Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od 2024-08-06
Wersja oczekująca od 2024-08-06
oczekujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1966
z dnia 16 lipca 2024 r.
rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [„Sardeluță marinată” (GTS)]
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 52 ust. 3 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Zgodnie z art. 90 ust. 5 i 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 (2), które uchyliło rozporządzenie (UE) nr 1151/2012, rozporządzenie to ma nadal zastosowanie do wniosków o rejestrację gwarantowanych tradycyjnych specjalności otrzymanych przez Komisję i opublikowanych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej przed dniem 13 maja 2024 r. |
(2) | Zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 wniosek o rejestrację nazwy „Sardeluță marinată” jako gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS), złożony przez Rumunię, został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (3). |
(3) | W dniu 24 listopada 2023 r. Komisja otrzymała uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie od Bułgarii. Strona zgłaszająca sprzeciw twierdzi, że nazwa, której dotyczy wniosek o rejestrację, jest stosowana zgodnie z prawem, szeroko znana i gospodarczo znacząca w odniesieniu do podobnych produktów rolnych lub środków spożywczych (art. 21 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012) W szczególności Bułgaria stwierdziła, że w Bułgarii istnieje długa tradycja marynowania szprota. Produkt jest oferowany na rynku bułgarskim pod nazwą „маринована цаца”, która w tłumaczeniu jest taka sama jak „Sardeluță marinată”. Bułgaria wyjaśniła, że marynowany szprot jest powszechnie znany od dziesięcioleci, jest produktem o znaczeniu gospodarczym, na który istnieje popyt wśród bułgarskich konsumentów. W związku z tym Bułgaria zwróciła się z wnioskiem, zgodnie z art. 18 ust. 3 rozporządzenia (UE) 1151/2012, aby rumuńskiemu terminowi „Sardeluță marinată” zarejestrowanemu jako GTS, towarzyszyło oświadczenie „wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii”. Zapewniłoby to ochronę interesów bułgarskich producentów marynowanego szprota. |
(4) | Komisja uznała sprzeciw za dopuszczalny w rozumieniu art. 21 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i pismem z dnia 18 grudnia 2023 r. wezwała zainteresowane strony do podjęcia odpowiednich konsultacji w celu osiągnięcia porozumienia zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi. |
(5) | Rumunia i Bułgaria osiągnęły porozumienie, które zostało zgłoszone Komisji w dniu 5 lutego 2024 r., czyli w wymaganym terminie. |
(6) | Zgodnie z art. 18 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Rumunia i Bułgaria uzgodniły, że aby produkt o nazwie „Sardeluță marinată” można było odróżnić od porównywalnych produktów lub produktów o identycznej lub podobnej nazwie, nazwie gwarantowanej tradycyjnej specjalności od momentu jej zarejestrowania jako GTS zawsze powinno towarzyszyć oświadczenie „wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii”. |
(7) | W związku z tym nazwa ta nie powinna być chroniona jako taka, lecz jedynie w połączeniu z oświadczeniem „wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii”. |
(8) | W związku z tym nazwa „маринована цаца” może być nadal stosowana w odniesieniu do produktów, które nie są zgodne ze specyfikacją produktu „Sardeluță marinat㔄wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii” na terytorium Unii, pod warunkiem że przestrzegane są zasady i przepisy mające zastosowanie w jej porządku prawnym. |
(9) | Skonsolidowana specyfikacja produktu, w tym odniesienie do oświadczenia, powinna zostać opublikowana wyłącznie w celach informacyjnych. |
(10) | W związku z tym nazwa „Sardeluță marinată” powinna zostać zarejestrowana w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS), |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Nazwa „Sardeluță marinată” (GTS) zostaje zarejestrowana.
Nazwa podana w akapicie pierwszym określa produkt należący do klasy 1.7 Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich, określone w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014 (4).
Artykuł 2
Nazwie „Sardeluță marinată” (GTS) towarzyszy oświadczenie „wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii”.
Artykuł 3
Nazwa „маринована цаца” może być nadal stosowana w odniesieniu do produktów, które nie są zgodne ze specyfikacją produktu „Sardeluță marinat㔄wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii” na terytorium Unii, pod warunkiem że przestrzegane są zasady i przepisy mające zastosowanie w jej porządku prawnym.
