Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 czerwca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.72.2022.2.EB

WIS TOWAR - produkt spożywczy na bazie soi.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa  (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 17 marca 2022 r. (data wpływu 21 marca 2022 r.), uzupełnionego 18 maja i 1 czerwca 2022 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt spożywczy otrzymany z soi, poddawanej obróbce (...) oraz (...) procesowi (...)

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług 

UZASADNIENIE

W dniu 21 marca 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 18 maja i 1 czerwca 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) według kodu Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

We wniosku oraz uzupełnieniach, przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Jest Pan producentem produktu spożywczego (...), pakowanego do sprzedaży w opakowania po (...) g. Produkt ten powstaje w wyniku obróbki (...) soi. (...) produkt jest pakowany w jednostkowe opakowania i trafia do sprzedaży.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00