Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 13 października 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.440.250.2021.1.KG

WIS- towar

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 13 sierpnia 2021 r. (data wpływu 13 sierpnia 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 22 września 2021 r. (data wpływu 23 września 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: Pełnowartościowy posiłek w sproszkowanej formie. (…)

Rozstrzygnięcie: CN 2101

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 13 sierpnia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 22 września 2021 r. (data wpływu 23 września 2021 r.) o doprecyzowanie opisu.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotem wniosku jest produkt (…).

Produkt ten, to pełnowartościowy posiłek w sproszkowanej formie. Produkt nie zawiera (…). Produkt w opakowaniach do sprzedaży detalicznej.

Sposób przygotowania:

W zależności od zapotrzebowania kalorycznego na (…)

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00