Artykuł 4
Skonsolidowana specyfikacja produktu znajduje się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 lipca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).
(3) Dz.U. C 303 z 28.8.2023, s. 5.
(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 36, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/668/oj).
ZAŁĄCZNIK
SPECYFIKACJA PRODUKTU BĘDĄCEGO GWARANTOWANĄ TRADYCYJNĄ SPECJALNOŚCIĄ
„Sardeluță marinată”
Nr UE: TSG-RO-02882 - 21.12.2022
Państwo członkowskie: Rumunia
1. Nazwa, która ma być zarejestrowana
„Sardeluță marinată”
W zależności od metody otrzymywania produktu nazwie produktu wymienionej na etykiecie towarzyszy nazwa wykorzystanej zalewy, odpowiednio: „Sardeluță marinată” GTS (w winie), „Sardeluță marinată” GTS (w oleju słonecznikowym) i „Sardeluță marinată” GTS (w oleju słonecznikowym z dodatkiem chili). Nazwie „Sardeluță marinată” towarzyszy oświadczenie „wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii”.
2. Typ produktu
Klasa 1.7. Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich
3. Podstawy do rejestracji
3.1. Czy produkt: (zaznaczyć pola wyboru ?, ?)
☐ | jest wynikiem sposobu produkcji lub przetwarzania odpowiadającego tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub środka spożywczego, lub jego skład odpowiada takiej praktyce; |
? | jest wytwarzany z tradycyjnie stosowanych surowców lub składników. |
Surowcem jest szprot z gatunków Sprattus sprattus Phalericus i Sprattus sprattus. Szprot to mała, soczysta ryba pelagiczna o delikatnej konsystencji, mierząca zazwyczaj 65-90 mm, o wydłużonym, spłaszczonym w odcinku środkowo-bocznym ciała; ma srebrzysty połysk na bokach i w części brzusznej oraz ciemnoniebieski lub zielony połysk w części grzbietowej.
Szprot to mała ryba morska, którą od dziesięcioleci wykorzystuje się w przetworach marynowanych, częściowo utrwalonych i utrwalonych; stanowi surowiec do wyrobu „Sardeluță marinată”. Przetworzone i marynowane ryby zanurza się w różnej zalewie w zależności od trzech wariantów przygotowanych produktów, które różnią się pod względem smaku i właściwości organoleptycznych. Są to „Sardeluță marinată” (w winie), „Sardeluță marinată” (w oleju słonecznikowym) i „Sardeluță marinată” (w oleju słonecznikowym z dodatkiem chili).
Składnikami tradycyjnie używanymi do przygotowania marynaty i zalewy są: niejodowana sól kamienna, ocet winny, wino białe, cukier, olej słonecznikowy, papryka, ostra papryczka chili, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie, nasiona kolendry.
3.2. Czy nazwa
☐ | jest tradycyjnie stosowana w odniesieniu do konkretnego produktu; |
? | określa tradycyjny lub specyficzny charakter produktu. |
Nazwa produktów odnosi się do ich szczególnego charakteru, który wynika z użytego surowca, a mianowicie szprota odgłowionego i wypatroszonego, i wyraźnie wskazuje na odpowiednią metodę przygotowania, a mianowicie marynowanie, a także zróżnicowanie produktów, na bazie których przygotowano stosowane zalewy. Te zawarte w nazwie informacje zwracają uwagę konsumenta na różnice między poszczególnymi wariantami produktu. Specyficzny charakter tego tradycyjnego produktu był wyraźnie podkreślany, nie tylko w odniesieniu do użytego surowca, ale także w nazwie produktów.
W 1974 r. „Sardeluță marinată” objęto normą produkcyjną i handlową opracowaną przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego (Ministerul Comerțului Interior, Institutul de Cercetări Comerciale - Oficiul de Informare Documentară pentru Comerț Interior) i oznaczono kodem N. I.D. 2190-74 („częściowo utrwalona ryba marynowana na zimno w sosie winno-olejowym i w sosie z dodatkiem chili”). W przedmiocie tej specyfiki istnieje inne odniesienie z 1988 r., kiedy to przemysł spożywczy wprowadził produkty o nazwie „Litoral - șprot în ulei picant” (szprot w pikantnym oleju), „Litoral - șprot în ulei cu legume” (szprot w oleju i warzywach) oraz „Litoral - șprot în sos tomat cu ceapă” (szprot w sosie pomidorowym i cebuli), zgodnie z instrukcjami technicznymi dotyczącymi przygotowywania przetworów z małych ryb morskich (Centrala Pescuitului și Industrializării Peștelui [centrum rybołówstwa i przemysłu rybnego], 1988).
