Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-10-30
Wersja aktualna od 2024-10-30
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2640
z dnia 9 października 2024 r.
w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-dimetylonaftalenu, kwasu difluorooctowego (DFA), fluopyramu i flupiradifuronu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnych 1,4-dimetylonaftalen, kwas difluorooctowy (DFA), fluopyram i flupiradifuron określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | W odniesieniu do 1,4-dimetylonaftalenu złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obecnego NDP w ziemniakach. Ponadto wnioskodawca przedłożył informacje, niedostępne wcześniej podczas przeglądu NDP tej substancji przeprowadzonego na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, dotyczące charakteru pozostałości w towarach przetworzonych w odniesieniu do ziemniaków oraz metod analitycznych stosowanych w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. |
(3) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku i przekazało Komisji sprawozdanie oceniające. W sprawozdaniu oceniającym państwo członkowskie oceniło narażenie z dietą u zwierząt gospodarskich, biorąc pod uwagę spożycie przez zwierzęta gospodarskie towarów wyprodukowanych z ziemniaków, i zaproponowało obniżenie niektórych obecnych NDP 1,4-dimetylonaftalenu w produktach pochodzenia zwierzęcego pozyskanych od ssaków oraz podniesienie NDP tej substancji w „towarach z drobiu” i „jajach ptasich”. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny wniosku i sprawozdania oceniającego. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt oraz wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP (2). Urząd przekazał uzasadnioną opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(5) | W odniesieniu do wcześniej niedostępnych informacji przedłożonych przez wnioskodawcę na temat charakteru pozostałości w towarach przetworzonych w odniesieniu do ziemniaków oraz na temat metod analitycznych dotyczących produktów pochodzenia zwierzęcego Urząd stwierdził, że luki w danych zostały w wystarczającym stopniu usunięte. |
(6) | W związku z tym w odniesieniu do ziemniaków i produktów pochodzenia zwierzęcego wymóg przedłożenia dodatkowych informacji należy skreślić z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(7) | W odniesieniu do zmian NDP 1,4-dimetylonaftalenu w ziemniakach, tłuszczu świń, pozostałych produktach ze świń, „towarach z bydła”, mięśniach owiec, tłuszczu owiec, wątrobie owiec, podrobach jadalnych z owiec (innych niż wątroba i nerki), pozostałych produktach z owiec, mięśniach kóz, tłuszczu kóz, wątrobie kóz, podrobach jadalnych z kóz (innych niż wątroba i nerki), pozostałych produktach z kóz, „towarach z koniowatych”, „towarach z drobiu”, „mleku” i „jajach ptasich”, o które wnioskował wnioskodawca, Urząd stwierdził, że wszystkie wymogi dotyczące danych zostały spełnione i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej. |
(8) | W uzasadnionej opinii Urząd nie zalecił konkretnych NDP dla kategorii „podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)” różnych grup produktów pochodzenia zwierzęcego. |
(9) | Aby zapewnić ustalenie tych NDP na realistycznym poziomie, należy ustalić je na poziomie najwyższego NDP mającego zastosowanie do jednego z produktów należących do tej samej grupy produktów. |
(10) | W uzasadnionej opinii Urząd nie zalecił konkretnych NDP dla grupy „towary z pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych”. |
(11) | Ponieważ te NDP są zazwyczaj ustalane na poziomie tych samych wartości co dla grupy gatunków przeżuwaczy o najniższych NDP, należy ustalić te NDP na tym samym poziomie co NDP dla grupy „towary z bydła”. |
(12) | W odniesieniu do fluopyramu złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obecnego NDP fluopyramu w nasionach dyni. |
(13) | W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie procedury przyspieszonej przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP (3) w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na ziarnach rzepaku. |
(14) | Urząd dokonał oceny badań pozostałości na ziarnach rzepaku w ramach przeglądu obecnych NDP fluopyramu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (4). Opinia ta opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Ponieważ należy ekstrapolować z badań pozostałości przeprowadzonych na ziarnach rzepaku na nasiona dyni, zgodnie z wytycznymi technicznymi w sprawie ekstrapolacji NDP (5), nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie osobnej uzasadnionej opinii dotyczącej nasion dyni. |
(15) | Należy zatem ustalić NDP fluopyramu w nasionach dyni na poziomie 0,4 mg/kg na podstawie badań pozostałości przeprowadzonych na ziarnach rzepaku. |
(16) | W odniesieniu do DFA i flupiradifuronu złożono dwa wnioski na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP dla „owoców cytrusowych”, czereśni, „owoców leśnych”, „pozostałych drobnych owoców i jagód”, „kapustnych liściowych”, „ziół, kwiatów jadalnych”, ziaren słonecznika, jęczmienia, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, korzeni buraka cukrowego, korzeni cykorii podróżnik i miodu. Wnioski te dotyczyły również ustalenia tolerancji importowych dla przedmiotowych substancji stosowanych w Australii, Brazylii i Stanach Zjednoczonych w odniesieniu do pozostałych owoców cytrusowych, orzechów makadamiowych/orzechów makadamii trójlistnej, „owoców pestkowych”, awokado, mango, papai, szparagów, ziaren sezamu, ziaren słonecznika, jęczmienia, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Wnioskodawcy przedstawili dane wykazujące, że zastosowania DFA i flupiradifuronu na powierzchni tych upraw, dozwolone w Australii, Brazylii i Stanach Zjednoczonych, skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że należy wprowadzić wyższe NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tych upraw. |
(17) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwa członkowskie dokonały oceny tych wniosków i przekazały Komisji sprawozdania oceniające. W sprawozdaniu oceniającym państwo członkowskie oceniło narażenie z dietą u zwierząt gospodarskich, biorąc pod uwagę spożycie przez zwierzęta gospodarskie towarów wyprodukowanych z tych upraw, oraz zaproponowało podwyższenie niektórych obecnych NDP DFA i flupiradifuronu w produktach pochodzenia zwierzęcego. |
