Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-05
Wersja aktualna od 2024-02-05
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/239
z dnia 15 stycznia 2024 r.
w sprawie sprostowania i zmiany rozporządzeń wykonawczych (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 i (UE) 2022/320
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Użycie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dopuszczono rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/1421 (2) dla wszystkich gatunków zwierząt na okres 10 lat. W art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 błędnie pominięto środki przejściowe dotyczące materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających przedmiotowe dodatki, które są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności. Ponadto, w opinii z dnia 29 września 2021 r. (3), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Urząd doprecyzował również, że skoncentrowany olejek pomarańczowy z numerem identyfikacyjnym 2b143-f-ii w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 nie jest przeznaczony dla koni, królików, psów, kotów, ryb ozdobnych, ani ptaków ozdobnych. Gatunków tych nie należało zatem zawierać w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 w związku z przedmiotowymi dodatkami. Należy zmienić tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 tak, aby odzwierciedlić fakt, że zezwolenie na stosowanie tych dodatków dotyczy tylko niektórych gatunków zwierząt. |
(2) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/652 (4) zezwolono na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt na okres 10 lat. W opinii z 23 czerwca 2021 r. (5), Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla psów, kotów i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Ponadto, błędnie pominięto pozycję dotyczącą gatunków zwierząt innych niż te wymienione w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652. W związku z tym, kolumna „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 powinna odnosić się do wszystkich gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych, które zwykle nie są narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych, co wynika z wniosków opinii Urzędu z dnia 29 września 2021 r. |
(3) | W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2022/1490 (6) zezwolono na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt na okres 10 lat. W opinii z 18 marca 2021 r. (7), Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego olejku cytrynowego i frakcji jego pozostałości oraz olejku z limonek jako dodatku paszowego dla zwierząt domowych i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Ryb ozdobnych nie należało zatem zawierać w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w odniesieniu do dodatku z numerem identyfikacyjnym 2b141-eo. Ponadto, błędnie pominięto pozycję dotyczącą innych gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych, które również nie są zwykle narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych zgodnie z wnioskami Urzędu zawartymi w opinii z dnia 29 września 2021 r. i należy ją zawrzeć w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w związku z dodatkami z numerami identyfikacyjnymi 2b139-eo, 2b139-rf i 2b141-eo. Pozycja „inne gatunki zwierząt” została błędnie pominięta i należy zawrzeć ją w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w odniesieniu do dodatku z numerem identyfikacyjnym 2b139-di. |
(4) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/320 (8) zezwolono na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla drobiu, świń, przeżuwaczy, koni, królików i łososiowatych na okres 10 lat. W art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 błędnie pominięto środki przejściowe dotyczące materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających przedmiotowy dodatek, przeznaczonych dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności. Pozycja „inne gatunki zwierząt” została błędnie pominięta w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320. W opinii z dnia 5 maja 2021 r. (9), Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla psów, kotów i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. W opinii z dnia 29 września 2021 r. Urząd stwierdził, że również ptaki ozdobne nie są zwykle narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych. W związku z tym, pozycję dotyczącą innych gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych należy zawrzeć w kolumnie „Gatunek lub kategoria zwierzęcia” w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320. Należy zmienić tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 tak, aby odzwierciedlić fakt, że zezwolenie na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki dotyczy poszerzonej listy gatunków zwierząt. |
(5) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia wykonawcze (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 oraz (UE) 2022/320. |
(6) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, w rozporządzeniach wykonawczych (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 i (UE) 2022/320 należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia wymagań wynikających ze zmiany. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze. |
(7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421
1. Tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 otrzymuje brzmienie:
„Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1421 z dnia 22 sierpnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt”.
2. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.
3. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652
1. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancja wyszczególniona w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.
2. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490
1. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.
2. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 4
Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320
1. Tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 otrzymuje brzmienie:
„Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/320 z dnia 25 lutego 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt”.
2. Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancja wyszczególniona w załączniku oraz premiksy zawierające tę substancję, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.”.
3. Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 zastępuje się załącznikiem IV do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 5
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 stycznia 2024 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1421 z dnia 22 sierpnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 218 z 23.8.2022, s. 27).
(3) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatków paszowych składających się z tłoczonego olejku ze skórek owoców słodkiej pomarańczy i jego frakcji Citrus sinensis (L.) Osbeck do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(11):6891. doi: org/10.2903/j.efsa.2021.6891).
