Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 maja 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.108.2022.1.MCZ
WIS - TOWAR - Kajmak
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 2 maja 2022 r. (data wpływu 9 maja 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Kajmak (…)
Opis towaru: Kajmak – mleko zagęszczone słodzone, gotowane, zawierająca w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - składniki mleczne (…), cukier (sacharoza) (…). Stosowany do wafli, ciast, deserów, owoców oraz innych celów kulinarnych. Produkt o gramaturze (…).
Rozstrzygnięcie: CN 1704
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 9 maja 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: Kajmak (…), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
KAJMAK - mleko zagęszczone słodzone jest produktem mlecznym - mleko i śmietanka, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru. Ze względu na przewagę składników mlecznych powyżej 50%, jest produktem poddanym pasteryzacji wysokiej (…) Celsjusza o konsystencji gęstej, ciągliwej, plastycznej. Barwa jednolita brązowozłota, lekko połyskująca, wyczuwalny posmak karmelizacji cukru. Opakowaniem jednostkowym są tuby o masie (…) oraz wiaderka o masie (…). Produkt spełnia wymagania prawne stawiane mleku zagęszczonemu słodzonemu - skład zgodny z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa Rozwoju Wsi z dnia 8 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz niektórych rodzajów mleka zagęszczonego i mleka w proszku przeznaczonego do spożycia przez ludzi: zawartość tłuszczu minimum 8%, zawartość suchej masy składników mlecznych minimum 28%. Powyższe wymagania są zgodne z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r, ustanawiającymi szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE Lt39 z 30.04,2004, str. 55, z późn, zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right