(18) | Urząd dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (6). Urząd przekazał uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości. |
(19) | W uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że dane przedłożone przez wnioskodawców dotyczące flupiradifuronu i DFA w grejpfrutach i pomarańczach są niewystarczające do ustalenia nowych NDP. W odniesieniu do flupiradifuronu w cytrynach, limach/limonkach, mandarynkach, orzechach makadamiowych/orzechach makadamii trójlistnej, borówkach amerykańskich, „owocach leśnych”, awokado, szparagach, jęczmieniu, kukurydzy, pszenicy zwyczajnej, korzeniach buraka cukrowego i korzeniach cykorii podróżnik oraz w odniesieniu do DFA w grejpfrutach, pomarańczach, jeżynach, malinach, „pozostałych drobnych owocach i jagodach”, „ziołach, kwiatach jadalnych”, jęczmieniu, prosie zwyczajnym, pszenicy zwyczajnej i miodzie Urząd stwierdził, że obecne wartości NDP nie wymagają zmiany. |
(20) | W odniesieniu do DFA w roślinach uprawianych zmianowo Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę w odniesieniu do potrzeby ustalenia NDP, biorąc pod uwagę nie tylko bezpośrednie zabiegi na tych uprawach, ale także pozostałości, które prawdopodobnie zostaną pobrane przez korzenie. Ponieważ badania wykazują, że w przypadku roślin uprawianych zmianowo nie można w pełni uniknąć pobierania z gleby pozostałości DFA pochodzących z poprzednich upraw, należy ustanowić NDP, które odzwierciedlają zarówno zabiegi bezpośrednie, jak i wspomniane pobieranie pozostałości z gleby. Dotyczy to kapusty pekińskiej/kapusty petsai, jarmużu, „kapustnych liściowych, pozostałych”, ziaren sezamu, ziaren słonecznika, kukurydzy, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, korzeni buraka cukrowego i korzeni cykorii podróżnik. |
(21) | W odniesieniu do flupiradifuronu w jarmużu Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę możliwości obniżenia obecnego NDP, zgodnie z wnioskiem wnioskodawcy, w oparciu o nowe przedłożone badania pozostałości. Ponieważ nowe badania pozostałości przewidziane dla flupiradifuronu w jarmużu opierają się na tych samych dobrych praktykach rolniczych, co obecny NDP, należy obniżyć NDP z 5 mg/kg do 4 mg/kg na podstawie najnowszych i kompletnych dostarczonych danych. |
(22) | W odniesieniu do flupiradifuronu w ziarnach słonecznika Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, by rozstrzygnąć, czy nowy NDP należy ustalić na poziomie 0,8 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie oceny badań pozostałości dotyczących ziaren słonecznika przedłożonych przez Stany Zjednoczone, czy na poziomie 0,7 mg/kg, który obowiązuje w państwie wywozu, tj. Stanach Zjednoczonych. |
(23) | Zgodnie z wytycznymi technicznymi dotyczącymi procedury ustalania NDP NDP określony w ramach stosowania tolerancji importowej nie powinien przekraczać poziomu zatwierdzonego w państwie wywozu. |
(24) | Należy zatem ustalić NDP na poziomie określonym w Stanach Zjednoczonych (0,7 mg/kg). |
(25) | W odniesieniu do zmian NDP DFA w cytrynach, limach/limonkach, mandarynkach, „owocach cytrusowych, pozostałych”, orzechach makadamiowych/orzechach makadamii trójlistnej, „owocach pestkowych”, „owocach leśnych”, awokado, mango, papai, „kapustnych liściowych”, szparagach, ziarnach sezamu, ziarnach słonecznika, kukurydzy, owsie zwyczajnym, życie zwyczajnym, korzeniach buraka cukrowego, korzeniach cykorii podróżnik, tłuszczu świń, wątrobie świń, tłuszczu owiec, tłuszczu kóz i tłuszczu drobiu, a także flupiradifuronu w „owocach cytrusowych, pozostałych”, „owocach pestkowych”, „owocach leśnych”, „pozostałych drobnych owocach i jagodach” (z wyjątkiem borówek amerykańskich), mango, papai, „kapustnych liściowych”, „ziołach, kwiatach jadalnych”, ziarnach sezamu, ziarnach słonecznika, prosie zwyczajnym, owsie zwyczajnym, życie zwyczajnym, „towarach ze świń” (z wyjątkiem mięśni świń) oraz miodzie, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że wszystkie wymogi dotyczące danych zostały spełnione oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej. |
(26) | Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu. |
(27) | Ponadto z powodu błędu pisarskiego rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/1842 (7) usunięto NDP DFA w „naparach ziołowych z wszelkich pozostałych części rośliny”. Należy zatem sprostować załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 poprzez przywrócenie wcześniej ustalonego NDP DFA w „naparach ziołowych z wszelkich pozostałych części rośliny” na poziomie 0,1 mg/kg. |
(28) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
(29) | Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(30) | W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem - aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję - w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć ustalenie przejściowe dla produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. |
(31) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmian. |
(32) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed dniem 30 kwietnia 2025 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 30 kwietnia 2025 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 października 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: https://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) EFSA, 2023. „Modification of the existing maximum residue levels for 1,4-dimethylnaphthalene in potatoes” (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-dimetylonaftalenu w ziemniakach) (Dziennik EFSA 2023, 21(8), 1-37, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8190).
(3) „Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009” (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).
(4) EFSA, 2020. „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluopyram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluopyramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005) (Dziennik EFSA 2020;18(4):6059, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.6059).
(5) „Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin” (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 - Rev. 1 - 10 maja 2023 r.).
