Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-07-22
Wersja aktualna od 2024-07-22
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1808
z dnia 1 lipca 2024 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do daty rozpoczęcia stosowania niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów skleroty sporyszu i alkaloidów sporyszu w żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (UE) 2023/915 (2) ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności, w tym skleroty sporyszu i alkaloidów sporyszu. |
(2) | Niższe najwyższe dopuszczalne poziomy skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta i alkaloidów sporyszu w produktach mielenia jęczmienia, pszenicy, orkiszu i owsa (o zawartości popiołu mniejszej niż 900 mg/100 g suchej masy), produktach mielenia żyta i życie wprowadzanym do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego mają mieć zastosowanie od dnia 1 lipca 2024 r. zgodnie z pkt 1.8.1.2, 1.8.2.1 oraz 1.8.2.3 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915. |
(3) | Komisja skonsultowała się z państwami członkowskimi i zainteresowanymi stronami, aby monitorować postępy w osiąganiu niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów oraz aby ocenić je w kontekście zmieniających się praktyk rolniczych, jak i czynników klimatycznych i środowiskowych. |
(4) | Po szczegółowej analizie dostarczonych informacji stwierdza się, że w związku ze wzrostem częstości występowania skleroty sporyszu i alkaloidów sporyszu w zbożach ze względu na warunki klimatyczne niższe najwyższe dopuszczalne poziomy nie są jeszcze osiągalne w przypadku skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta oraz w przypadku alkaloidów sporyszu w produktach mielenia pszenicy (o zawartości popiołu mniejszej niż 900 mg/100 g suchej masy), produktach mielenia żyta i życie wprowadzanym do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego. |
(5) | Należy zatem odroczyć stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów - o rok w odniesieniu do skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta oraz o cztery lata w odniesieniu do alkaloidów sporyszu w produktach mielenia pszenicy (o zawartości popiołu mniejszej niż 900 mg/100 g suchej masy), produktach mielenia żyta i życie wprowadzanym do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego. |
(6) | Aby umożliwić płynne przejście do stosowania niższych poziomów i nie zakłócić handlu żywnością pochodzącą ze zbóż zebranych przed datami, kiedy zaczną obowiązywać niższe najwyższe dopuszczalne poziomy, należy zezwolić na pozostawanie w obrocie żywności wprowadzonej do obrotu zgodnie z prawem przed tymi datami, zgodnej z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami obowiązującymi w momencie wprowadzenia jej do obrotu, aż do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. |
(7) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2023/915. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (UE) 2023/915 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w art. 10 ust. 1 wprowadza się następujące zmiany:
|
2) | w załączniku I wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia. |
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 lipca 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1993/315/oj.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz.U. L 119 z 5.5.2023, s. 103, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/915/oj).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 wprowadza się następujące zmiany:
1) | tabela pozycja dotycząca skleroty sporyszu pkt 1.8.1.2 otrzymuje brzmienie:
|
2) | tabela pozycja dotycząca alkaloidów sporyszu pkt 1.8.2 otrzymuje brzmienie:
|