Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 14 lipca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.960.2020.8.BR

WIS TOWARWIS TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po ponownym rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 20 sierpnia 2020 r. (data wpływu 26 sierpnia 2020 r.), uzupełnionego pismami z dnia 1 grudnia 2020 r. (data wpływu 1 grudnia 2020 r.), z dnia 16 grudnia 2020 r. (data wpływu 16 grudnia 2020 r.) oraz z dnia 8 czerwca 2021 r. (data wpływu 8 czerwca 2021 r.), w związku z postanowieniem Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 28 kwietnia 2021 r., znak 0110-KSI2-1.441.15.2021.2.BP, uchylającym postanowienie z dnia 4 lutego 2021 r., znak 0112-KDSL1-2.450.960.2020.4.BR i przekazującym sprawę do ponownego rozpatrzenia, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – sorbet (…) sprzedawany w porcjach tzw. gałkowych podawany w waflach

Opis: W punktach sprzedaży Wnioskodawca prowadzi sprzedaż lodów w porcjach tzw. gałkowych, podawanych w waflach. Wnioskodawca nabywa lody gotowe w kuwetach i nie produkuje lodów w punktach sprzedaży. Sorbet (…) zawiera następujące składniki: (…). Klient nabywa lody gałkowe w wafelku przy ladzie sklepowej. Sprzedawca wydaje lody klientowi, lody nie są podawane do stolików i nie towarzyszy temu żadna inna dodatkowa usługa jaką klient mógłby oczekiwać, np. w restauracji. Jedyną „czynnością” jaką wykonuje pracownik Wnioskodawcy jest nałożenie lodów do wafelka i wydanie go Klientowi. Z uwagi na dostępną infrastrukturę w niektórych punktach sprzedaży Klient ma możliwość konsumpcji lodów na miejscu przy stoliku. Wnioskodawca nie modyfikuje składu sorbetu (…), a jedynie na życzenie klienta dodaje polewę do sorbetu. Wnioskodawca nie korzysta z naczyń wielorazowego użytku wymagających mycia. Sprzątanie stolika ma na celu zachowanie zasad higieny i bezpieczeństwa żywieniowego. W niektórych lokalach dostępne są toalety.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00