(6) EFSA, 2023. „Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels and setting of import tolerances for flupyradifurone and DFA in various crops and animal commodities” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości i określenia tolerancji importowych dla flupiradifuronu i DFA w różnych uprawach i towarach pochodzenia zwierzęcego) (Dziennik EFSA 2023;21(7):8081, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8081).
EFSA, 2023. „Modification of the existing maximum residue levels and setting import tolerances for flupyradifurone and difluoroacetic acid (DFA) in various crops” (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości i ustalenie tolerancji importowych dla flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego (DFA) w różnych uprawach) (Dziennik EFSA 2023, 21(12), e8423, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8423).
(7) Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1842 z dnia 20 października 2021 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 373 z 21.10.2021, s. 76, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1842/oj).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące 1,4-dimetylonaftalenu, kwasu difluorooctowego (DFA), fluopyramu i flupiradifuronu otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | 1,4-dimetylonaftalen (R) (F) | Kwas difluorooctowy (DFA) | Fluopyram (R) | Flupiradifuron | ||||||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | ||||||||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0110000 | Owoce cytrusowe | (+) |
|
|
| ||||||||
0110010 | Grejpfruty | (+) | 0,05 | 0,5 | 3 | ||||||||
0110020 | Pomarańcze | (+) | 0,05 | 0,5 | 3 | ||||||||
0110030 | Cytryny | (+) | 0,09 | 0,9 (+) | 1,5 | ||||||||
0110040 | Limy/limonki | (+) | 0,09 | 0,01 (*1) | 1,5 | ||||||||
0110050 | Mandarynki | (+) | 0,09 | 0,9 (+) | 1,5 | ||||||||
0110990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,09 | 0,01 (*1) | 3 | ||||||||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | (+) |
| 0,03 | 0,02 | ||||||||
0120010 | Migdały | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120020 | Orzechy brazylijskie | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120030 | Orzechy nerkowca | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120040 | Kasztany jadalne | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120050 | Orzechy kokosowe | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | (+) | 0,3 |
|
| ||||||||
0120080 | Orzechy pekan | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120090 | Orzeszki piniowe | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120100 | Orzeszki pistacjowe | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120110 | Orzechy włoskie | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0120990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,04 |
|
| ||||||||
0130000 | Owoce ziarnkowe | (+) | 0,2 | 0,8 | 0,6 | ||||||||
0130010 | Jabłka | (+) |
|
|
| ||||||||
0130020 | Gruszki | (+) |
|
|
| ||||||||
0130030 | Pigwy | (+) |
|
|
| ||||||||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | (+) |
|
|
| ||||||||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | (+) |
|
|
| ||||||||
0130990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0140000 | Owoce pestkowe | (+) |
|
|
| ||||||||
0140010 | Morele | (+) | 0,3 | 1,5 | 1 | ||||||||
0140020 | Czereśnie | (+) | 0,15 | 2 | 2 | ||||||||
0140030 | Brzoskwinie | (+) | 0,3 | 1,5 | 1,5 | ||||||||
0140040 | Śliwki | (+) | 0,3 | 0,6 | 0,4 | ||||||||
0140990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,3 | 0,01 (*1) | 1,5 | ||||||||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | (+) |
|
|
| ||||||||
0151000 |
| (+) | 0,15 |
| 3 | ||||||||
0151010 | Winogrona stołowe | (+) |
| 2 |
| ||||||||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | (+) |
| 1,5 |
| ||||||||
0152000 |
| (+) | 0,3 | 2 | 0,4 | ||||||||
0153000 |
| (+) | 0,07 | 5 | 6 | ||||||||
0153010 | Jeżyny | (+) |
|
|
| ||||||||
0153020 | Jeżyny popielice | (+) |
|
|
| ||||||||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | (+) |
|
|
| ||||||||
0153990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0154000 |
| (+) |
|
|
| ||||||||
0154010 | Borówki amerykańskie | (+) | 0,05 | 7 | 4 | ||||||||
0154020 | Żurawiny | (+) | 0,02 (*1) | 4 | 0,7 | ||||||||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | (+) | 0,02 (*1) | 4 | 0,7 | ||||||||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | (+) | 0,02 (*1) | 4 | 0,7 | ||||||||
0154050 | Róża dzika | (+) | 0,02 (*1) | 3 | 0,7 | ||||||||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | (+) | 0,02 (*1) | 4 | 0,7 | ||||||||
0154070 | Głóg włoski | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,7 | ||||||||
0154080 | Bez czarny | (+) | 0,02 (*1) | 4 | 0,7 | ||||||||
0154990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,02 (*1) | 3 | 0,7 | ||||||||
0160000 | Owoce różne z | (+) |
|
|
| ||||||||
0161000 |
| (+) |
| 0,01 (*1) |
| ||||||||
0161010 | Daktyle | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0161020 | Figi | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0161030 | Oliwki stołowe | (+) | 0,15 |
| 5 | ||||||||
0161040 | Kumkwat | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0161050 | Karambola | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0161070 | Czapetka kuminowa | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0161990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0162000 |
| (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | (+) |
|
|
| ||||||||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | (+) |
|
|
| ||||||||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | (+) |
|
|