(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/652 z dnia 20 kwietnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 119 z 21.4.2022, s. 74).
(5) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z bogatego we flawonoidy suszonego wyciągu z owoców Citrus x aurantium L. (wyciąg z pomarańczy gorzkiej) do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(7):6709. doi: 10.2903/j.efsa.2021.6709).
(6) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1490 z dnia 1 marca 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 234 z 9.9.2022, s. 1).
(7) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z tłoczonego olejku cytrynowego i jego frakcji z Citrus limon (L.) Osbeck oraz olejku z limonek z Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(4):6548. doi: org/10.2903/j.efsa.2021.6548).
(8) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/320 z dnia 25 lutego 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla drobiu, świń, przeżuwaczy, koni, królików i łososiowatych (Dz.U. L 55 z 28.2.2022, s. 41).
(9) Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z tłoczonego olejku ze skórek owoców mandarynki Citrus reticulata Blanco do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(6):6625. doi: 10.2903/j.efsa.2021.6625).
ZAŁĄCZNIK I
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b143-eo | Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny | Skład dodatku Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck (1). Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny otrzymany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck, zgodnie z definicją Rady (2). We frakcji lotnej: d-limonen: 93-97 % Mircen: 1,5-3,5 % Sabinen: 0,1-1,0 % α-pinen: 0,4-0,8 % Linalol: 0,1-0,7 % Dekanal: 0,1-0,7 % Oktanal: 0,1-0,6 % Perillaldehyd: < 0,05 % Numer CAS: 8028-48-6 Numer EINECS: 232-433-8 Numer FEMA: 2825 Numer CoE: 143 Metoda analityczna (3) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego Indyki rzeźne | - | - | 80 |
| 12 września 2032 r. | ||||||||||
Wszystkie świniowate rzeźne | - | - | 172 | |||||||||||||||
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych | - | - | 144 | |||||||||||||||
Lochy wszystkich gatunków świniowatych | - | - | 200 | |||||||||||||||
Przeżuwacze | - | - | 130 | |||||||||||||||
Konie | - | - | 230 | |||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | - | - | 50 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b143-di | Destylowany pomarańczowy olejek eteryczny | Skład dodatku Destylat (frakcja lotna) pomarańczowego olejku eterycznego, otrzymywany ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Frakcja lotna z destylacji pomarańczowego olejku eterycznego tłoczonego (tłoczonego na zimno) otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (4). d-limonen: 93-97,5 % Mircen: 1,5-3,5 % Sabinen: 0,2-1,0 % α-pinen: 0,3-0,8 % Linalol: 0,05-0,5 % Oktanal: 0,05-0,4 % Perillaldehyd: < 0,005 % numer CAS: 8028-48-6 Numer CoE: 143 Metoda analityczna (5) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego Indyki rzeźne | - | - | 80 |
| 12 września 2032 r. | ||||||||||
Świniowate | - | - | 200 | |||||||||||||||
Przeżuwacze | - | - | 130 | |||||||||||||||
Konie | - | - | 225 | |||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | - | - | 80 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b143-f | Skoncentrowany olejek pomarańczowy | Skład dodatku Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (6). Frakcja nielotna: 10,5 % We frakcji lotnej: d-limonen: 89-96 % Dekanal: 0,5-2 % Linalol: 0,7-1,7 % Mircen: 0,1-1,0 % Geraniol: 0,1-1,0 % Perillaldehyd: < 0,3 % numer CAS: 8028-48-6 numer FEMA: 2822 Metoda analityczna (7) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 15,5 |
| 12 września 2032 r. | ||||||||||
Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego | - | - | 23,5 | |||||||||||||||
Indyki rzeźne | - | - | 21 | |||||||||||||||
Wszystkie świniowate rzeźne | - | - | 34 | |||||||||||||||
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych | - | - | 28,5 | |||||||||||||||
Lochy wszystkich gatunków świniowatych | - | - | 41,5 | |||||||||||||||
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) | - | - | 66,5 | |||||||||||||||
Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych | - | - | 62,5 | |||||||||||||||
Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne | - | - | 40,5 | |||||||||||||||
Konie | - | - | 62,5 | |||||||||||||||
Króliki | - | - | 25 | |||||||||||||||
Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych | - | - | 70 | |||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | - | - | 15,5 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b143-f-i | Skoncentrowany olejek pomarańczowy | Skład dodatku Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (8). Frakcja nielotna: 20,9 % We frakcji lotnej: d-limonen: 79-89 % Dekanal: 3,0-5,0 % Linalol: 2,0-5,0 % Mircen: 0,1-1,0 % Geraniol: 0,5-1,8 % Perillaldehyd: < 0,6 % Numer CAS: 8028-48-6 Numer FEMA: 2822 Metoda analityczna (9) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 5,5 |
| 12 września 2032 r. | ||||||||||
Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego | - | - | 8 | |||||||||||||||
Indyki rzeźne | - | - | 7 | |||||||||||||||
Wszystkie świniowate rzeźne | - | - | 11,5 | |||||||||||||||
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych | - | - | 9,5 | |||||||||||||||
Lochy wszystkich gatunków świniowatych | - | - | 14 | |||||||||||||||
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) | - | - | 23 | |||||||||||||||
Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych | - | - | 21,5 | |||||||||||||||
Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne | - | - | 14 | |||||||||||||||
Konie | - | - | 21,5 | |||||||||||||||
Króliki | - | - | 8,5 | |||||||||||||||
Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych | - | - | 24,5 | |||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | - | - | 5,5 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||
2b143-f-ii | Skoncentrowany olejek pomarańczowy | Skład dodatku Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (10). Frakcja nielotna: 18 % We frakcji lotnej: d-limonen: 85-95 % Linalol: 0,5-4 % Numer CAS: 8028-48-6 Numer FEMA: 2822 Metoda analityczna (11) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Inne gatunki zwierząt i kategorie z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | - | - | - |
| 12 września 2032 r. |
(1) Synonimy: Citrus sinensis (L.) Pers., Citrus aurantium (L.) Dulcis.
(2) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(3) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(4) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(5) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(6) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(7) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(8) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(9) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(10) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(11) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
ZAŁĄCZNIK II
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b136-ex | - | Wyciąg z pomarańczy gorzkiej | Skład dodatku Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L. Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L. zgodnie z definicją Rady Europy (1). Flawonoidy: 45-55 %, w tym
5-metoksypsoralen (znany również jako bergapten): ≤ 0,03 % (-)-Synefryna: ≤ 1 % Numer CoE: 136 Metoda analityczna (2) Do oznaczania ilościowego naringiny (znacznika fitochemicznego) w dodatku paszowym:
| Inne gatunki zwierząt i kategorie z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | - | - |
|
| 11 maja 2032 r. |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
ZAŁĄCZNIK III
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||
2b139-eo | - | Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny | Skład dodatku Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1) d-limonen: 60-73 % β-pinen (pin-2(10)-en): 9-18 % γ-terpinen: 6-12 % α-pinen (pin-2(3)-en): 1,3-3,0 % Sabinen (4(10)-tujen): 0,3-3,0 % Geraniol: 0,1-2,0 % Neral: 0,1-1,8 % Perillaldehyd: ≤ 0,023 % Furokumaryny: ≤ 0,3 % Metoksykumaryny: ≤ 0,06 % Numer CAS: 84929-31-7 Numer FEMA: 2625 Numer CoE: 139 Metoda analityczna (2) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 35 |
| 29 września 2032 r. | ||||||||||
Indyki rzeźne Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych | 40 | ||||||||||||||||||
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego | 52 | ||||||||||||||||||
Wszystkie świniowate rzeźne | 74 | ||||||||||||||||||
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych | 62 | ||||||||||||||||||
Lochy wszystkich gatunków świniowatych | 92 | ||||||||||||||||||
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) Przeżuwacze rzeźne inne niż owce i kozy Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy | 90 | ||||||||||||||||||
Konie | 137 | ||||||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | 30 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||
2b139- rf | - | Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego | Skład dodatku Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego otrzymywanego w wyniku destylacji cytrynowego olejku eterycznego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (3) Specyfikacje substancji czynnej są następujące: d-limonen: 51-63 % γ-terpinen: 8-17 % Geraniol: 6-12 % Neral: 5-9 % β-pinen (pin-2(10)-en): 0,3-5,5 % β-bisabolen: 0,3-4 % Perillaldehyd: ≤ 0,092 % Furokumaryny: ≤ 0,8 % Metoksykumaryny: ≤ 0,22 % Numer CoE: 139 Metoda analityczna (4) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 11 |
