Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-1.440.37.2022.2.AZG

WIS TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia  11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r. poz. 685 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia (data wpływu), uzupełnionego pismem z (…) (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…) masa (…)

Opis towaru: masa (…) zawierająca w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy -  (…);  można ją stosować do sporządzania deserów, wafli, ciast, naleśników; produkt oferowany jest (…) o gramaturze (…)g oraz w (…) o gramaturze (…)kg.

Rozstrzygnięcie: CN 1704

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu (…) Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu (…), w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) masa (…), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz w uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru. 

Nazwa towaru: mleko (…).

Parametry produktu: (…) tłuszczu; (…) suchej masy beztłuszczowej mleka; zawartość całkowitej suchej masy mleka - nie mniej niż (…); zawartość całkowitej suchej masy - nie mniej niż (…); zawartość sacharozy (…); produkt zgodny z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z dnia 8 lipca 2004 w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej.

Wykaz składników: (…)

Technologia, czyli sposób wytwarzania produktu: (…)

Przeznaczenie produktu: można stosować do sporządzania deserów, wafli, ciast, naleśników.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00