Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 239
Wersja aktualna od 2024-02-05
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 239
Wersja aktualna od 2024-02-05
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/239

z dnia 15 stycznia 2024 r.

w sprawie sprostowania i zmiany rozporządzeń wykonawczych (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 i (UE) 2022/320

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Użycie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dopuszczono rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/1421 (2) dla wszystkich gatunków zwierząt na okres 10 lat. W art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 błędnie pominięto środki przejściowe dotyczące materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających przedmiotowe dodatki, które są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności. Ponadto, w opinii z dnia 29 września 2021 r. (3), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Urząd doprecyzował również, że skoncentrowany olejek pomarańczowy z numerem identyfikacyjnym 2b143-f-ii w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 nie jest przeznaczony dla koni, królików, psów, kotów, ryb ozdobnych, ani ptaków ozdobnych. Gatunków tych nie należało zatem zawierać w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 w związku z przedmiotowymi dodatkami. Należy zmienić tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 tak, aby odzwierciedlić fakt, że zezwolenie na stosowanie tych dodatków dotyczy tylko niektórych gatunków zwierząt.

(2)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/652 (4) zezwolono na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt na okres 10 lat. W opinii z 23 czerwca 2021 r. (5), Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla psów, kotów i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Ponadto, błędnie pominięto pozycję dotyczącą gatunków zwierząt innych niż te wymienione w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652. W związku z tym, kolumna „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 powinna odnosić się do wszystkich gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych, które zwykle nie są narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych, co wynika z wniosków opinii Urzędu z dnia 29 września 2021 r.

(3)

W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2022/1490 (6) zezwolono na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt na okres 10 lat. W opinii z 18 marca 2021 r. (7), Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego olejku cytrynowego i frakcji jego pozostałości oraz olejku z limonek jako dodatku paszowego dla zwierząt domowych i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Ryb ozdobnych nie należało zatem zawierać w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w odniesieniu do dodatku z numerem identyfikacyjnym 2b141-eo. Ponadto, błędnie pominięto pozycję dotyczącą innych gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych, które również nie są zwykle narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych zgodnie z wnioskami Urzędu zawartymi w opinii z dnia 29 września 2021 r. i należy ją zawrzeć w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w związku z dodatkami z numerami identyfikacyjnymi 2b139-eo, 2b139-rf i 2b141-eo. Pozycja „inne gatunki zwierząt” została błędnie pominięta i należy zawrzeć ją w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w odniesieniu do dodatku z numerem identyfikacyjnym 2b139-di.

(4)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/320 (8) zezwolono na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla drobiu, świń, przeżuwaczy, koni, królików i łososiowatych na okres 10 lat. W art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 błędnie pominięto środki przejściowe dotyczące materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających przedmiotowy dodatek, przeznaczonych dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności. Pozycja „inne gatunki zwierząt” została błędnie pominięta w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320. W opinii z dnia 5 maja 2021 r. (9), Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla psów, kotów i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. W opinii z dnia 29 września 2021 r. Urząd stwierdził, że również ptaki ozdobne nie są zwykle narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych. W związku z tym, pozycję dotyczącą innych gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych należy zawrzeć w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320. Należy zmienić tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 tak, aby odzwierciedlić fakt, że zezwolenie na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki dotyczy poszerzonej listy gatunków zwierząt.

(5)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia wykonawcze (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 oraz (UE) 2022/320.

(6)

Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, w rozporządzeniach wykonawczych (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 i (UE) 2022/320 należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia wymagań wynikających ze zmiany. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze.

(7)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421

1. Tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 otrzymuje brzmienie:

„Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1421 z dnia 22 sierpnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt”.

2. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.

3. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652

1. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancja wyszczególniona w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.

2. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490

1. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.

2. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 4

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320

1. Tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 otrzymuje brzmienie:

„Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/320 z dnia 25 lutego 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt”.

2. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancja wyszczególniona w załączniku oraz premiksy zawierające tę substancję, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.

3. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 zastępuje się załącznikiem IV do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 5

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 stycznia 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1421 z dnia 22 sierpnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 218 z 23.8.2022, s. 27).

