Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 marca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.371.2021.3.SC
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r. poz. 685 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 27 grudnia 2021 r. (data wpływu 31 grudnia 2021 r.) uzupełnionego pismem z 4 lutego 2022 r. (data wpływu 4 lutego 2022 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: produkt stanowi (…) i zawiera w swoim składzie - zdaniem Wnioskodawcy – (…). Wnioskodawca sprzedaje towar w lokalu gastronomicznym, który (…). Towar sprzedawany jest „na wynos”, zapakowany jest w (…)
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
Dnia 31 grudnia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 4 lutego 2022 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru.
(…)
Skład produktu przedstawia się następująco:
(…)
Proponowana przez Wnioskodawcę klasyfikacja: (…).
W załączeniu Wnioskodawca przedstawił (…).
Wnioskodawca zmierza do (…).
W dniu 4 lutego 2022 r. w odpowiedzi na pytania zawarte w wezwaniu z 31 stycznia 2022 r. znak: (…) Wnioskodawca przedstawił następujące informacje:
Skład produktu przedstawia się następująco (…).
Wnioskodawca wyjaśnił również (…)
Towar jest (…).
Wnioskodawca wskazał również, że (…).
Towar sprzedawany jest na wynos. (…).
Wnioskodawca sprzedaje towar stanowiący przedmiot wniosku w lokalu gastronomicznym. (…).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right