Z czasem stosowanie nazw sardeluță i szprot w odniesieniu do gatunku w instrukcjach technicznych przemysłu spożywczego, a także w konsumpcji żywności w Rumunii oznaczało, że te dwa terminy stały się synonimami. Synonimia terminów szprot (șprot) i sardeluță znajduje potwierdzenie w słownikach naukowych, takich jak: „Dicționarul de sinonime al limbii române” [Słownik synonimów języka rumuńskiego autorstwa Luizy Seche i Mircei Seche, Editura Academiei RSR, Bukareszt, 1982] lub „Dicționarul de sinonime al limbii române” [Słownik synonimów języka rumuńskiego, autorstwa Luizy Seche, Mircei Seche i Iriny Predy, Editura Științifică și Enciclopedică, Bukareszt, 1989].
Podobnie w przypadku Rumunii nazwę „sardeluță” wymieniono również jako synonim gatunku szprota (Sprattus sprattus) w internetowej bazie danych EUNIS (Europejski system informacji o przyrodzie) zarządzanej przez Europejską Agencję Środowiska (EEA).
Zgodnie z rozporządzeniem nr 32/2023 ministra rolnictwa i rozwoju wsi zatwierdzającym nazwy handlowe gatunków ryb i innych gatunków wodnych przyjęte w Rumunii nazwę „șprot [szprot]/sardeluță” stosuje się w odniesieniu do gatunków Sprattus sprattus Phalericus i Sprattus sprattus.
4. Opis
4.1. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, w tym jego najważniejszych cech fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych lub organoleptycznych, świadczących o jego szczególnym charakterze (art. 7 ust. 2 niniejszego rozporządzenia)
„Sardeluță marinată” wytwarza się w procesie polegającym na marynowaniu surowca, szprota, w celu uzyskania trzech różnych wariantów w zależności od zalewy umieszczonej w pojemniku. Dzięki dodaniu do marynowanego szprota sosu winnego, oleju słonecznikowego lub oleju słonecznikowego z dodatkiem chili, a także charakterystycznego aromatu nadawanego przez składniki, produkty nabierają szczególnego charakteru smakowego i wyjątkowych właściwości organoleptycznych.
W zależności od zastosowanej zalewy nazwę produktu na etykiecie należy uzupełnić o określone informacje, jak wskazano poniżej: „Sardeluță marinată STG” (în vin) [w winie], „Sardeluță marinată STG” (în ulei de floarea-soarelui) [w oleju słonecznikowym] i „Sardeluță marinată STG” (în ulei de floarea-soarelui picant) [w pikantnym oleju słonecznikowym].
1. | Zawartość ryby co najmniej 65 % |
2. | Sól (chlorek sodu) maksymalnie 7 % |
3. | Kwasowość kwas octowy (min. 0,5 %) |
Głównymi cechami charakterystycznymi produktów są ich wygląd, konsystencja, kolor, aromat i smak, a także ich sos. Produkty mają postać odgłowionych, wypatroszonych ryb o zwartej strukturze, bez pęknięć na brzuchu ani otarć na skórze. „Sardeluță” jest delikatna, soczysta i zanurzona w zalewie właściwej dla każdego rodzaju produktu. Produkt zachowuje kolory świeżej ryby: górna część ciała ma odcień szaro-zielony, natomiast boki i brzuch mają srebrzystą barwę z opalizującym połyskiem. W przypadku produktów „Sardeluță marinată” (în vin) i „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea soarelui) zalewa jest półprzezroczysta i ma srebrzysty połysk. W przypadku produktu „Sardeluță marinată” (în ulei picant) zalewa jest półprzezroczysta i ma srebrzysty połysk z czerwonawymi refleksami. Aromat produktów związany jest z wykorzystanymi składnikami: zielem angielskim, kolendrą, czarnym pieprzem, liśćmi laurowymi. W przypadku „Sardeluță marinată” (în ulei picant) aromat produktowi nadają ostra papryczka (chili) i słodka papryka.