(3) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatków paszowych składających się z tłoczonego olejku ze skórek owoców słodkiej pomarańczy i jego frakcji Citrus sinensis (L.) Osbeck do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(11):6891. doi: org/10.2903/j.efsa.2021.6891).

(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/652 z dnia 20 kwietnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 119 z 21.4.2022, s. 74).

(5) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z bogatego we flawonoidy suszonego wyciągu z owoców Citrus x aurantium L. (wyciąg z pomarańczy gorzkiej) do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(7):6709. doi: 10.2903/j.efsa.2021.6709).

(6) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1490 z dnia 1 marca 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 234 z 9.9.2022, s. 1).

(7) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z tłoczonego olejku cytrynowego i jego frakcji z Citrus limon (L.) Osbeck oraz olejku z limonek z Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(4):6548. doi: org/10.2903/j.efsa.2021.6548).

(8) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/320 z dnia 25 lutego 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla drobiu, świń, przeżuwaczy, koni, królików i łososiowatych (Dz.U. L 55 z 28.2.2022, s. 41).

(9) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z tłoczonego olejku ze skórek owoców mandarynki Citrus reticulata Blanco do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(6):6625. doi: 10.2903/j.efsa.2021.6625).

ZAŁĄCZNIK I

Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b143-eo

Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny

Skład dodatku

Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck (1).

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny otrzymany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck, zgodnie z definicją Rady (2).

We frakcji lotnej:

d-limonen: 93-97 %

Mircen: 1,5-3,5 %

Sabinen: 0,1-1,0 %

α-pinen: 0,4-0,8 %

Linalol: 0,1-0,7 %

Dekanal: 0,1-0,7 %

Oktanal: 0,1-0,6 %

Perillaldehyd: < 0,05 %

Numer CAS: 8028-48-6

Numer EINECS: 232-433-8

Numer FEMA: 2825

Numer CoE: 143

Metoda analityczna (3)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

-

-

80

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

12 września 2032 r.

Wszystkie świniowate rzeźne

-

-

172

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych

-

-

144

Lochy wszystkich gatunków świniowatych

-

-

200

Przeżuwacze

-

-

130

Konie

-

-

230

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

-

-

50


Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b143-di

Destylowany pomarańczowy olejek eteryczny

Skład dodatku

Destylat (frakcja lotna) pomarańczowego olejku eterycznego, otrzymywany ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Frakcja lotna z destylacji pomarańczowego olejku eterycznego tłoczonego (tłoczonego na zimno) otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (4).

d-limonen: 93-97,5 %

Mircen: 1,5-3,5 %

Sabinen: 0,2-1,0 %

α-pinen: 0,3-0,8 %

Linalol: 0,05-0,5 %

Oktanal: 0,05-0,4 %

Perillaldehyd: < 0,005 %

numer CAS: 8028-48-6

Numer CoE: 143

Metoda analityczna (5)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

-

-

80

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

12 września 2032 r.

Świniowate

-

-

200

Przeżuwacze

-

-

130

Konie

-

-

225

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

-

-

80


Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b143-f

Skoncentrowany olejek pomarańczowy

Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (6).

Frakcja nielotna: 10,5 %

We frakcji lotnej:

d-limonen: 89-96 %

Dekanal: 0,5-2 %

Linalol: 0,7-1,7 %

Mircen: 0,1-1,0 %

Geraniol: 0,1-1,0 %

Perillaldehyd: < 0,3 %

numer CAS: 8028-48-6

numer FEMA: 2822

Metoda analityczna (7)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

15,5

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

12 września 2032 r.

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

-

-

23,5

Indyki rzeźne

-

-

21

Wszystkie świniowate rzeźne

-

-

34

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych

-

-

28,5

Lochy wszystkich gatunków świniowatych

-

-

41,5

Cielęta (preparaty mlekozastępcze)

-

-

66,5

Owce i kozy

Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

-

-

62,5

Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne

-

-

40,5

Konie

-

-

62,5

Króliki

-

-

25

Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych

-

-

70

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

-

-

15,5


Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b143-f-i

Skoncentrowany olejek pomarańczowy

Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (8).

