Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 22 września 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.606.2021.2.MGR
określenie stawki ryczałtu
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy – przedstawione we wniosku z dnia 24 czerwca 2021 r. (data wpływu za pośrednictwem platformy ePUAP 24 czerwca 2021 r.), uzupełnionym pismem, które wpłynęło za pośrednictwem platformy ePUAP 2 września 2021 r., o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie określenia stawki ryczałtu jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 24 czerwca 2021 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie określenia stawki ryczałtu.
W dniu 2 września 2021 r. na wezwanie Organu Wnioskodawca uzupełnił wniosek.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca jest kucharzem. Jego praca w ramach prowadzonej działalności gospodarczej polega na przygotowywaniu posiłków na rzecz restauracji, dla której jest podwykonawcą. Zakres Jego usług obejmuje przygotowywanie posiłków oraz garnirowanie, tj. przybieranie, dekorowanie potraw oraz naczyń na których będą podawane. W ramach współpracy restauracja dostarcza Mu wszystkie niezbędne produkty przy użyciu których wykonuje swoje usługi. Dodatkowo, Zleceniodawca obliguje Wnioskodawcę do korzystania ze wszystkich narzędzi oraz sprzętów znajdujących się w jego siedzibie. Do lokalu restauracji przynależy kuchnia, gdzie Wnioskodawca przygotowuje wszystkie posiłki. Jako osoba świadcząca usługi gastronomiczne nie zajmuje się On przygotowywaniem napojów, w tym napojów z zawartością alkoholu. Jego działalność polegającą na przygotowywaniu posiłków na rzecz restauracji można pogrupować w podklasie PKD 56.29.Z - pozostała działalność gastronomiczna i taki numer PKD podany jest w CEIDG. W ramach prowadzonej działalności Wnioskodawca nie zajmuje się zakupem produktów oraz sprzedażą potraw. Na koniec każdego miesiąca wystawia rachunek za świadczone usługi gastronomiczne. Symbol PKWiU wykonywanych usług to 56.10.11.0 - usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracji. Wnioskodawca nie podaje przygotowanych potraw klientom restauracji - tym zajmują się kelnerzy zabezpieczeni przez restaurację. Wniosek dotyczy 2021 r. (Wnioskodawca zmienił formę opodatkowania na ryczałt ewidencjonowany). W tym celu złożył On zawiadomienie do właściwego Urzędu Skarbowego o zmianie formy opodatkowania. W prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca nie będzie zatrudniał pracowników.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right