Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 lutego 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.296.2021.4.JC
WIS TOWAR - kanapka.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 25 października 2021 r. (data wpływu 3 listopada 2021 r.), uzupełnionego w dniach 15 grudnia 2021 r. i 5 stycznia 2022 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „Bułka (…)”
Opis: Produkt przygotowany w sklepie. Po przygotowaniu, zapakowany w opakowanie jednostkowe, wykładany do chłodziarki wraz z innymi produktami do sprzedaży. W skład produktu wchodzi (…).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 3 listopada 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 15 grudnia 2021 r. i 5 stycznia 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „Bułka (…)” (dalej jako: produkt lub towar lub kanapka) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Skład procentowy produktu:
(…)
Produkt przygotowywany na miejscu w sklepie zgodnie z poniższym procesem.
Przygotowanie:
(…)
Wnioskodawca wskazał, że produkt nie jest jeszcze w sprzedaży w związku z czym nie ma ustalonej ekspozycji kanapki w witrynie chłodniczej.
Wnioskodawca poinformował, że nabywa gotową, upieczoną bułkę i nie poddaje jej żadnej obróbce. Bułka jest jednym z wielu półproduktów służących do przygotowania kanapki. Wnioskodawca nie dysponuje wiedzą dotyczącą procesu technologicznego produkcji bułki, ponieważ bułka kupowana będzie od podmiotu zewnętrznego, jest to tajemnica handlowa dostawcy i nie udostępnia jej podmiotom trzecim.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right