Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 16 lutego 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.305.2021.4.IS
WIS towar (świadczenie kompleksowe)
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.) zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r. poz. 685 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 października 2021 r. (data wpływu 19 października 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia: 15 listopada 2021 r. (data wpływu 23 listopada 2021 r.), 14 grudnia 2021 r. (data wpływu 16 grudnia 2021 r.) oraz 3 stycznia 2022 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar (świadczenie kompleksowe) – (...)
Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 19 października 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 23 listopada 2021 r., 16 grudnia 2021 r. oraz 3 stycznia 2022 r., w zakresie sklasyfikowania ww. świadczenia według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis.
Transakcja polegająca na przygotowywaniu gotowych posiłków i ich sprzedaży wraz dowozem. (…)
Wnioskodawca zaproponował klasyfikację 10.85.1.
Pismem z dnia 5 listopada 2021 r. wezwano Wnioskodawcę do uzupełnienia wniosku o:
I. Następujące informacje/dokumenty:
1. Czy Wnioskodawca jest producentem towaru czy np. podmiotem nabywającym go od innego podmiotu?
2. Wskazanie na potrzeby wydania WIS jednego konkretnego towaru (posiłku) dostarczanego w ramach świadczenia będącego przedmiotem złożonego wniosku oraz wskazanie jego składu surowcowego do 100% wszystkich składników.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right