Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-12-19
Wersja aktualna od 2023-12-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/2644
z dnia 28 listopada 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem wszystkich zwierząt wodnych i przeżuwaczy bez rozwiniętego żwacza
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
(2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans (synonim: Bacillus coagulans) DSM 32789. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem ryb, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki technologiczne” i w grupie funkcjonalnej „konserwanty”. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie dodatków technologicznych w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
(5) | W opiniach z dnia 24 marca 2022 r. (2) i z dnia 22 marca 2023 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jest bezpieczny dla gatunków docelowych z wyjątkiem przeżuwaczy przed rozpoczęciem przeżuwania oraz jest bezpieczny dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 działa żrąco na skórę, oczy i błony śluzowe. Urząd stwierdził ponadto, że ponieważ kwas mlekowy jest stosowany w żywności jako konserwant, uzasadnione jest oczekiwanie, że skutki obserwowane w żywności będą zauważalne w paszy, gdy jest ona stosowana w porównywalnych stężeniach i warunkach. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne Unii Europejskiej ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003, które to laboratorium uznało, że sprawozdanie z oceny wydane w dniu 21 lutego 2012 r. dotyczące kwasu mlekowego dopuszczonego rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/415 (4), w tym dodatek wydany w dniu 1 czerwca 2021 r., jest ważne i ma zastosowanie do obecnego wniosku. |
(6) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego dodatku. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
(7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Substancja wyszczególniona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki technologiczne” i do grupy funkcjonalnej „konserwanty”, zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 listopada 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dziennik EFSA 2022;20(4):7268.
(3) Dziennik EFSA 2023;21(4):7965.
(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/415 z dnia 11 marca 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794, CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965), Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 85 z 14.3.2022, s. 6).
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||
mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: konserwanty | ||||||||||||||
1a270i | Kwas mlekowy | Skład dodatku Kwas mlekowy ≥ 74 % (m/m) Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Kwas mlekowy: kwas D-mlekowy ≤ 3 % kwas L-mlekowy ≥ 97 % C3H6O3 Nr CAS 79-33-4 Wytwarzany w drodze fermentacji przez: Weizmannia coagulans DSM 32789 Metoda analizy (1) Do oznaczania kwasu mlekowego w dodatku paszowym, premiksach i mieszankach paszowych: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294) | Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń, przeżuwaczy i wszystkich zwierząt wodnych | - | - | 20 000 |
| 19 grudnia 2033 r. | ||||||
Świnie i przeżuwacze z rozwiniętym żwaczem |
| 50 000 |
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.