Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 843
Wersja aktualna od 2024-03-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 843
Wersja aktualna od 2024-03-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/843

z dnia 6 marca 2024 r.

w sprawie sprostowania portugalskiej wersji językowej załączników II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Portugalska wersja językowa załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawiera błędne tłumaczenie terminu w części D, tabela „Kategorie żywności”, pozycja „03.”, w kolumnie „Nazwa”, jak również w części E, tabela „Dopuszczone dodatki do żywności oraz warunki ich stosowania w kategoriach żywności”, numer kategorii „03”, w nazwie kategorii (nagłówku) i w pozycji E 405, w kolumnie „Ograniczenia/wyjątki”, które to tłumaczenie zawęża zakres produktów, w których mogą być stosowane określone dodatki do żywności.

(2)

Portugalska wersja językowa załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawiera błędne tłumaczenie terminu w części 4, tabela „Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących”, pozycja E 423, w pierwszym wierszu kolumny „Kategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawany”, które to tłumaczenie zawęża zakres produktów, w których mogą być stosowane określone dodatki do żywności.

(3)

Należy zatem odpowiednio sprostować portugalską wersję językową załączników II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Sprostowanie nie ma wpływu na pozostałe wersje językowe.

(4)

Te błędne tłumaczenia zostały wprowadzone przez dwa akty Komisji, mianowicie rozporządzenia (UE) nr 1129/2011 (3) oraz (UE) 2015/647 (4). W związku z tym, na podstawie przyznanych Komisji przez Parlament Europejski i Radę w art. 10 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 uprawnień do zmiany tego rozporządzenia, Komisja przyjmuje niniejszy akt dotyczący sprostowania.

(5)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opiniami Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, wydanymi przed przyjęciem rozporządzeń (UE) nr 1129/2011 i (UE) 2015/647,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

(nie dotyczy wersji polskiej)

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 marca 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności (Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1).

(4) Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/647 z dnia 24 kwietnia 2015 r. w sprawie zmiany i sprostowania załączników II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania określonych dodatków do żywności (Dz.U. L 107 z 25.4.2015, s. 1).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00