| ||||||||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | (+) |
|
|
| ||||||||
0162050 | Caimito | (+) |
|
|
| ||||||||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | (+) |
|
|
| ||||||||
0162990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0163000 |
| (+) |
|
|
| ||||||||
0163010 | Awokado | (+) | 0,15 | 0,01 (*1) | 0,6 | ||||||||
0163020 | Banany | (+) | 0,02 (*1) | 0,8 (+) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163030 | Mango | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) | 0,7 | ||||||||
0163040 | Papaja | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) | 0,4 | ||||||||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163060 | Czerymoja | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163070 | Gujawa/Gruszla | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163080 | Ananasy | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163090 | Owoce chlebowca | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163100 | Owoce duriana właściwego | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0163990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | (+) |
|
|
| ||||||||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
|
|
| ||||||||
0211000 |
| 20 | 0,2 | 0,08 | 0,05 | ||||||||
0212000 |
| 0,05 (+) | 0,2 |
| 0,05 | ||||||||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | (+) |
| 0,06 (+) |
| ||||||||
0212020 | Kartofel słodki/Batat | (+) |
| 0,15 (+) |
| ||||||||
0212030 | Pochrzyn | (+) |
| 0,15 (+) |
| ||||||||
0212040 | Maranta trzcinowata | (+) |
| 0,06 (+) |
| ||||||||
0212990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,01 (*1) |
| ||||||||
0213000 |
| 0,05 (+) | 0,4 |
| 0,9 | ||||||||
0213010 | Buraki | (+) |
| 0,2 (+) |
| ||||||||
0213020 | Marchew | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213030 | Seler zwyczajny | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213040 | Chrzan pospolity | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213060 | Pasternak | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213100 | Brukiew/Karpiel | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | (+) |
| 0,4 (+) |
| ||||||||
0213990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,4 |
| ||||||||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,05 (+) | 0,15 |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0220010 | Czosnek | (+) |
| 0,07 |
| ||||||||
0220020 | Cebula | (+) |
| 0,07 |
| ||||||||
0220030 | Szalotka | (+) |
| 0,07 |
| ||||||||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | (+) |
| 3 (+) |
| ||||||||
0220990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,07 |
| ||||||||
0230000 | Warzywa owocowe | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0231000 |
| (+) |
|
|
| ||||||||
0231010 | Pomidory | (+) | 0,4 | 0,5 (+) | 0,7 | ||||||||
0231020 | Papryka roczna | (+) | 0,9 | 2 | 0,9 | ||||||||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | (+) | 0,9 | 0,4 | 1 | ||||||||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | (+) | 0,4 | 0,01 (*1) | 0,9 | ||||||||
0231990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0232000 |
| (+) | 0,7 | 0,6 | 0,6 | ||||||||
0232010 | Ogórki | (+) |
|
|
| ||||||||
0232020 | Korniszony | (+) |
|
|
| ||||||||
0232030 | Cukinie | (+) |
|
|
| ||||||||
0232990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0233000 |
| (+) |
|
|
| ||||||||
0233010 | Melony | (+) | 0,3 | 0,9 (+) | 0,01 (*1) | ||||||||
0233020 | Dynie olbrzymie | (+) | 0,3 | 0,4 | 0,01 (*1) | ||||||||
0233030 | Arbuzy | (+) | 0,15 | 0,4 (+) | 0,15 | ||||||||
0233990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0234000 |
| (+) | 0,2 | 0,02 (+) | 0,05 | ||||||||
0239000 |
| (+) | 0,15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0241000 |
| (+) | 0,7 |
| 0,6 | ||||||||
0241010 | Brokuły | (+) |
| 0,5 (+) |
| ||||||||
0241020 | Kalafiory | (+) |
| 0,3 (+) |
| ||||||||
0241990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,3 |
| ||||||||
0242000 |
| (+) |
|
|
| ||||||||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | (+) | 0,4 | 0,4 (+) | 0,09 | ||||||||
0242020 | Kapusta głowiasta | (+) | 0,4 | 0,3 (+) | 0,3 | ||||||||
0242990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,02 (*1) | 0,3 | 0,01 (*1) | ||||||||
0243000 |
| (+) | 0,7 |
| 4 | ||||||||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | (+) |
| 2 (+) |
| ||||||||
0243020 | Jarmuż | (+) |
| 0,15 (+) |
| ||||||||
0243990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 2 |
| ||||||||
0244000 |
| (+) | 0,4 | 0,15 (+) | 0,09 | ||||||||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0251000 |
| (+) |
|
|
| ||||||||
0251010 | Roszpunka warzywna | (+) | 0,3 | 20 | 6 | ||||||||
0251020 | Sałaty | (+) | 0,2 | 15 | 6 | ||||||||
0251030 | Endywia o liściach szerokich | (+) | 0,08 | 2 (+) | 0,07 | ||||||||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | (+) | 0,3 | 20 | 6 | ||||||||
0251050 | Gorczycznik wiosenny | (+) | 0,3 | 2 (+) | 6 | ||||||||
0251060 | Rokietta siewna/rukola | (+) | 0,3 | 20 | 6 | ||||||||
0251070 | Gorczyca sarepska | (+) | 0,3 | 2 (+) | 6 | ||||||||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | (+) | 0,3 | 20 | 6 | ||||||||
0251990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,3 | 0,01 (*1) | 6 | ||||||||
0252000 |
| (+) | 0,3 |
| 6 | ||||||||
0252010 | Szpinak | (+) |
| 2 (+) |
| ||||||||
0252020 | Portulaka pospolita | (+) |
| 20 |
| ||||||||
0252030 | Boćwina | (+) |
| 2 (+) |
| ||||||||
0252990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,01 (*1) |
| ||||||||
0253000 |
| (+) | 0,04 | 0,01 (*1) | 0,03 (+) | ||||||||
0254000 |
| (+) | 0,08 | 0,15 (+) | 0,07 | ||||||||
0255000 |
| (+) | 0,08 | 0,3 | 0,07 | ||||||||
