Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.1073.2020.2.PR

WIS TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia – brak daty sporządzenia (data wpływu 1 października 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: (…) wykonana w zakładzie głównym, przesyłana do sklepów firmowych, podawana klientowi na talerzyku. Składniki: bułka (…), szynka (…), pomidor (…), ser (...), sałata (…), masło (…), ogórek (…).

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 1 października 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

(…) na bazie bułki (…), przekrojonej do 2/3 głębokości, posmarowanej masłem, z ułożoną sałatą, plasterkami szynki (…), sera (…), ogórka i pomidora.

(…) ułożone są w tekturowych kartonikach i w pojemnikach piekarskich, zabezpieczonych z wierzchu papierem.

Składniki: bułka (…), szynka (…), pomidor (…), ser (...), sałata (…), masło (…), ogórek (…).

Opis procesu produkcyjnego: wypiek bułek; studzenie bułek; krojenie bułek na 2/3 głębokości; przygotowanie (…) – smarowanie masłem spodniej części bułki, układanie sałaty, złożonych na pół dwóch plastrów szynki i jednego plastra sera (naprzemiennie), układanie plastra pomidora i ogórka, przykrycie (…) wierzchnią częścią bułki; układanie (…) w małych kartonikach; układanie kartoników (…) w pojemnikach piekarskich. Wykonane w zakładzie głównym przesyłane do sklepów firmowych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00