Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 6 maja 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.53.2022.3.PP

WIS TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia  11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 11 marca 2022 r. (data wpływu 11 marca 2022 r.) uzupełnionego pismami z 11 kwietnia 2022 r. (data wpływu 13 kwietnia 2022 r.) oraz 14 kwietnia 2022 r. (data wpływu 15 kwietnia 2022 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: (…)

Opis towaru: w skład produktu wchodzi – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…). Kanapka jest produktem spożywczym „na wynos” przygotowanym w piekarni głównej i sprzedawanym w sklepie firmowym (własnym sklepie detalicznym) nie oferującym zaplecza gastronomicznego. Sprzedaż ogranicza się do wyjęcia gotowej, zapakowanej kanapki z lady chłodniczej i przekazania jej klientowi w oryginalnym, jednostkowym opakowaniu. Klient nie ma możliwości spożycia produktu na miejscu ani jego podgrzania. Sklepy firmowe nie oferują także obsługi kelnerskiej.

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna:  art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 11 marca 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 13 kwietnia 2022 r. i 15 kwietnia 2022 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru.

(…)

Przedmiotem niniejszego wniosku jest kajzerka z (…) i (…) przygotowywana w piekarni głównej (centrali).

Skład na etykiecie: (…).

Sposób przygotowania Produktu w podzieleniu na poszczególne etapy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00