0256000 |
| (+) | 0,3 |
| 40 | ||||||||
0256010 | Trybula | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256020 | Szczypiorek | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256030 | Liście selera | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256040 | Pietruszka - nać | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256050 | Szałwia lekarska | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256060 | Rozmaryn lekarski | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | (+) |
| 60 |
| ||||||||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256100 | Estragon | (+) |
| 6 |
| ||||||||
0256990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,01 (*1) |
| ||||||||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0260010 | Fasola (w strąkach) | (+) | 0,9 | 3 | 0,5 | ||||||||
0260020 | Fasola (bez strąków) | (+) | 1 | 0,15 | 0,4 | ||||||||
0260030 | Groch (w strąkach) | (+) | 0,9 | 3 | 0,5 | ||||||||
0260040 | Groch (bez strąków) | (+) | 1 | 0,15 | 0,4 | ||||||||
0260050 | Soczewica | (+) | 1 | 0,15 | 0,4 | ||||||||
0260990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,4 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,05 (+) |
|
| 0,01 (*1) | ||||||||
0270010 | Szparagi | (+) | 0,5 | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0270020 | Karczochy hiszpańskie | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0270030 | Seler | (+) | 0,2 | 20 |
| ||||||||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0270050 | Karczochy zwyczajne | (+) | 0,2 | 4 (+) |
| ||||||||
0270060 | Pory | (+) | 0,2 | 0,8 (+) |
| ||||||||
0270070 | Rabarbar | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0270080 | Pędy bambusa | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0270090 | Rdzenie palmowe | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0270990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,2 | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,05 (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0280010 | Grzyby uprawne | (+) |
|
|
| ||||||||
0280020 | Grzyby dzikie | (+) |
|
|
| ||||||||
0280990 | Mchy i porosty | (+) |
|
|
| ||||||||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,05 (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,05 (+) | 3 | 0,5 | 3 | ||||||||
0300010 | Fasola | (+) |
|
|
| ||||||||
0300020 | Soczewica | (+) |
|
|
| ||||||||
0300030 | Groch | (+) |
|
|
| ||||||||
0300040 | Łubin biały | (+) |
|
|
| ||||||||
0300990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0401000 | Nasiona oleiste | (+) |
|
|
| ||||||||
0401010 | Siemię lniane | (+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | (+) | 0,06 | 0,02 | 0,04 | ||||||||
0401030 | Nasiona maku | (+) | 0,05 | 0,4 | 0,01 (*1) | ||||||||
0401040 | Ziarna sezamu | (+) | 0,9 | 0,01 (*1) | 3 | ||||||||
0401050 | Ziarna słonecznika | (+) | 0,15 | 0,7 | 0,7 | ||||||||
0401060 | Ziarna rzepaku | (+) | 0,3 | 1 | 0,3 | ||||||||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | (+) | 0,7 | 0,2 | 1,5 | ||||||||
0401080 | Nasiona gorczycy | (+) | 0,3 | 0,4 | 0,3 | ||||||||
0401090 | Nasiona bawełny | (+) | 0,08 | 0,8 | 0,8 | ||||||||
0401100 | Nasiona dyni | (+) | 0,05 | 0,4 | 0,01 (*1) | ||||||||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | (+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | (+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | (+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | (+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0401150 | Rącznik pospolity | (+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0401990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,05 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0402000 | Owoce oleiste | (+) |
| 0,01 (*1) |
| ||||||||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | (+) | 0,15 |
| 5 | ||||||||
0402020 | Nasiona palm olejowych | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0402030 | Owoce palm olejowych | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0402990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||||||||
0500000 | ZBOŻA | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0500010 | Jęczmień | (+) | 0,8 | 0,2 | 3 | ||||||||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | (+) | 0,3 | 0,02 (+) | 0,01 (*1) | ||||||||
0500030 | Kukurydza | (+) | 0,15 | 0,02 (+) | 0,02 | ||||||||
0500040 | Proso zwyczajne | (+) | 0,3 | 0,02 (+) | 0,02 | ||||||||
0500050 | Owies zwyczajny | (+) | 0,8 | 0,2 | 3 | ||||||||
0500060 | Ryż siewny | (+) | 0,3 | 0,02 | 0,01 (*1) | ||||||||
0500070 | Żyto zwyczajne | (+) | 1,5 | 0,07 | 1 | ||||||||
0500080 | Sorgo japońskie | (+) | 0,3 | 4 | 3 | ||||||||
0500090 | Pszenica zwyczajna | (+) | 1,5 | 0,9 | 1 | ||||||||
0500990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,3 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (+) |
|
|
| ||||||||
0610000 | Herbaty | (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0620000 | Ziarna kawy | (+) | 0,2 | 0,05 (*1) | 1 | ||||||||
0630000 | Napary ziołowe z | (+) | 0,1 (*1) |
| 0,05 (*1) | ||||||||
0631000 |
| (+) |
| 40 |
| ||||||||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | (+) |
|
|
| ||||||||
0631020 | Ketmia szczawiowa | (+) |
|
|
| ||||||||
0631030 | Róża | (+) |
|
|
| ||||||||
0631040 | Jaśmin | (+) |
|
|
| ||||||||
0631050 | Lipa | (+) |
|
|
| ||||||||
0631990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0632000 |
| (+) |
| 40 |
| ||||||||
0632010 | Truskawka | (+) |
|
|
| ||||||||
0632020 | Aspalat prosty | (+) |
|
|
| ||||||||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | (+) |
|
|
| ||||||||
0632990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0633000 |
| (+) |
| 1 |
| ||||||||
