Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 24 maja 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.116.2022.1.MCZ
WIS - TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 maja 2022 r. (brak daty pisma), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Kwas chlebowy
Opis towaru: Kwas chlebowy w formie sypkiej, zdatny do picia po przygotowaniu. Produkt zawierający – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – słód żytni ciemny, słód jęczmienny jasny, kwas cytrynowy, suszone drożdże piekarskie.
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 16 maja 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: Kwas chlebowy, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Kwas chlebowy, (…), o gramaturze (…).
Saszetka kwas chlebowy (…): (…).
Mieszanka nadająca odpowiedni smak produktowi końcowemu.
Saszetka drożdże (…): (…)
Służą do przeprowadzenia domowej fermentacji i przygotowania orzeźwiającego napoju.
Produkt sprzedawany w formie sypkiej, zdatny do picia po przygotowaniu, formę orzeźwiającego napoju zyskuje po dodaniu wody, mąki, cukru oraz przeprowadzeniu procesu fermentacji.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right