„Sardeluță marinată” (în vin) charakteryzuje się kwaśnym smakiem ryb morskich, wzmocnionym aromatem białego wina i octu winnego. „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea-soarelui) charakteryzuje się smakiem ryb morskich połączonym z neutralnością oleju słonecznikowego. Z kolei „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea-soarelui) charakteryzuje się smakiem ryb morskich pokreślonym pikantnością ostrej papryczki chili.
4.2. Opis metody wytwarzania produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, obowiązkowo stosowanej przez producenta, w tym, w stosownych przypadkach, charakteru i właściwości używanych surowców lub składników oraz metody przygotowywania produktu (art. 7 ust. 2 niniejszego rozporządzenia)
Surowcem wykorzystywanym do produkcji produktów marynowanych jest szprot (Sprattus sprattus Phalericus, Sprattus sprattus) pozyskiwany w postaci schłodzonej lub mrożonej. Szprot charakteryzuje się delikatną, soczystą konsystencją i smakiem ryb morskich.
Składniki używane w procesie produkcji to olej słonecznikowy, ocet winny, niejodowana sól kamienna przeznaczona dla przemysłu spożywczego, cukier, białe wino i nieprzetworzone przyprawy (ziele angielskie, kolendra, pieprz czarny, liście laurowe). W przypadku produktu „Sardeluță marinată” (în ulei picant) stosuje się również papryczkę chili i paprykę.
Metoda produkcji obejmuje następujące etapy: odbiór mrożonej ryby, przechowywanie, rozmrażanie, pierwsze przetworzenie i konserwowanie przez chłodzenie, przygotowanie wywaru z przypraw, przygotowanie marynaty, przygotowanie zalewy, moczenie w marynacie, umieszczenie w opakowaniach jednostkowych i dodanie zalewy.
a) Odbiór ryb
Odbiór i sprawdzenie ilości, przechowywanie (po wyjęciu z opakowań), w razie potrzeby rozmrażanie surowca w odpowiednich pomieszczeniach, a następnie kontrola jakości.
b) Pierwsze przetworzenie ryb
Po odgłowieniu i wypatroszeniu szprot jest myty i staje się „sardeluță”. Otacza się go płatkami lodu i schładza.
c) Przygotowanie wywaru z przypraw
Wodę i składniki (pieprz czarny, ziele angielskie, kolendrę, liście laurowe) odmierza się zgodnie z przepisem. Wodę doprowadza się do wrzenia w zbiorniku, a następnie dodaje do pozostałych składników w zbiorniku do mieszania. Po doprowadzeniu do wrzenia wywar pozostawia się do ostygnięcia, a następnie przelewa do pojemników w formie cylindra. Następnie odstawia się go na 48 godzin w maksymalnej temperaturze 25 °C.
Przepis na 20 litrów wywaru z przypraw jest następujący:
L.p. | Składniki | Jednostka | Ilość |
1. | woda | litry | 20 |
2. | pieprz ziarnisty | kg | 0,2 |
3. | ziele angielskie w ziarnach | kg | 0,1 |
4. | ziarna kolendry | kg | 0,1 |
5. | liście laurowe | kg | 0,1 |
d) Przygotowanie marynaty
Marynata H-1:1 do szprota odgłowionego i wypatroszonego zawiera wodę, ocet winny, niejodowaną sól kamienną, specjalny wywar z przypraw, białe wino i cukier. Podane ilości składników dotyczą 100 litrów marynaty.
Przepis na marynatę jest następujący:
L.p. | Składniki | Jednostka | Ilość |
1. | woda | litry | 41 |
2. | ocet winny 9° | litry | 25 |
3. | niejodowana sól kamienna | kg | 12 |
4. | wywar z przypraw | litry | 10 |
5. | wino białe | litry | 8 |
6. | cukier | kg | 4 |
e) Przygotowanie zalewy
Zalewy różnią się i każda z nich jest specyficzna dla danego wariantu produktu.
W przypadku „Sardeluță marinată” (în vin) zalewa ma następujący skład.
L.p. | Składniki | Jednostka | Ilość |
1. | woda | litry | 54 |
2. | ocet winny 9° | litry | 20,5 |
3. | wywar z przypraw | litry | 10 |
4. | wino białe | litry | 8 |
5. | cukier | kg | 4 |
6. | niejodowana sól kamienna | kg | 3,5 |
W przypadku „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea-soarelui) jako zalewę stosuje się olej słonecznikowy.
