Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.440.36.2022.1.AJZ
WIS TOWAR - preparat w proszku do postępowania dietetycznego biegunki i odwodnienia; środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 9 lutego 2022 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...) – proszek do rozpuszczania
Opis towaru: preparat w proszku do postępowania dietetycznego w stanach biegunki i odwodnienia
Rozstrzygnięcie: dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 9 lutego 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: ,,(...) – proszek do rozpuszczania”, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
„(…) – proszek”
(…).(…) wprowadziła na rynek środek spożywczy (…) (smak (…)), zwany dalej jako „Produkt”. Jest to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Produkt to preparat do postępowania dietetycznego w stanach biegunki i odwodnienia.
Produkt (…) o smaku (…) został zgłoszony do GIS jako dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Po wejściu w życie Rozporządzenia 609/2013 Produkt został oznakowany jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, a jego skład i funkcja pozostały bez zmian.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right