Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 17 czerwca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT1-3.4012.275.2021.1.KS
Brak opodatkowania podatkiem VAT dobrowolnie i uznaniowo przydzielanych pracownikom napiwków od klienta.
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 15 marca 2021 r. (data wpływu 20 kwietnia 2021 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku opodatkowania podatkiem VAT dobrowolnie i uznaniowo przydzielanych pracownikom napiwków od klienta – jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
20 kwietnia 2021 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku opodatkowania podatkiem VAT dobrowolnie i uznaniowo przydzielanych pracownikom napiwków od klienta.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Hotel Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa prowadzi na terytorium Polski działalność w zakresie usług hotelowych (główne PKD 55.10.Z) oraz usług restauracyjnych (PKD 56.10.A, 56.29.Z). W budynku hotelu znajdują się cztery restauracje. Spółka jest czynnym podatnikiem VAT.
Hotel Sp. z o.o. Sp. k. świadczy swoje usługi zarówno dla klientów indywidualnych (osób fizycznych) jak i firm (osób prawnych), krajowych i zagranicznych (dalej "Klient").
Cała sprzedaż spółki ewidencjonowana jest:
- W przypadku klientów prywatnych - na urządzeniach fiskalnych, każda wykonana usługa, czy sprzedany towar potwierdzona jest paragonem fiskalnym.
- W przypadku firm - w systemie Hotelowym …, każda wykonana usługa, czy sprzedany towar potwierdzona jest fakturą VAT wygenerowaną w systemie … z miesięczną numeracją ciągłą.
Każda restauracja w Hotelu wyposażona jest w odrębną kasę fiskalną oraz terminal płatniczy przypisany do właściwego punktu sprzedaży. W programie … każdy punkt ewidencjonuje sprzedaż w rozbiciu na poszczególne kategorie sprzedanych usług lub towarów - np. jedzenie, napoje, alkohol. W programie tym wyodrębnione są również kwoty dobrowolnie otrzymanych napiwków przez pracowników Hotelu. Codziennie, do działu księgowości przekazywane są zamknięcia dnia z poszczególnych punktów sprzedażowych (Raport dobowy z kasy fiskalnej, zamknięcie dnia z terminala płatniczego oraz szczegółowy raport sprzedaży z systemu …).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right