W przypadku „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea-soarelui picant) zalewę uzyskuje się, gotując rozdrobnioną papryczkę chili i paprykę w oleju słonecznikowym. Gotowanie w temperaturze wrzenia trwa około 60 minut, aż olej nabierze czerwonawego odcienia przypraw. Następnie zalewę schładza się do temperatury pokojowej. Po schłodzeniu zalewa jest filtrowana, w wyniku czego uzyskuje klarowny wygląd, zachowując lekki osad z papryki, czerwony kolor, typowy smak papryki, bez śladu goryczy lub zjełczenia oraz przyjemny aromatyczny zapach charakterystyczny dla papryczki chili. Następnie odstawia się go na 48 godzin w maksymalnej temperaturze 25 °C.
W przypadku „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea-soarelui picant) skład dziesięciu litrów zalewy jest następujący:
L.p. | Składniki | Jednostka | Ilość |
1. | olej słonecznikowy | litry | 10 |
2. | papryka | kg | 0,1 |
3. | rozdrobniona papryczka chili | kg | 0,1 |
f) Marynata
Odgłowionego i wypatroszonego szprota waży się i myje w 24 % roztworze wodnym soli. Po czym wyjmuje się go z roztworu soli i pokrywa marynatą. Następnie marynuje przez co najmniej 16 godzin lub do momentu uzyskania wymaganej wartości pH, tj. 4,9. Po marynowaniu szprota wyjmuje się z zalewy i odsącza przed zapakowaniem. Zalewy przygotowuje się z wyprzedzeniem, tak aby zdążyły ostygnąć przed pakowaniem.
g) Przygotowanie produktu
Po umieszczeniu w opakowaniach jednostkowych i dodaniu zalewy uzyskuje się produkty zgodne ze specyfikacją produktu. Proporcja surowca, tj. szprota, do zalewy zależy od rodzaju opakowania; nie może jednak być mniejsza niż 65 %.
Produkt „Sardeluță marinată” (în vin) ma postać marynowanego szprota, pakowanego w opakowanie jednostkowe, do którego dodaje się specjalną zalewę (sos winny), która stanowi maksymalnie 35 % całości. W zależności od pojemności opakowania dodaje się od dwóch do dziesięciu gramów oleju słonecznikowego i kolendrę (dwa lub trzy ziarna o masie wynoszącej maksymalnie cztery gramy).
Produkt „Sardeluță marinată” (în ulei de floarea-soarelui) ma postać marynowanego szprota, pakowanego w opakowanie jednostkowe, do którego dodaje się specjalną zalewę (olej słonecznikowy), która stanowi maksymalnie 35 % całości. W zależności od pojemności opakowania dodaje się co najmniej jeden liść laurowy (o masie wynoszącej maksymalnie jeden gram) i dwa lub trzy ziarna pieprzu czarnego (o masie wynoszącej maksymalnie cztery gramy).
Produkt „Sardeluță marinată” w oleju słonecznikowym z dodatkiem chili ma postać marynowanego szprota, pakowanego w opakowanie jednostkowe, do którego dodaje się specjalną zalewę (olej słonecznikowy z dodatkiem chili), która stanowi maksymalnie 35 % całkotej masy. W zależności od pojemności opakowania dodaje się dwa lub trzy ziarna pieprzu czerwonego (o masie maksymalnie 4 gr).
4.3. Opis najważniejszych elementów decydujących o tradycyjnym charakterze produktu - skład odpowiadający tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub fakt, że jest on wytwarzany z tradycyjnie stosowanych surowców lub składników (art. 7 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 668/2014)
Jak wynika z „Przewodnika po przemyśle przetwórstwa rybnego” (Îndreptar pentru industria de prelucrare a peștelui) opublikowanego przez Ministerstwo Przemysłu Mięsnego, Rybnego i Mleczarskiego (Ministerul Industriei Cărnii, Peștelui, Laptelui) (Editura Tehnică, Bukareszt, Rumunia, 1953, s. 135), „sardeluță” została uznana w 1953 r., z technicznego punktu widzenia, za surowiec do produkcji półkonserw i częściowo utrwalonych przetworów rybnych. W przewodniku zaznaczono również, że surowcem do produkcji częściowo utrwalonych przetworów rybnych w olejach roślinnych jest szprot.
