Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 kwietnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.22.2021.2.JKS
WIS usługa
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 stycznia 2021 r. (data wpływu 21 stycznia 2021 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 29 marca 2021 r. (data wpływu 29 marca 2021 r.) i 8 kwietnia 2021 r. (data wpływu 8 kwietnia 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa – badanie mikrobiologiczne, związane z jakością żywności surowych podrobów ssaków i ptaków, świeżych i mrożonych.
Opis:
Przedmiotem wniosku jest usługa polegająca na badaniu mikrobiologicznym, związanym z jakością żywności, surowych podrobów ssaków i ptaków, świeżych i mrożonych. Badania laboratoryjne są wykonywane bezpośrednio przez pracowników Laboratorium.
Laboratorium z wyprzedzeniem 3-7 dniowym przyjmuje zlecenia telefoniczne od firm zajmujących się produkcją żywności w postaci surowych ryb i owoców morza, świeżych i mrożonych. W uzgodnionym dniu pobierane są próbki zgodnie z obowiązującymi polskimi normami według uzgodnionej metody badań. Pobieranych jest 1-5 próbek z całej produkcji wyznaczonego asortymentu, w zależności od wielkości produkcji oraz zaleceń powiatowego inspektoratu weterynarii. Po pobraniu próbek następuje przegląd zlecenia badania mikrobiologicznego polegający na udokumentowaniu potrzeb i wymagań klienta dotyczących badania – data badania, kierunki badania, itp. Zlecenie akceptowane i podpisywane jest przez obie strony i stanowi formę zawartej umowy o wykonanie zleconych badań. Próbki są odpowiednio zabezpieczane w jałowych workach lub pojemnikach i w warunkach chłodniczych (termotorba plus samochód chłodnia) transportowane są do laboratorium. W laboratorium laborant w punkcie przyjęcia próbek rejestruje próbkę nadając kolejne numery badań oraz ponownie przegląda zlecenie pod kątem możliwości realizacji poszczególnych badań. Następnie kodowana próbka przechodzi do pomieszczenia „Naważania”, gdzie upoważniony laborant rozdrabnia próbkę, naważa i przygotowuje zawiesinę wyjściową do badan mikrobiologicznych (wg polskich norm z serii PN-EN ISO 6888). Kolejny laborant przejmuje zawiesinę wyjściową i posiewa próbki na odpowiednie podłoża mikrobiologiczne zgodnie z wyznaczonymi badaniami. Następnie tak posiane próbki są inkubowane w cieplarkach. Po wyznaczonym w polskiej normie czasie są odczytywane wyniki. Laborant zlicza ilość wyrosłych kolonii, przeprowadza dodatkowe badania potwierdzające lub stwierdza obecność lub nieobecność danego szukanego drobnoustroju. Zakończeniem badania jest wydanie dokumentu w postaci sprawozdania z badań, zawierającego wyniki uzyskanych badań. Sprawozdania przekazywane są zleceniodawcy, jako wynik wykonanego zlecenia (umowy) oraz wystawiana jest faktura za wykonane badania.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right