odpowiedzialna za sprzedaż wykłada towar na półki i przeznacza go do sprzedaży. Sprzedaż odbywa się z okienka, nie ma możliwości, aby klient wszedł do środka obiektu. Nie ma również spożycia na miejscu, nie ma nigdzie stolików do konsumpcji ani sprzedaży napojów typu kawa, herbata czy nawet soki lub napoje chłodzące. Pracownik produkcyjny przygotowuje towar od godzin wczesnoporannych kończy swoją pracę ok. godz. 13.00, natomiast sprzedaż wyrobów odbywa się w godzinach 10-18. W trakcie sprzedaży towar nie jest w żaden sposób podgrzewany i nie podlega już żadnej obróbce termicznej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00