Wyjazdy służbowe w spółce z o.o.
Czy wysyłając pracownika w podróż służbową spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ma obowiązek wystawienia „polecenia wyjazdu”, a jeżeli nie to jaki dokument w tym przypadku musi dać pracownikowi? Czy może ona stosować „ustne polecenie wyjazdu” pracownika, a jeżeli tak to w jaki sposób należy zweryfikować ile godzin przebywał w podróży służbowej? Czy osoba bez rozliczenia czasu przebywania na delegacji może przedstawiać tylko rachunki dokumentujące poniesione koszty w trakcie trwania wyjazdu (za posiłki, hotel), czy jednak powinna określić czas trwania podróży służbowej by móc określić należną dietę i porównać ją z faktycznymi wydatkami? Kto powinien zlecić wyjazd na delegację prezesowi, członkom zarządu, dyrektorom komórek? Czy można stosować inne wartości diet niż określone w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013r.? Co jeśli w regulaminie pracy wartość diety określona jest na 50 zł za dobę? Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. wartość diety krajowej za dobę wynosi 30zł. W jaki sposób powinno się rozliczyć koszty podwyższonej diety? Czy poprawnym będzie rozliczenie diety jak niżej: 30 zł diety przysługiwać będzie pracownikowi zgodnie z rozporządzeniem i zostanie zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych, a 20 zł będzie stanowiło przychód pracownika podlegający opodatkowaniu i oskładkowaniu? Czy w tym przypadku dla firmy dieta ustalona w regulaminie pracy i zarachowana jak wyżej będzie w całości stanowiła koszty uzyskania przychodu? Czy pracownik wysłany w podróż służbową po jej zakończeniu może sam uzupełnić delegację i określić ile należy mu się diety? Kto musi rozliczyć delegację, pracownik który był na delegacji czy konkretna osoba z firmy? Jak należy rozliczyć pracownika, który przedstawił rachunki za całodobowe wyżywienie? Na przykład jeśli pracownik został wysłany na delegację zagraniczną i przysługuje mu dieta 49 euro, a do rozliczenia przedstawił rachunki na łączną kwotę 44 euro (za śniadanie 10 euro, obiad 17 euro i kolację 17 euro) czy w tym przypadku należy odjąć to 44 euro z całej przysługującej mu diety i różnicę wypłacić, czy też rozliczać procentowo według ustalonych limitów pomniejszających dietę np. wydano na śniadanie 10 euro, a przysługujący limit to 15% za śniadanie więc 7,35 euro, a reszta do zwrotu?