Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 czerwca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.72.2022.2.EB
WIS TOWAR - produkt spożywczy na bazie soi.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 17 marca 2022 r. (data wpływu 21 marca 2022 r.), uzupełnionego 18 maja i 1 czerwca 2022 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: produkt spożywczy otrzymany z soi, poddawanej obróbce (...) oraz (...) procesowi (...)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 21 marca 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 18 maja i 1 czerwca 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) według kodu Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku oraz uzupełnieniach, przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Jest Pan producentem produktu spożywczego (...), pakowanego do sprzedaży w opakowania po (...) g. Produkt ten powstaje w wyniku obróbki (...) soi. (...) produkt jest pakowany w jednostkowe opakowania i trafia do sprzedaży.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right