ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2024/1004
z dnia 22 stycznia 2024 r.
uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 poprzez ustanowienie laboratorium referencyjnego Unii Europejskiej ds. środków ulepszających żywność
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (1), w szczególności jego art. 92 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Środki ulepszające żywność odnoszą się do dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących, które w sposób zamierzony dodaje się do żywności w celach technologicznych i organoleptycznych. Użycie środków ulepszających żywność podlega jednolitej unijnej procedurze wydawania zezwoleń określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 (2). |
(2) | Na podstawie rozporządzenia (UE) 2017/625, kontrole urzędowe przeprowadza się w celu weryfikacji zgodności z przepisami w dziedzinie żywności i bezpieczeństwa żywności. |
(3) | Zalecenie Komisji (UE) 2023/965 (3) zawiera wymogi dotyczące monitorowania spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących dopuszczonych zgodnie z rozporządzeniami Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 (4) i (WE) nr 1334/2008 (5) w sprawie zbierania danych dotyczących obecności lub wystąpienia dodatków do żywności i środków aromatyzujących w żywności. |
(4) | Zgodnie z art. 92 rozporządzenia (UE) 2017/625 należy ustanowić laboratorium referencyjne Unii Europejskiej w przypadku, gdy istnieje uznana potrzeba promowania jednolitych praktyk związanych z rozwojem i użyciem metod analizy i testowania lub diagnozy wykonywanych przez laboratoria urzędowe wyznaczone zgodnie z art. 37 ust. 1 tego rozporządzenia. Dzieje się tak w przypadku, gdy skuteczność kontroli urzędowych zależy od jakości, jednolitości i niezawodności tych metod i wyników. |
(5) | Ustanowienie laboratorium referencyjnego w dziedzinie środków ulepszających żywność jest konieczne do skutecznego przeprowadzenia kontroli urzędowych w Unii. W szczególności ustanowienie laboratorium referencyjnego jest potrzebne do zapewnienia pewnego poziomu harmonizacji w odniesieniu do kryteriów pobierania próbek i metod analitycznych wykorzystywanych do zbierania danych dotyczących dodatków do żywności i środków aromatyzujących, a także do zapewnienia wsparcia laboratoriom urzędowym w dziedzinie enzymów spożywczych. |
(6) | Niniejszym rozporządzeniem należy zatem ustanowić laboratorium referencyjne Unii Europejskiej ds. środków ulepszających żywność, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Niniejszym ustanawia się laboratorium referencyjne Unii Europejskiej ds. środków ulepszających żywność.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/2022-01-28.
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/2021-03-27).
(3) Zalecenie Komisji (UE) 2023/965 z dnia 12 maja 2023 r. w sprawie metodyki monitorowania spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących (Dz.U. L 129 z 16.5.2023, s. 17, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reco/2023/965/oj).
(4) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
(5) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1334/2023-03-21).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00