0633010 | Kozłek lekarski | (+) |
| (+) |
| ||||||||
0633020 | Żeń-szeń | (+) |
| (+) |
| ||||||||
0633990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0639000 |
| (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0640000 | Ziarna kakaowe | (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0700000 | CHMIEL | 0,05 (+) | 0,3 | 60 | 10 | ||||||||
0800000 | PRZYPRAWY | (+) |
|
|
| ||||||||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (+) | 0,1 (*1) |
| 0,05 (*1) | ||||||||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810030 | Seler | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810040 | Kolendra siewna | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810050 | Kmin rzymski | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810060 | Koper ogrodowy | (+) |
| 70 |
| ||||||||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810080 | Kozieradka pospolita | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810090 | Gałka muszkatołowa | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0810990 | Pozostałe (2) | (+) |
| 0,05 (*1) |
| ||||||||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | (+) |
|
|
| ||||||||
0820020 | Pieprz syczuański | (+) |
|
|
| ||||||||
0820030 | Kminek zwyczajny | (+) |
|
|
| ||||||||
0820040 | Kardamon malabarski | (+) |
|
|
| ||||||||
0820050 | Jagody jałowca | (+) |
|
|
| ||||||||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | (+) |
|
|
| ||||||||
0820070 | Wanilia | (+) |
|
|
| ||||||||
0820080 | Tamarynd | (+) |
|
|
| ||||||||
0820990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0830010 | Cynamon | (+) |
|
|
| ||||||||
0830990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | (+) |
|
|
| ||||||||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 1 (+) | 0,05 (*1) | ||||||||
0840020 | Imbir lekarski (10) | (+) |
|
|
| ||||||||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 1 (+) | 0,05 (*1) | ||||||||
0840040 | Chrzan pospolity (11) | (+) |
|
|
| ||||||||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 1 | 0,05 (*1) | ||||||||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0850010 | Goździki | (+) |
|
|
| ||||||||
0850020 | Kapary | (+) |
|
|
| ||||||||
0850990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0860010 | Szafran | (+) |
|
|
| ||||||||
0860990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||||||||
0870010 | Kwiat muszkatołowy | (+) |
|
|
| ||||||||
0870990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||||||||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (+) |
|
| 0,01 (*1) | ||||||||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | (+) | 0,09 | 0,1 (+) |
| ||||||||
0900020 | Trzcina cukrowa | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||||||||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | (+) | 0,09 | 0,1 (+) |
| ||||||||
0900990 | Pozostałe (2) | (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||||||||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
|
| ||||||||
1010000 | Towary z |
|
|
|
| ||||||||
1011000 |
|
|
|
|
| ||||||||
1011010 | Mięśnie | 0,03 | 0,15 | 0,1 | 0,03 | ||||||||
1011020 | Tłuszcz | 0,3 | 0,2 | 0,09 | 0,02 | ||||||||
1011030 | Wątroba | 1,5 | 0,1 | 0,5 | 0,1 | ||||||||
1011040 | Nerka | 1,5 | 0,2 | 0,08 | 0,15 | ||||||||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1,5 | 0,2 | 0,5 | 0,15 | ||||||||
1011990 | Pozostałe (2) | 1,5 | 0,2 | 0,02 (*1) | 0,15 | ||||||||
1012000 |
|
|
|
|
| ||||||||
1012010 | Mięśnie | 0,03 | 0,4 | 0,15 | 0,3 | ||||||||
1012020 | Tłuszcz | 0,5 | 0,5 | 0,15 | 0,2 | ||||||||
1012030 | Wątroba | 2 | 0,4 | 0,8 | 1 | ||||||||
1012040 | Nerka | 2 | 0,5 | 0,15 | 1 | ||||||||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 2 | 0,5 | 0,8 | 1 | ||||||||
1012990 | Pozostałe (2) | 2 | 0,5 | 0,02 (*1) | 1 | ||||||||
1013000 |
|
|
|
|
| ||||||||
1013010 | Mięśnie | 0,03 | 0,2 | 0,15 | 0,3 | ||||||||
1013020 | Tłuszcz | 0,6 | 0,3 | 0,15 | 0,2 | ||||||||
1013030 | Wątroba | 3 | 0,15 | 0,8 | 1 | ||||||||
1013040 | Nerka | 3 | 0,3 | 0,15 | 1 | ||||||||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 | 0,3 | 0,8 | 1 | ||||||||
1013990 | Pozostałe (2) | 3 | 0,3 | 0,02 (*1) | 1 | ||||||||
1014000 |
|
|
|
|
| ||||||||
1014010 | Mięśnie | 0,03 | 0,2 | 0,15 | 0,3 | ||||||||
1014020 | Tłuszcz | 0,6 | 0,3 | 0,15 | 0,2 | ||||||||
1014030 | Wątroba | 3 | 0,15 | 0,8 | 1 | ||||||||
1014040 | Nerka | 3 | 0,3 | 0,15 | 1 | ||||||||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 3 | 0,3 | 0,8 | 1 | ||||||||
1014990 | Pozostałe (2) | 3 | 0,3 | 0,02 (*1) | 1 | ||||||||
1015000 |
|
|
|
|
| ||||||||
1015010 | Mięśnie | 0,03 | 0,4 | 0,15 | 0,3 | ||||||||
1015020 | Tłuszcz | 0,5 | 0,5 | 0,15 | 0,2 | ||||||||
1015030 | Wątroba | 2 | 0,4 | 0,8 | 1 | ||||||||
1015040 | Nerka | 2 | 0,5 | 0,15 | 1 | ||||||||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 2 | 0,5 | 0,8 | 1 | ||||||||
1015990 | Pozostałe (2) | 2 | 0,5 | 0,02 (*1) | 1 | ||||||||
1016000 |
|
|
|
| 0,01 (*1) | ||||||||
1016010 | Mięśnie | 0,3 | 0,15 | 0,07 |
| ||||||||
1016020 | Tłuszcz | 1,5 | 0,04 | 0,07 |
| ||||||||
1016030 | Wątroba | 1,5 | 0,3 | 0,3 |
| ||||||||
1016040 | Nerka | 1,5 | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) |
| ||||||||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1,5 | 0,02 (*1) | 0,3 |
| ||||||||
1016990 | Pozostałe (2) | 1,5 | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) |
| ||||||||
1017000 |
|
|
|
|
| ||||||||
1017010 | Mięśnie | 0,03 | 0,4 | 0,15 | 0,3 | ||||||||
1017020 | Tłuszcz | 0,5 | 0,5 | 0,15 | 0,2 | ||||||||
1017030 | Wątroba | 2 | 0,4 | 0,8 | 1 | ||||||||
1017040 | Nerka | 2 | 0,5 | 0,15 | 1 | ||||||||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 2 | 0,5 | 0,8 | 1 | ||||||||
