Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 marca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.407.2021.4.AS

WIS towar – kotlet (…), ziemniaki (…), sałatka (…).

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…), reprezentowanej przez pełnomocnika (…) z dnia 10 grudnia 2021 r. (data wpływu 15 grudnia 2021 r.), uzupełnionego pismami z dnia 15 lutego 2022 r. (data wpływu 15 lutego 2022 r.) oraz z dnia 28 lutego 2022 r. (data wpływu 2 marca 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – kotlet (…) ziemniaki (…) sałatka (…)

Opis świadczenia: Przedmiotem wniosku jest kotlet (…) ziemniaki (…) sałatka (…)

o następującym składzie: kotlet (…): (…); ziemniaki (…):(…); sałatka (…): (…).

Wnioskodawca dokonuje obróbki wstępnej doczyszczania z błon kotleta (…), porcjowania, stekowania, panierowania, obróbki cieplnej czyli smażenia, schładzania, podgrzewania bezpośrednio przed wydaniem. Ziemniaki (…) są obrabiane wstępne w obieraczce, doczyszczane ręczne, gotowane bezpośrednio przed wydaniem. Sałatka jest poddana obróbce wstępnej, szatkowana, obgotowywana, schładzana, następuje łączenie wszystkich składników i doprawianie, schładzanie.

Przygotowany zestaw obiadowy jest w pełni przyrządzony i gotowy do bezpośredniego spożycia. Produkt nie wymaga żadnej obróbki termicznej przed spożyciem przez klienta.

Zestawy obiadowe są przewożone do klienta w (…), które zapewniają utrzymanie temperatury produktu. Posiłek jest przeznaczony do spożycia bezpośrednio po dostarczeniu przez kuriera.

Wnioskodawca tylko przygotowuje i dostarcza posiłek na zamówienie, przy czym nie wykonuje innych czynności. Cena obejmuje całość świadczenia w tym transport. Nie jest zawierana umowa z Klientem, Klient zamawia posiłek telefonicznie i jest mu dostarczany.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00