Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-04-30
Wersja aktualna od 2024-04-30
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1045
z dnia 9 kwietnia 2024 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 333/2007 w odniesieniu do metod pobierania próbek i analizy do celów kontroli poziomów niklu w środkach spożywczych oraz zmieniające niektóre odesłania
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (1), w szczególności jego art. 34 ust. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 333/2007 (2) ustanowiono metody pobierania próbek i analizy do celów kontroli urzędowej poziomów pierwiastków śladowych i zanieczyszczeń procesowych w środkach spożywczych. |
(2) | Aby zapewnić wiarygodność i spójność kontroli urzędowych najwyższych dopuszczalnych poziomów niklu w niektórych środkach spożywczych, w rozporządzeniu (WE) nr 333/2007 należy ustanowić wymagania szczegółowe dotyczące metod stosowanych do pobierania próbek i przeprowadzania analiz laboratoryjnych w odniesieniu do tego zanieczyszczenia oraz do oznaczania zawartości suchej masy w żywności. |
(3) | W rozporządzeniu Komisji (UE) 2023/915 (3) określono najwyższe dopuszczalne poziomy niklu w niektórych środkach spożywczych i uchylono nim rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 (4). Art. 9 rozporządzenia (UE) 2023/915 stanowi, że odesłania do uchylonego rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 traktuje się jako odesłania do rozporządzenia (UE) 2023/915 i odczytuje się zgodnie z tabelą korelacji w załączniku II do tego rozporządzenia. Tabela korelacji w załączniku II nie zawiera jednak szczegółowych informacji na temat korelacji poszczególnych pozycji w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 i w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006, co utrudnia zrozumienie odesłań do załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 zawartych w rozporządzeniu (WE) nr 333/2007. Należy zatem zastąpić zawarte w rozporządzeniu (WE) nr 333/2007 odesłania do określonych pozycji w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 odniesieniami do odpowiednich pozycji w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915. W celu zachowania spójności wszystkie pozostałe odesłania do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 w rozporządzeniu (WE) nr 333/2007 należy również zastąpić odesłaniami do rozporządzenia (UE) 2023/915. |
(4) | Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych uchyliło i zastąpiło w dniu 14 grudnia 2019 r. rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (5). Ponieważ odesłania do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 zostają zastąpione, należy również zastąpić odesłanie do rozporządzenia (WE) nr 882/2004. |
(5) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 333/2007. |
(6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 333/2007 wprowadza się następujące zmiany:
1) | art. 1 otrzymuje brzmienie: „Artykuł 1 1. Pobieranie próbek i analizę do celów kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, arsenu nieorganicznego, niklu, 3-monochloropropano-1,2-diolu (3-MCPD), estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych, estrów glicydowych kwasów tłuszczowych, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) i nadchloranu, wymienionych w sekcjach 3, 5 i 6 załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) 2023/915 (*1), oraz do celów kontroli poziomów akryloamidu zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/2158 (*2) przeprowadza się zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia. 2. Ust. 1 stosuje się, nie naruszając przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 (*3). (*1) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz.U. L 119 z 5.5.2023, s. 103)." (*2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności (Dz.U. L 304 z 21.11.2017, s. 24)." (*3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1).”;" |
2) | w załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia. |
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 kwietnia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów kontroli poziomów pierwiastków śladowych i zanieczyszczeń procesowych w środkach spożywczych (Dz.U. L 88 z 29.3.2007, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/333/oj).
(3) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz.U. L 119 z 5.5.2023, s. 103, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/915/oj).
(4) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1881/oj).