1017990 | Pozostałe (2) | 2 | 0,5 | 0,02 (*1) | 1 | ||||||||
1020000 | Mleko | 0,3 |
|
|
| ||||||||
1020010 | Bydło |
| 0,07 | 0,07 | 0,15 | ||||||||
1020020 | Owce |
| 0,03 | 0,06 | 0,15 | ||||||||
1020030 | Kozy |
| 0,03 | 0,06 | 0,15 | ||||||||
1020040 | Konie |
| 0,03 | 0,07 | 0,01 (*1) | ||||||||
1020990 | Pozostałe (2) |
| 0,03 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
1030000 | Jaja ptasie | 0,4 | 0,1 | 0,15 | 0,01 (*1) | ||||||||
1030010 | Kury |
|
|
|
| ||||||||
1030020 | Kaczki |
|
|
|
| ||||||||
1030030 | Gęsi |
|
|
|
| ||||||||
1030040 | Przepiórki |
|
|
|
| ||||||||
1030990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||||||||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 2 | ||||||||
1050000 | Płazy i gady | 0,2 | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,2 | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,2 | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | ||||||||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
|
| ||||||||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
|
| ||||||||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
|
| ||||||||
1,4-dimetylonaftalen (R) (F)
Istnieją dowody na to, że 1,4-dimetylonaftalen może naturalnie występować w niektórych związkach roślinnych. Na podstawie obecnie dostępnych danych z monitorowania ustala się tymczasowy NDP na poziomie 0,05 mg/kg do czasu przedłożenia dalszych danych z monitorowania w celu jego potwierdzenia. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0110000 Owoce cytrusowe 0110010 Grejpfruty 0110020 Pomarańcze 0110030 Cytryny 0110040 Limy/limonki 0110050 Mandarynki 0110990 Pozostałe (2) 0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0120010 Migdały 0120020 Orzechy brazylijskie 0120030 Orzechy nerkowca 0120040 Kasztany jadalne 0120050 Orzechy kokosowe 0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0120080 Orzechy pekan 0120090 Orzeszki piniowe 0120100 Orzeszki pistacjowe 0120110 Orzechy włoskie 0120990 Pozostałe (2) 0130000 Owoce ziarnkowe 0130010 Jabłka 0130020 Gruszki 0130030 Pigwy 0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0130990 Pozostałe (2) 0140000 Owoce pestkowe 0140010 Morele 0140020 Czereśnie 0140030 Brzoskwinie 0140040 Śliwki 0140990 Pozostałe (2) 0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0151000 a) winogrona 0151010 Winogrona stołowe 0151020 Winogrona do produkcji wina 0152000 b) truskawki 0153000 c) owoce leśne 0153010 Jeżyny 0153020 Jeżyny popielice 0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0153990 Pozostałe (2) 0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0154010 Borówki amerykańskie 0154020 Żurawiny 0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0154050 Róża dzika 0154060 Morwy (czarne i białe) 0154070 Głóg włoski 0154080 Bez czarny 0154990 Pozostałe (2) 0160000 Owoce różne z 0161000 a) jadalną skórką 0161010 Daktyle 0161020 Figi 0161030 Oliwki stołowe 0161040 Kumkwat 0161050 Karambola 0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0161070 Czapetka kuminowa 0161990 Pozostałe (2) 0162000 b) niejadalną skórką, małe 0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0162050 Caimito 0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0162990 Pozostałe (2) 0163000 c) niejadalną skórką, duże 0163010 Awokado 0163020 Banany 0163030 Mango 0163040 Papaja 0163050 Granaty/Jabłka granatu 0163060 Czerymoja 0163070 Gujawa/Gruszla 0163080 Ananasy 0163090 Owoce chlebowca 0163100 Owoce duriana właściwego 0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0163990 Pozostałe (2) 0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE 0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0212020 Kartofel słodki/Batat 0212030 Pochrzyn 0212040 Maranta trzcinowata 0212990 Pozostałe (2) 0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0213010 Buraki 0213020 Marchew 0213030 Seler zwyczajny 0213040 Chrzan pospolity 0213050 Słonecznik bulwiasty 0213060 Pasternak 0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0213080 Rzodkiew zwyczajna 0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0213100 Brukiew/Karpiel 0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0213990 Pozostałe (2) 0220000 Warzywa cebulowe 0220010 Czosnek 0220020 Cebula 0220030 Szalotka 0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0220990 Pozostałe (2) 0230000 Warzywa owocowe 0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 0231010 Pomidory 0231020 Papryka roczna 0231030 Oberżyny/Bakłażany 0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0231990 Pozostałe (2) 0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0232010 Ogórki 0232020 Korniszony 0232030 Cukinie 0232990 Pozostałe (2) 0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0233010 Melony 0233020 Dynie olbrzymie 0233030 Arbuzy 0233990 Pozostałe (2) 0234000 d) kukurydza cukrowa 0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0241000 a) kapustne kwitnące 0241010 Brokuły 0241020 Kalafiory 0241990 Pozostałe (2) 0242000 b) kapustne głowiaste 0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0242020 Kapusta głowiasta 0242990 Pozostałe (2) 0243000 c) kapustne liściowe 0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0243020 Jarmuż 0243990 Pozostałe (2) 0244000 d) kalarepa 0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0251010 Roszpunka warzywna 0251020 Sałaty 0251030 Endywia o liściach szerokich 0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0251050 Gorczycznik wiosenny 0251060 Rokietta siewna/rukola 0251070 Gorczyca sarepska 0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0251990 Pozostałe (2) 0252000 b) szpinak i podobne liście 0252010 Szpinak 0252020 Portulaka pospolita 0252030 Boćwina 