Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.450.1042.2020.3.MK
WIS TOWAR – artykuł spożywczy
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku Spółki z o.o. (…) z dnia 13 sierpnia 2020 r. (data wpływu 27 sierpnia 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 7 grudnia 2020 r. (data wpływu 10 grudnia 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową:
Przedmiot wniosku: towar – (…).
Opis towaru:
Składniki:
- koncentrat soku (…);
- koncentrat puree (…);
- puree (…);
- sok (…);
- koncentratu soku (…);
- substancja żelująca: (…);
- mąka (…);
- naturalny aromat;
- koncentrat soku (…), olej (…), wosk (…).
Rozstrzygnięcie: CN 20
Stawka VAT: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 27 sierpnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Dnia 10 grudnia 2020 r. wniosek uzupełniono o doprecyzowanie opisu sprawy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right