Data publikacji: 02.03.2020
Jaką stawkę VAT stosować do produktów sprzedawanych w cukierni
PROBLEM
Planowana działalność gospodarcza to dietetyczna cukiernia serwującą różnego rodzaju ciasta i batony typu fit - bez dodatku cukru oraz bez glutenu. Kawiarnia działa w oparciu o franczyzę, która udostępniła nam przepisy na wszystkie wyroby cukiernicze - ciasta, babeczki i batony.
Cukiernia będzie się zajmować produkcją i sprzedażą następujących produktów:
- ciasta,
- torty,
- batony,
- pączki/donaty,
- rogale,
- muffinki/ciastka,
- czekoladki pakowane do pudełeczek,
- koktajle,
- kawa (wersje z mlekiem, bez mleka, z dodatkiem chai),
- herbata,
- soki wyciskane, koktajle owocowe.
Gotowe produkty firm trzecich:
- masło orzechowe (z różnych orzechów),
- soki w butelce,
- woda w butelce (gazowana, niegazowana),
- erytrol.
Produkty mogą być zarówno serwowane na miejscu, jak i pakowane na wynos.
Kawiarnia oferuje żywność dietetyczną, bez dodatku cukru.
Czy rozgraniczać sprzedaż na miejscu ze stawką 8% i dostawę towaru na wynos 5%?