Frakcja nielotna: 20,9 %

We frakcji lotnej:

d-limonen: 79-89 %

Dekanal: 3,0-5,0 %

Linalol: 2,0-5,0 %

Mircen: 0,1-1,0 %

Geraniol: 0,5-1,8 %

Perillaldehyd: < 0,6 %

Numer CAS: 8028-48-6

Numer FEMA: 2822

Metoda analityczna (9)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (na podstawie ISO 11024)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

5,5

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

12 września 2032 r.

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

-

-

8

Indyki rzeźne

-

-

7

Wszystkie świniowate rzeźne

-

-

11,5

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych

-

-

9,5

Lochy wszystkich gatunków świniowatych

-

-

14

Cielęta (preparaty mlekozastępcze)

-

-

23

Owce i kozy

Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

-

-

21,5

Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne

-

-

14

Konie

-

-

21,5

Króliki

-

-

8,5

Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych

-

-

24,5

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

-

-

5,5


Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b143-f-ii

Skoncentrowany olejek pomarańczowy

Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (10).

Frakcja nielotna: 18 %

We frakcji lotnej:

d-limonen: 85-95 %

Linalol: 0,5-4 %

Numer CAS: 8028-48-6

Numer FEMA: 2822

Metoda analityczna (11)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Inne gatunki zwierząt i kategorie z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

„Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

Kurczęta rzeźne i inne podrzędne gatunki drobiu rzeźnego, kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego, indyki rzeźne, świniowate: 50 mg;

-

Cielęta (preparaty mlekozastępcze), owce, kozy: 70 mg;

-

Przeżuwacze, z wyjątkiem owiec i kóz: 60 mg;

-

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem koni, królików, psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych: 2 mg”.

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

12 września 2032 r.


(1) Synonimy: Citrus sinensis (L.) Pers., Citrus aurantium (L.) Dulcis.

(2) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(3) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(4) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(5) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(6) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(7) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(8) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(9) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(10) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(11) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

ZAŁĄCZNIK II

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b136-ex

-

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej

Skład dodatku

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L.

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L. zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Flawonoidy: 45-55 %, w tym

-

Naringina: 20-30 %

-

Neohesperydyna: 10-20 %

5-metoksypsoralen (znany również jako bergapten): ≤ 0,03 %

(-)-Synefryna: ≤ 1 %

Numer CoE: 136

Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego naringiny (znacznika fitochemicznego) w dodatku paszowym:

-

wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) z detekcją spektrofotometryczną (UV)

Inne gatunki zwierząt i kategorie z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

„Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego: 102 mg;

-

Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu odchowywanego na nioski: 151 mg;

-

Indyki rzeźne: 136 mg;

-

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych: 182 mg;

-

Wszystkie świniowate rzeźne: 217 mg;

-

Lochy wszystkich gatunków świniowatych: 268 mg;

-

Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne: 259 mg;

-

Cielęta (preparaty mlekozastępcze), owce, kozy, inne przeżuwacze rzeźne, konie, łososiowate i wszystkie inne ryby: 400 mg;

-

Króliki: 161 mg;

-

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych: 102 mg”.

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Zezwala się na mieszanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości 5-metoksypsoralenu i (-)-syferyny w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż ilości wynikające ze stosowania pojedynczego dodatku przy maksymalnym lub zalecanym poziomie dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

6.

Mieszanie w paszach wyciągu z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L. z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymywanymi z Citrus aurantium L. nie jest dozwolone.

7.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

11 maja 2032 r.


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

ZAŁĄCZNIK III

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b139-eo

-

Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny

Skład dodatku

Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1)

d-limonen: 60-73 %

β-pinen (pin-2(10)-en): 9-18 %

γ-terpinen: 6-12 %

α-pinen (pin-2(3)-en): 1,3-3,0 %

Sabinen (4(10)-tujen): 0,3-3,0 %

Geraniol: 0,1-2,0 %

Neral: 0,1-1,8 %

Perillaldehyd: ≤ 0,023 %

Furokumaryny: ≤ 0,3 %

Metoksykumaryny: ≤ 0,06 %

Numer CAS: 84929-31-7

Numer FEMA: 2625

Numer CoE: 139

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

35

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillaldehydu, furokumaryn i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż ilości wynikające ze stosowania pojedynczego dodatku przy maksymalnym lub zalecanym poziomie dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

29 września 2032 r.

