Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 4 lutego 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-1.440.216.2021.9.KB
WIS TOWAR - sok z malin.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 1 lipca 2021 r. (data wpływu 7 lipca 2021 r.), uzupełnionego w dniu 6 sierpnia 2021 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Syrop malinowy, 500 ml
Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – sok z malin oraz cukier
Rozstrzygnięcie: CN 20
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 7 lipca 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 6 sierpnia 2021 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: Syrop malinowy, 500 ml, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz w jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Syrop malinowy w szklanej butelce 500 ml.
Składniki – sok z malin (…)%, cukier (…)%.
Wnioskodawca wskazał, że syrop malinowy poddawany jest procesowi pasteryzacji w temperaturze 85°C przez 5 minut. Liczba Brixa soku z malin wytworzonego z owoców malin przed dodaniem cukru wynosi (…) BRIX. Natomiast liczba Brixa gotowego towaru w postaci syropu malinowego wynosi (…) BRIX.
Do produkcji syropu malinowego Wnioskodawca nie żadnych składników poza sokiem z malin i cukrem.
(…)
Opis procesu technologicznego:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right