Czy produkcja regionalnych nalewek w ramach działalności gospodarczej podlega opodatkowaniu akcyzą
Podatnik, który będzie produkował poza składem podatkowym nalewki regionalne, musi najpierw dokonać rejestracji w zakresie akcyzy. Ponadto po zakończonej produkcji musi oznaczyć butelki z nalewkami znakami akcyzy, o które wcześniej powinien złożyć wniosek do właściwego naczelnika urzędu skarbowego. Co istotne, od wyprodukowanych nalewek nie musi uiszczać dodatkowej akcyzy.
Produkty regionalne cieszą się coraz większym powodzeniem wśród kupujących. Dlatego wielu producentów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa owoców decyduje się na poszerzenie swojej działalność o produkcję nalewek regionalnych. W takiej sytuacji pojawia się jednak pytanie, czy ich produkcja w ramach działalności gospodarczej podlega opodatkowaniu akcyzą? Wątpliwości są tym większe szczególnie wtedy, gdy taki producent nie ma składu podatkowego, który powinien być przy produkcji wyrobów akcyzowych.
Prowadzenie produkcji nalewek regionalnych w składzie podatkowym wymaga wypełniania wielu obowiązków akcyzowych, w tym rozliczeń należnej z tego tytułu akcyzy. Prawdopodobnie dlatego wielu podatników z góry odrzuca taką możliwość. W związku z tym w dalszej części naszego artykułu ograniczymy się wyłącznie do produkcji prowadzonej poza składem podatkowym.