O wykorzystaniu „sardeluță” jako surowca wspomniano w 1957 r. w poradniku dotyczącym norm żywnościowych zatytułowanym „Ryby i delfiny w żywności i przemyśle” (Peștii și delfinii în alimentație și industrie), podpisanym przez dr V. Gheorghe (Ministerstwo Przemysłu Towarów Konsumpcyjnych, Generalna Dyrekcja Przemysłu Rybnego i Regulacji Rybołówstwa [Ministerul Industriei Bunurilor de Consum, Direcția Generală a Industriei Peștelui și Reglementării Pescuitului], Bukareszt, Rumunia, 1957). Według autora, dr V. Gheorghe, „[…] [p]ochodzący z tej samej rodziny co słynny szprot bałtycki (jest nieco mniejszy), sardeluță nadawałby się dobrze do produkcji szprotów w puszkach »w oleju« […]”.
Sardynki, średniej wielkości ryby morskie, przetwarzane w postaci odgłowionej i wypatroszonej, wykorzystano w 1960 r. jako surowiec w przepisie kulinarnym Ecateriny Teișanu zatytułowanym „sardynki w oleju” (Sardele în ulei) (w „Konserwowanie mięsa i ryb w domu” [„Conservarea cărnurilor și peștelui în gospodărie”], Editura Tehnică, Bukareszt, 1960).
W 1988 r. centrum rybołówstwa i przemysłu rybnego (Centrala Pescuitului și Industrializării Peștelui), podlegające M.I.A.A.P.A., przyjęło przeznaczony dla zakładów przemysłu spożywczego przewodnik techniczny dotyczący przygotowywania produktów marynowanych na zimno z ryb morskich (Instrucțiunea tehnologică pentru fabricarea marinatelor reci din pește marin), w którym wspomniano, że surowcami są następujące gatunki: „[…] kilka zwyczajna, sardela europejska, aloza kaspijska i sardeluță, zgodnie z NTR 1484-83 »Rodzime ryby solone« (Pește sărat indigen) […]”.
Składniki wykorzystywane w produktach określono w normach produkcji przemysłu spożywczego od 1953 r. Na przykład w „Przewodniku po przemyśle przetwórstwa rybnego” (Îndreptar pentru industria de prelucrare a peștelui) opublikowanym przez Ministerstwo Przemysłu Mięsnego, Rybnego i Mleczarskiego (Ministerul Industriei Cărnii, Peștelui, Laptelui) (Editura Tehnică, Bukareszt, Rumunia, 1953, s. 39-49) wymieniono liście laurowe, pieprz, paprykę, ostrą papryczkę chili, ziarna gorczycy, kolendrę, ziele angielskie itp.
Jeśli chodzi o składniki, istnieje również inne odniesienie, a mianowicie „wewnętrzna norma departamentalna N.I.D. 2190-74 dotycząca częściowo utrwalonych ryb morskich w sosie winno-olejowym i w sosie korzennym” (Norma internă departamentală N.I.D. 2190-74 pentru semi-conserve de pește marin în sos de vin și ulei și în sos picant). Wykaz składników przedstawia się następująco: „[…] jadalny olej słonecznikowy, ocet fermentacyjny, przyprawy (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) […]”, zgodnie z kompendium norm krajowych i wewnętrznych norm technicznych dotyczących jakości ryb i produktów rybołówstwa (Standarde de stat și norme interne tehnice de calitate pentru pește și produse din pește) (Ministerstwo Handlu Wewnętrznego [Ministerul Comerțului Interior], Bukareszt, Rumunia, 1975).
Ponadto w 1988 r. centrum rybołówstwa i przemysłu rybnego podlegające M.I.A.A.P.A. zatwierdziło „przewodnik techniczny dotyczący wytwarzania produktu objętego nazwą »szprot w sosie winno-olejowym do przystawek« ” („Instrucțiunea tehnologică pentru fabricarea produsului „Aperitiv șprot în sos de vin și ulei”), którego surowcem jest szprot, a pozostałymi składnikami „[…] jadalny olej słonecznikowy, spożywczy kwas octowy 80 %, białe wino odpowiedniej jakości i przyprawy (pieprz, liście laurowe, ziele angielskie) […]”.