(5) Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/882/oj).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 333/2007 wprowadza się następujące zmiany:
1) | pkt C.2.1 otrzymuje brzmienie: „C.2.1. Środki ostrożności i ogólne wytyczne Podstawowym wymaganiem jest uzyskanie reprezentatywnej i jednorodnej próbki laboratoryjnej bez wprowadzenia wtórnych zanieczyszczeń. Do homogenizacji próbki wykorzystuje się całą część, do której stosuje się najwyższy dopuszczalny poziom. W przypadku produktów innych niż ryby do przygotowania próbki laboratoryjnej wykorzystuje się cały materiał próbki dostarczonej do laboratorium. W przypadku ryb cały materiał próbki dostarczonej do laboratorium poddaje się homogenizacji. Do przygotowania próbki laboratoryjnej wykorzystuje się reprezentatywną część lub ilość zhomogenizowanej próbki zbiorczej. W przypadku gdy najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do suchej masy, zawartość suchej masy produktu oznaczana jest na podstawie części próbki zhomogenizowanej, z zastosowaniem metody, co do której wykazano, że zapewnia dokładne oznaczenie zawartości suchej masy. Zgodność z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami określonymi w rozporządzeniu (UE) 2023/915 ustala się na podstawie poziomów oznaczonych w próbkach laboratoryjnych.”; |
2) | pkt C.2.2.1 otrzymuje brzmienie: „C.2.2.1. Analityk dopilnowuje, aby próbki nie uległy zanieczyszczeniu w trakcie ich przygotowywania. W miarę możliwości aparatura i wyposażenie mające kontakt z próbką nie mogą zawierać metali, które mają być oznaczone, i powinny być wykonane z materiału obojętnego, np. tworzywa sztucznego, takiego jak polipropylen, politetrafluoroetylen (PTFE) itp. Muszą one zostać umyte kwasem w celu zminimalizowania ryzyka zanieczyszczenia. Krawędzie tnące mogą być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Istnieje wiele dających dobre wyniki szczegółowych procedur przygotowywania próbek, które można stosować w odniesieniu do tych produktów. Dla aspektów niewyszczególnionych w niniejszym rozporządzeniu za wystarczające zostały uznane procedury opisane w normie CEN „Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych - Uwagi ogólne i wymagania szczegółowe” (*1), ale inne metody przygotowywania próbek mogą być jednakowo ważne. W przypadku cyny nieorganicznej należy dopilnować, aby cały materiał przeprowadzono do roztworu, ponieważ stwierdzono łatwe występowanie strat, w szczególności ze względu na hydrolizę do nierozpuszczalnych uwodnionych tlenków Sn(IV). W przypadku niklu mogą wystąpić problemy z zanieczyszczeniem, gdy do pobierania próbek lub analizy wykorzystywane jest wyposażenie ze stali nierdzewnej lub żelaza. W takich przypadkach stosuje się specjalne wyposażenie wykonane z takich materiałów jak: tytan, ceramika lub agat. (*1) Norma EN 13804:2013, „Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych - Uwagi ogólne i wymagania szczegółowe”, CEN, Rue de Stassart/Stassartstraat 36, 1050 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË.”;" |
3) | pkt C.3.3.1 lit. a) otrzymuje brzmienie:
|
4) | w pkt C.3.3.1 lit. b) tiret pierwsze odesłania do „pkt 4.1 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006” w tytule tabeli 6a i w tabeli 6a zastępuje się odesłaniami do „pkt 5.2 załącznika I do rozporządzenia (UE) 2023/915”; |
5) | w pkt C.3.3.1 lit. b) tiret drugie odesłania do „pkt 4.3 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006” w tytule tabeli 6b i w tabeli 6b zastępuje się odesłaniami do „pkt 5.3 załącznika I do rozporządzenia (UE) 2023/915”; |
6) | w pkt C.3.3.1 lit. b) tiret trzecie:
|
7) | w pkt C.3.3.1 lit. b) tiret czwarte:
|
8) | w pkt C.3.3.1 lit. c) w tabeli 7 odesłanie: „w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006” zastępuje się odesłaniem: „w rozporządzeniu (UE) 2023/915”; |
9) | w pkt D.1.1 odesłanie: „w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006” zastępuje się odesłaniem: „w rozporządzeniu (UE) 2023/915”; |
10) | w pkt D.2.1 odesłanie: „w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006” zastępuje się odesłaniem: „w rozporządzeniu (UE) 2023/915”; |
11) | w pkt D.2.2 odesłanie: „w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006” zastępuje się odesłaniem: „w rozporządzeniu (UE) 2023/915”. |
(*1) Norma EN 13804:2013, „Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych - Uwagi ogólne i wymagania szczegółowe”, CEN, Rue de Stassart/Stassartstraat 36, 1050 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË.”;”