Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2644
Wersja aktualna od 2023-12-19
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 poz. 2644
Wersja aktualna od 2023-12-19
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/2644

z dnia 28 listopada 2023 r.

dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem wszystkich zwierząt wodnych i przeżuwaczy bez rozwiniętego żwacza

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.

(2)

Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans (synonim: Bacillus coagulans) DSM 32789. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3)

Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie kwasu mlekowego wytwarzanego przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem ryb, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki technologiczne” i w grupie funkcjonalnej „konserwanty”.

(4)

Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie dodatków technologicznych w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.

(5)

W opiniach z dnia 24 marca 2022 r. (2) i z dnia 22 marca 2023 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 jest bezpieczny dla gatunków docelowych z wyjątkiem przeżuwaczy przed rozpoczęciem przeżuwania oraz jest bezpieczny dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 działa żrąco na skórę, oczy i błony śluzowe. Urząd stwierdził ponadto, że ponieważ kwas mlekowy jest stosowany w żywności jako konserwant, uzasadnione jest oczekiwanie, że skutki obserwowane w żywności będą zauważalne w paszy, gdy jest ona stosowana w porównywalnych stężeniach i warunkach. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne Unii Europejskiej ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003, które to laboratorium uznało, że sprawozdanie z oceny wydane w dniu 21 lutego 2012 r. dotyczące kwasu mlekowego dopuszczonego rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/415 (4), w tym dodatek wydany w dniu 1 czerwca 2021 r., jest ważne i ma zastosowanie do obecnego wniosku.

(6)

W związku z powyższym Komisja uznaje, że kwas mlekowy wytwarzany przez Weizmannia coagulans DSM 32789 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego dodatku. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.

(7)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Substancja wyszczególniona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki technologiczne” i do grupy funkcjonalnej „konserwanty”, zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 listopada 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) Dziennik EFSA 2022;20(4):7268.

(3) Dziennik EFSA 2023;21(4):7965.

(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/415 z dnia 11 marca 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794, CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965), Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 85 z 14.3.2022, s. 6).

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a270i

Kwas mlekowy

Skład dodatku

Kwas mlekowy ≥ 74 % (m/m)

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas mlekowy:

kwas D-mlekowy ≤ 3 %

kwas L-mlekowy ≥ 97 %

C3H6O3

Nr CAS 79-33-4

Wytwarzany w drodze fermentacji przez:

Weizmannia coagulans DSM 32789

Metoda analizy (1)

Do oznaczania kwasu mlekowego w dodatku paszowym, premiksach i mieszankach paszowych:

chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz

świń, przeżuwaczy i wszystkich zwierząt wodnych

-

-

20 000

1.

Mieszanka kwasu mlekowego z różnych źródeł nie może przekraczać dozwolonego maksymalnego poziomu w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla gatunków spokrewnionych.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, podaje się następujące zalecenie: „Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym.”.

3.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

19 grudnia 2033 r.

Świnie i przeżuwacze z rozwiniętym żwaczem

50 000


(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00