Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.800.2020.3.ISN
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 8 lipca 2020 r. (data wpływu 14 lipca 2020 r.), uzupełnionego pismami z dnia 17 września 2020 r. (data wpływu 28 września 2020 r.) oraz z dnia 10 listopada 2020 r. (data wpływu 17 listopada 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Składniki: bułka (…), sałata (…), (…), pomidor (…), ser (…), majonez (…), masło (…).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 14 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Składniki: bułka (…), sałata (…), (…), pomidor, ser (…), majonez (…), masło.
Do bezpośredniego spożycia.
Grupa produktowa: (…).
Produkt sprzedawany w opakowaniu jednostkowym.
Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz inne informacje dodatkowe, w tym poufne: (…)
W piśmie z dnia 17 września 2020 r. (data wpływu 28 września 2020 r.) Wnioskodawca udzielił następujących odpowiedzi na poniższe pytania:
- Wskazanie składu surowcowego do 100% wszystkich składników występujących w produkcie gotowym wraz ze wskazaniem dokładnej procentowej zawartości każdego z tych składników.Odp. Składniki: bułka (…)% (…), sałata (…)%, (…), pomidor (…)%, ser (…)% (…), majonez (…)% (…), masło (…)%.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right