ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2608
z dnia 7 października 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) w niedojrzewających miękkich produktach serowych do smarowania
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. |
(2) | Unijna lista dodatków do żywności może być aktualizowana zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony. |
(3) | Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dopuszcza się stosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) jako dodatków do żywności w szerokiej gamie żywności. |
(4) | Dnia 28 lipca 2022 r. do Komisji przedłożono dwa wnioski o zezwolenie na stosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) w niedojrzewających miękkich produktach do smarowania w ramach kategorii żywności 01.7.6 „Produkty serowe (z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16)”. Następnie wnioski te udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
(5) | Celuloza sproszkowana (E 460(ii)) i lakton kwasu glukonowego (E 575) są przeznaczone do produkcji niedojrzewających miękkich produktów serowych do smarowania. Lakton kwasu glukonowego (E 575) zakwasza mieszaninę mleka i powoduje koagulację kazeiny w krótkim czasie poprzez kontrolowaną redukcję pH bez stosowania bakterii kwasu mlekowego. Celuloza sproszkowana (E 460(ii)) wiąże serwatkę i zapobiega jej oddzielaniu od skrzepu, zapewniając stabilny produkt przez cały okres przydatności do spożycia. Zamierzone zastosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) i laktonu kwasu glukonowego (E 575) skutkuje zatem bardziej wydajnym procesem produkcji wymagającym mniej surowców, energii i czasu. |
(6) | Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. |
(7) | W dniu 16 stycznia 2018 r. Urząd opublikował opinię naukową, w której ponownie oceniono między innymi bezpieczeństwo celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) jako dodatku do żywności (3). Urząd stwierdził, że nie ma potrzeby stosowania liczbowego „dopuszczalnego dziennego spożycia” (ADI) oraz że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania nie będą budziły obaw co do bezpieczeństwa w odniesieniu do niezmodyfikowanej i zmodyfikowanej celulozy (E 460(i), E 460(ii), E 461-466, E 468 i E 469). Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji praktycznie niebudzących obaw w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt (4). |
(8) | Bezpieczeństwo laktonu kwasu glukonowego (E 575) zostało ocenione w 1990 r. przez Komitet Naukowy ds. Żywności, który ustalił dopuszczalne dzienne spożycie jako „nieokreślone” (5). Termin „nieokreślone” oznacza, że na podstawie dostępnych danych toksykologicznych, biochemicznych i klinicznych dopuszczalne całkowite dzienne spożycie danej substancji wynikające z jej naturalnego występowania i jej aktualnego zastosowania lub aktualnych zastosowań w żywności przy poziomach niezbędnych do osiągnięcia pożądanego efektu technologicznego nie wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia. W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010 (6) Komisja uznała, że lakton kwasu glukonowego (E 575) nie budził obaw oraz że jego ponowna ocena nie była priorytetem ze względu na brak nowych dowodów merytorycznych kwestionujących ocenę oraz w świetle sprawozdania Komisji w sprawie spożycia dodatków do żywności w UE (7) z 2001 r. oraz sprawozdania pt. „Dodatki do żywności w Europie 2000” (8) przedłożonego Komisji przez Nordycką Radę Ministrów, zawierających dodatkowe informacje dotyczące ustalania priorytetów w odniesieniu do dodatków przeznaczonych do ponownej oceny. Z tych samych powodów i w oczekiwaniu na ponowną ocenę laktonu kwasu glukonowego (E 575) w ramach tego programu Komisja uważa, że wniosek Komitetu Naukowego ds. Żywności pozostaje aktualny. |
(9) | Ponieważ stosowanie celulozy sproszkowanej (E 460(ii)) jako stabilizatora i laktonu kwasu glukonowego (E 575) jako regulatora kwasowości w niedojrzewających miękkich produktach serowych do smarowania nie ma wpływu na zdrowie ludzi, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne. |
(10) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. |
(11) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 października 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
(3) Opinia naukowa w sprawie ponownej oceny celulozy E 460(i), E 460(ii), E 461, E 462, E 463, E 464, E 465, E 466, E 468 i E 469 jako dodatków do żywności (Dziennik EFSA 2018;16(1):5047, 104 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5047).
(4) Oświadczenie w sprawie koncepcyjnych ram oceny ryzyka związanego z niektórymi dodatkami do żywności poddanymi ponownej ocenie na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010. (Dziennik EFSA 2014;12(6):3697, 11 s. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3697).
(5) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria dwudziesta piąta, 1991. (https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-12/sci-com_scf_reports_25.pdf).
(6) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/257/oj).
(7) COM(2001) 542 final.
(8) Dodatki do żywności w Europie roku 2000, Stan ocen bezpieczeństwa dodatków do żywności dopuszczonych w Unii Europejskiej, Nordycka Rada Ministrów, TemaNord 2002:560.
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 01.7.6 „Produkty serowe (z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16)” wprowadza się następujące zmiany:
a) | wpis dotyczący celulozy sproszkowanej (E 460) otrzymuje brzmienie:
|
b) | wpis dotyczący laktonu kwasu glukonowego (E 575) otrzymuje brzmienie:
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00