0252990 Pozostałe (2) 0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0254000 d) rukiew wodna 0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0256010 Trybula 0256020 Szczypiorek 0256030 Liście selera 0256040 Pietruszka - nać 0256050 Szałwia lekarska 0256060 Rozmaryn lekarski 0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0256100 Estragon 0256990 Pozostałe (2) 0260000 Warzywa strączkowe 0260010 Fasola (w strąkach) 0260020 Fasola (bez strąków) 0260030 Groch (w strąkach) 0260040 Groch (bez strąków) 0260050 Soczewica 0260990 Pozostałe (2) 0270000 Warzywa łodygowe 0270010 Szparagi 0270020 Karczochy hiszpańskie 0270030 Seler 0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0270050 Karczochy zwyczajne 0270060 Pory 0270070 Rabarbar 0270080 Pędy bambusa 0270090 Rdzenie palmowe 0270990 Pozostałe (2) 0280000 Grzyby, mchy i porosty 0280010 Grzyby uprawne 0280020 Grzyby dzikie 0280990 Mchy i porosty 0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0300010 Fasola 0300020 Soczewica 0300030 Groch 0300040 Łubin biały 0300990 Pozostałe (2) 0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0401000 Nasiona oleiste 0401010 Siemię lniane 0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0401030 Nasiona maku 0401040 Ziarna sezamu 0401050 Ziarna słonecznika 0401060 Ziarna rzepaku 0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0401080 Nasiona gorczycy 0401090 Nasiona bawełny 0401100 Nasiona dyni 0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0401140 Nasiona konopi siewnych 0401150 Rącznik pospolity 0401990 Pozostałe (2) 0402000 Owoce oleiste 0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0402020 Nasiona palm olejowych 0402030 Owoce palm olejowych 0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0402990 Pozostałe (2) 0500000 ZBOŻA 0500010 Jęczmień 0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0500030 Kukurydza 0500040 Proso zwyczajne 0500050 Owies zwyczajny 0500060 Ryż siewny 0500070 Żyto zwyczajne 0500080 Sorgo japońskie 0500090 Pszenica zwyczajna 0500990 Pozostałe (2) 0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0610000 Herbaty 0620000 Ziarna kawy 0630000 Napary ziołowe z 0631000 a) kwiatów 0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0631020 Ketmia szczawiowa 0631030 Róża 0631040 Jaśmin 0631050 Lipa 0631990 Pozostałe (2) 0632000 b) liści i ziół 0632010 Truskawka 0632020 Aspalat prosty 0632030 Ostrokrzew paragwajski 0632990 Pozostałe (2) 0633000 c) korzeni 0633010 Kozłek lekarski 0633020 Żeń-szeń 0633990 Pozostałe (2) 0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0640000 Ziarna kakaowe 0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0700000 CHMIEL 0800000 PRZYPRAWY 0810000 Przyprawy nasienne 0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 0810030 Seler 0810040 Kolendra siewna 0810050 Kmin rzymski 0810060 Koper ogrodowy 0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 0810080 Kozieradka pospolita 0810090 Gałka muszkatołowa 0810990 Pozostałe (2) 0820000 Przyprawy owocowe 0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0820020 Pieprz syczuański 0820030 Kminek zwyczajny 0820040 Kardamon malabarski 0820050 Jagody jałowca 0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0820070 Wanilia 0820080 Tamarynd 0820990 Pozostałe (2) 0830000 Przyprawy korowe 0830010 Cynamon 0830990 Pozostałe (2) 0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe 0840010 Lukrecja 0840020 Imbir lekarski (10) 0840030 Kurkuma 0840040 Chrzan pospolity (11) 0840990 Pozostałe (2) 0850000 Przyprawy pączkowe 0850010 Goździki 0850020 Kapary 0850990 Pozostałe (2) 0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0860010 Szafran 0860990 Pozostałe (2) 0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0870010 Kwiat muszkatołowy 0870990 Pozostałe (2) 0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0900010 Korzenie buraka cukrowego 0900020 Trzcina cukrowa 0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0900990 Pozostałe (2) Fluopyram (R)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0110030 Cytryny 0110050 Mandarynki 0163020 Banany 0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0231010 Pomidory 0233010 Melony 0233030 Arbuzy 0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0251030 Endywia o liściach szerokich 0251050 Gorczycznik wiosenny 0251070 Gorczyca sarepska 0252010 Szpinak NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo 0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo 0212020 Kartofel słodki/Batat 0212030 Pochrzyn 0212040 Maranta trzcinowata 0213010 Buraki 0213020 Marchew 0213030 Seler zwyczajny 0213040 Chrzan pospolity 0213050 Słonecznik bulwiasty 0213060 Pasternak 0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0213080 Rzodkiew zwyczajna 0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0213100 Brukiew/Karpiel 0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0234000 d) kukurydza cukrowa 0241010 Brokuły 0241020 Kalafiory 0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0242020 Kapusta głowiasta 0243020 Jarmuż 0244000 d) kalarepa 0254000 d) rukiew wodna 0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0500030 Kukurydza 0500040 Proso zwyczajne 0633010 Kozłek lekarski 0633020 Żeń-szeń 0840010 Lukrecja 0840030 Kurkuma 0900010 Korzenie buraka cukrowego 0900030 Cykoria podróżnik, korzenie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 10 października 2026 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0252030 Boćwina 0270050 Karczochy zwyczajne 0270060 Pory Flupiradifuron W przypadku tego produktu NDP stosuje się od dnia 10 maja 2022 r. 0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki” |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.