| 29 września 2032 r. | ||||||||||
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego Indyki rzeźne Króliki Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych | 12 | ||||||||||||||||||
Przeżuwacze | 20 | ||||||||||||||||||
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych | 20 | ||||||||||||||||||
Wszystkie świniowate rzeźne | 24 | ||||||||||||||||||
Lochy wszystkich gatunków świniowatych | 30 | ||||||||||||||||||
Konie | 35 | ||||||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | 11 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||
2b139-di | - | Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) | Skład dodatku Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (5) Specyfikacje substancji czynnej są następujące: d-limonen: 66-78 % β-pinen (pin-2(10)-en): 5-20 % γ-terpinen: 1,5-9,5 % α-Pinen (pin-2(3)-en): 0,5-3,0 % sabinen: 0,3-3,0 % Furokumaryny: ≤ 0,1 mg/kg Metoksykumaryny: ≤ 0,1 mg/kg Numer CoE: 139 Metoda analityczna (6) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 36 |
| 29 września 2032 r. | ||||||||||
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego | 53 | ||||||||||||||||||
Króliki | 56 | ||||||||||||||||||
Indyki rzeźne | 48 | ||||||||||||||||||
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych | 64 | ||||||||||||||||||
Wszystkie świniowate rzeźne | 76 | ||||||||||||||||||
Lochy wszystkich gatunków świniowatych | 94 | ||||||||||||||||||
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych | 95 | ||||||||||||||||||
Konie | 141 | ||||||||||||||||||
Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy | 91 | ||||||||||||||||||
Łososiowate, ryby ozdobne i wszystkie inne ryby Psy | 60 | ||||||||||||||||||
Wszystkie inne gatunki i kategorie zwierząt | 30 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||
2b141-eo | - | Destylowany limonkowy olejek eteryczny | Skład dodatku Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantiifolia(Christm.) Swingle zgodnie z definicją Rady Europy (7) Specyfikacje substancji czynnej są następujące: d-limonen: 45-52 % γ-terpinen: 10-14 % Terpinolen: 5,5-10,5 % αterpineol: 6-8 % β-kariofylen: 0,2-0,8 % Furokumaryny: ≤ 0,0083 % Metoksykumaryny: ≤ 0,03 % Numer CoE: 141 Metoda analityczna (8) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego | - | - | 8,5 |
| 29 września 2032 r. | ||||||||||
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego | 12,5 | ||||||||||||||||||
Indyki rzeźne | 11 | ||||||||||||||||||
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych | 15 | ||||||||||||||||||
Wszystkie świniowate rzeźne | 18 | ||||||||||||||||||
Lochy wszystkich gatunków świniowatych | 22 | ||||||||||||||||||
Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych Konie | 33,5 | ||||||||||||||||||
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) | 35,5 | ||||||||||||||||||
Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy | 21,5 | ||||||||||||||||||
Króliki | 13,5 | ||||||||||||||||||
Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych | 30 | ||||||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | 8,5 |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(3) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(5) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(6) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(7) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(8) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
ZAŁĄCZNIK IV
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||
2b142-eo | - | Tłoczony olejek eteryczny z mandarynki | Skład dodatku Olejek eteryczny z mandarynki otrzymywany ze skórki owoców gatunku Citrus reticulata Blanco. Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Tłoczony olejek eteryczny z mandarynki otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców Citrus reticulata Blanco, zgodnie z definicją Rady Europy (1). d-limonen: 65-80 % γ-terpinen: 13-22 % α-pinen (pin-2(3)-en): 1-3,5 % Mircen: 1-2 % β-pinen (pin-2(10)-en): 1-2 %. N-metyloantranilan metylu: 0,15-0,7 % Perillaldehyd: ≤ 0,063 % Numer CAS: 8008-31-9 Numer FEMA: 2657 Numer CoE: 142 Metoda analityczna (2) Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Drób Króliki Łososiowate | - | - | 15 |
| 20 marca 2032 r. | ||||||||||
Świniowate | - | - | 33 | ||||||||||||||||
Przeżuwacze | - | - | 30 | ||||||||||||||||
Konie | - | - | 40 | ||||||||||||||||
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych | - | - | 15 |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.