Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 14 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.283.2021.10.KM
WIS TOWAR - preparat; żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 6 września 2021 r. (data wpływu 7 września 2021 r.), uzupełnionego w dniach 25 października, 24 listopada i 23 grudnia 2021 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)”
Opis towaru: preparat w formie proszku do sporządzania roztworu doustnego, zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: 41 ust. 2 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 7 września 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 25 października, 24 listopada i 23 grudnia 2021 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Nazwa handlowa Preparatu - (…)
Towar będący przedmiotem niniejszego wniosku to preparat będący unikalnym połączeniem kultur bakterii (…) oraz (…) („Preparat”).
Preparat jest przeznaczony do stosowania u dorosłych i dzieci (…).
Produkt jest zalecany do postępowania dietetycznego w celu:
‒ uzupełnienia diety w (…),
‒ uzupełnienia diety (…).
Preparat ma formę proszku do sporządzania roztworu doustnego. W skład opakowania wchodzi (…).
Preparat zawiera żywe kultury bakterii
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right