Artykuł
Czy po wyroku TSUE producenci napojów z niską zawartością słodu mogą stosować akcyzę jak dla piwa
13 marca 2019 r. zapadł wyrok TSUE w sprawie opodatkowania niższą akcyzą piwa z mniejszą zawartością słodu. Dotychczas organy podatkowe uznawały taki wyrób za napój fermentowany, a nie za piwo. W rezultacie producenci płacili wyższą akcyzę. TSUE uznał jednak, że żaden przepis nie zakazuje uznawania za piwa słodowe wyrobów, do których produkcji użyto śladowych ilości składników słodowych.
Zapadły 13 marca 2019 r. wyrok TSUE w sprawie C-195/18 może być przełomowy pod względem rozliczania akcyzy od piwa z niską zawartością słodu.
1. Jakie wyroby zdaniem organów podatkowych można było traktować jak piwo
Sprawa dotyczyła wyrobów, które według deklaracji producenta były wytwarzane jako mieszanina piwa i napoju bezalkoholowego, dlatego podlegały opodatkowaniu akcyzą jako piwo. Jednak zdaniem organów celnych półprodukt używany do produkcji gotowego wyrobu nie mógł być uważany za piwo. Zatem wyrób gotowy nie mógł być uznawany za mieszaninę piwa z napojem bezalkoholowym. Stało się to przedmiotem sporu między organem celnym a producentem. Organ celny uważał, że firma produkuje napój fermentowany, a nie opodatkowane niższą akcyzą piwo.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right