Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.450.1042.2020.3.MK

WIS TOWAR – artykuł spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku Spółki z o.o. (…) z dnia 13 sierpnia 2020 r. (data wpływu 27 sierpnia 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 7 grudnia 2020 r. (data wpływu 10 grudnia 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową:

Przedmiot wniosku: towar – (…).

Opis towaru:

Składniki:

  • koncentrat soku (…);
  • koncentrat puree (…);
  • puree (…);
  • sok (…);
  • koncentratu soku (…);
  • substancja żelująca: (…);
  • mąka (…);
  • naturalny aromat;
  • koncentrat soku (…), olej (…), wosk (…).

Rozstrzygnięcie: CN 20

Stawka VAT: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy.

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.

UZASADNIENIE

W dniu 27 sierpnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Dnia 10 grudnia 2020 r. wniosek uzupełniono o doprecyzowanie opisu sprawy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00