Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 października 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-1.450.680.2020.12.JPO

WIS Towar - kajmak.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 5 marca 2020 r. (data wpływu 9 czerwca 2020 r.), uzupełnionego w dniach 22 września 2020 r., 13 października 2020 r., 7, 28 i 29 czerwca 2021 r., 5, 11 i 26 sierpnia 2021 r. oraz 5 października 2021 r. (daty wpływu) – o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie określenia klasyfikacji według Nomenklatury scalonej (CN) dla towaru „Kajmak (…)” – uwzględniając decyzję z dnia 7 maja 2021 r. znak 0110-KSI1-1.451.73.2020.9 uchylającą decyzję z dnia 15 grudnia 2020 r. znak 0115-KDST2-1.450.680.2020.4.MD i przekazującą sprawę do ponownego rozpatrzenia – Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – Kajmak (…)

Opis towaru: masa o (…) smaku i zapachu, (…)

Rozstrzygnięcie: CN 1704

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 9 czerwca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 22 września i 13 października 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru „Kajmak (…)” według Nomenklatury scalonej na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści ww. wniosku oraz w jego uzupełnieniach (daty wpływu 22 września i 13 października 2020 r.) przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Kajmak (…).

Powstaje w wyniku (…).

Produkt (…).

W związku z tym, że (…). Ponieważ Produkt jest (…).

Skład surowcowy: (…).

Proces technologiczny produkcji.

(…)

Do wniosku Wnioskodawca dołączył:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00