Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.53.2022.2.KG
WIS TOWAR, WIS USŁUGA RESTAURACYJNA
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r. poz. 685 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 11 marca 2022 r. (o tej samej dacie wpływu), uzupełnionego pismem z dnia 5 kwietnia 2022 r. (o tej samej dacie wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – kajzerka z (...) przygotowywana w sklepie firmowym
Opis: w skład produktu wchodzi – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – kajzerka (…), (…), (…). Kanapka jest produktem sprzedawanym „na wynos” – przygotowywanym w sklepie firmowym oferującym zaplecze gastronomiczne (m.in. stoliki, krzesła), przekładanym do witryny chłodniczej w celu ekspozycji oraz pakowanym do torebki papierowej bez ingerencji w jego skład oraz bez podgrzania.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 11 marca 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „kajzerka z (...) przygotowywana w sklepie firmowym” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono 4 kwietnia 2022 r.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis:
(…) Przedmiotem niniejszego wniosku jest kajzerka z (...) (dalej: „Produkt”) kompletowana w sklepie firmowym.
Skład Produktu przedstawia się następująco.
Skład udostępniony jest w ogólnodostępnym katalogu.
Skład: kajzerka (...), (...), (...), (…).
Poniżej przedstawiono sposób przygotowania Produktu w podzieleniu na poszczególne etapy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right