Indyki rzeźne

Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych

40

Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

52

Wszystkie świniowate rzeźne

74

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych

62

Lochy wszystkich gatunków świniowatych

92

Cielęta (preparaty mlekozastępcze)

Przeżuwacze rzeźne inne niż owce i kozy

Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy

90

Konie

137

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

30


Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b139- rf

-

Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego

Skład dodatku

Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego otrzymywanego w wyniku destylacji cytrynowego olejku eterycznego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (3)

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 51-63 %

γ-terpinen: 8-17 %

Geraniol: 6-12 %

Neral: 5-9 %

β-pinen (pin-2(10)-en): 0,3-5,5 %

β-bisabolen: 0,3-4 %

Perillaldehyd: ≤ 0,092 %

Furokumaryny: ≤ 0,8 %

Metoksykumaryny: ≤ 0,22 %

Numer CoE: 139

Metoda analityczna (4)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

11

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillaldehydu, furokumaryn i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

29 września 2032 r.

Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

Króliki

Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych

12

Przeżuwacze

20

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych

20

Wszystkie świniowate rzeźne

24

Lochy wszystkich gatunków świniowatych

30

Konie

35

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

11


Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b139-di

-

Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna)

Skład dodatku

Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (5)

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 66-78 %

β-pinen (pin-2(10)-en): 5-20 %

γ-terpinen: 1,5-9,5 %

α-Pinen (pin-2(3)-en): 0,5-3,0 % sabinen: 0,3-3,0 %

Furokumaryny: ≤ 0,1 mg/kg

Metoksykumaryny: ≤ 0,1 mg/kg

Numer CoE: 139

Metoda analityczna (6)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

36

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillaldehydu, furokumaryn i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

29 września 2032 r.

Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

53

Króliki

56

Indyki rzeźne

48

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych

64

Wszystkie świniowate rzeźne

76

Lochy wszystkich gatunków świniowatych

94

Cielęta (preparaty mlekozastępcze)

Owce i kozy

Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

95

Konie

141

Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy

91

Łososiowate, ryby ozdobne

i wszystkie inne ryby

Psy

60

Wszystkie inne gatunki i kategorie zwierząt

30


Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b141-eo

-

Destylowany limonkowy olejek eteryczny

Skład dodatku

Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantiifolia(Christm.) Swingle zgodnie z definicją Rady Europy (7)

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 45-52 %

γ-terpinen: 10-14 %

Terpinolen: 5,5-10,5 %

αterpineol: 6-8 %

β-kariofylen: 0,2-0,8 %

Furokumaryny: ≤ 0,0083 %

Metoksykumaryny: ≤ 0,03 %

Numer CoE: 141

Metoda analityczna (8)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 3519)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

-

-

8,5

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie destylowanego limonkowego olejku eterycznego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillaldehydu, furokumaryn i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

29 września 2032 r.

Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

12,5

Indyki rzeźne

11

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych

15

Wszystkie świniowate rzeźne

18

Lochy wszystkich gatunków świniowatych

22

Owce i kozy

Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

Konie

33,5

Cielęta (preparaty mlekozastępcze)

35,5

Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy

21,5

Króliki

13,5

Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych

30

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

8,5


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(3) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(4) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(5) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(6) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(7) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(8) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

ZAŁĄCZNIK IV

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b142-eo

-

Tłoczony olejek eteryczny z mandarynki

Skład dodatku

Olejek eteryczny z mandarynki otrzymywany ze skórki owoców gatunku Citrus reticulata Blanco.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Tłoczony olejek eteryczny z mandarynki otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców Citrus reticulata Blanco, zgodnie z definicją Rady Europy (1).

d-limonen: 65-80 %

γ-terpinen: 13-22 %

α-pinen (pin-2(3)-en):

1-3,5 %

Mircen: 1-2 %

β-pinen (pin-2(10)-en):

1-2 %.

N-metyloantranilan metylu: 0,15-0,7 %

Perillaldehyd: ≤ 0,063 %

Numer CAS: 8008-31-9

Numer FEMA: 2657

Numer CoE: 142

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 3528)

Drób

Króliki

Łososiowate

-

-

15

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Zezwala się na mieszanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillaldehydu w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

20 marca 2032 r.

Świniowate

-

-

33

Przeżuwacze

-

-

30

Konie

-

-

40

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych

-

-

15


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00