Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 8 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.894.2020.4.JN
WIS towar – towar
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 1 sierpnia 2020 r. (data wpływu 3 sierpnia 2020 r.) uzupełnionego pismami: z dnia 1 sierpnia 2020 r. (data wpływu 18 sierpnia 2020 r.), z dnia 25 sierpnia 2020 r. (data wpływu 25 sierpnia 2020 r.), z dnia 29 października 2020 r. (data wpływu 29 października 2020 r.) oraz z dnia 3 grudnia 2020 r. (data wpływu 3 grudnia 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – sernik (…)
Opis towaru: Składniki: ser (…), cukier (…), jaja (…), margaryna (…), mąka (…), aromat (…), proszek do piecz. (…), śmietana (…), cukier waniliowy (…).
Towar sprzedawany w cukierni bezpośrednio konsumentom (klientom detalicznym) na wynos.
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 3 sierpnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right