Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 141 str. 1
Wersja aktualna od 2023-06-20
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 141 str. 1
Wersja aktualna od 2023-06-20
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1049

z dnia 30 maja 2023 r.

zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) pendimetaliny i spirotetramatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Olej rybny i tłuszcz owczy są ujęte w załączniku IV do tego rozporządzenia.

(2)

W odniesieniu do substancji czynnej pendimetalina złożono na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do grochu (w strąkach), fasoli (w strąkach) i porów. W odniesieniu do substancji czynnej spirotetramat wniosek taki złożono w odniesieniu do ziół i kwiatów jadalnych.

(3)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(4)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5)

W odniesieniu do spirotetramatu, w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, Urząd nie zalecił określonej wartości NDP. Urząd zauważył jednak, że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć wdrożenie NDP wynoszącego 10 mg/kg w odniesieniu do całej grupy ziół i kwiatów jadalnych oraz że byłoby to bezpieczne dla konsumentów. Należy zatem zaproponować ustalenie NDP spirotetramatu w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, na poziomie 10 mg/kg zgodnie z odpowiednimi wytycznymi technicznymi Komisji (3).

(6)

W odniesieniu do pendimetaliny i spirotetramatu Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(7)

Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy stwierdzić, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu.

(8)

Olej rybny i tłuszcz owczy zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny na podstawie dyrektywy Rady 91/414/EWG (4) albo rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (5) oraz w oczekiwaniu na przegląd NDP tych substancji czynnych zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W kontekście wniosków o odnowienie zatwierdzenia tych substancji czynnych na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej oleju rybnego i tłuszczu owczego (6). Na podstawie tych wniosków NDP nie są wymagane w odniesieniu do oleju rybnego i tłuszczu owczego. Te substancje powinny zatem nadal figurować w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 maja 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) „Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for pendimethalin in peas (with pods), beans (with pods) and leeks" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pendimetaliny w grochu (w strąkach), fasoli (w strąkach) i porach). Dziennik EFSA 2023;21(3):7663.

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2022;20(12):7668.

(3) Wytyczne techniczne Komisji w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania NDP, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (SANTE/2019/12752).

(4) Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).

(5) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

(6) „Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance fish oil" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej olej rybny). Dziennik EFSA 2022;20(1):7079.

„Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance sheep fat" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej tłuszcz owczy). Dziennik EFSA 2022;20(1):7073.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II kolumny dotyczące pendimetaliny i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Pendimetalina (F)

Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)

(1)

(2)

(3)

(4)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,05 (*1)

0110000

Owoce cytrusowe

0,5

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,5

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,7

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

3

0140010

Morele

0140020

Czereśnie

0140030

Brzoskwinie

0140040

Śliwki

0140990

Pozostałe (2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

2

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

0,3

0153000

c)

owoce leśne

0,02 (*1)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

1,5

0154010

Borówki amerykańskie

0154020

Żurawiny

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050

Róża dzika

0154060

Morwy (czarne i białe)

0154070

Głóg włoski

0154080

Bez czarny

0154990

Pozostałe (2)

0160000

Owoce różne z

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,02 (*1)

0161020

Figi

0,02 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

1,5

0161040

Kumkwat

0,02 (*1)

0161050

Karambola

0,02 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,4

0161070

Czapetka kuminowa

0,02 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

3

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

15

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,02 (*1)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,02 (*1)

0162050

Caimito

0,02 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,02 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0,4

0163020

Banany

0,4

0163030

Mango

0,3

0163040

Papaja

0,4

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,4

0163060

Czerymoja

0,02 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

2

0163080

Ananasy

0,15

0163090

Owoce chlebowca

0,02 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,02 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,02 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

a)

ziemniaki

0,05 (*1)

0,8

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,07

0213010

Buraki

0,05 (*1)

0213020

Marchew

0,7

0213030

Seler zwyczajny

0,2

0213040

Chrzan pospolity

0,7

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,05 (*1)

0213060

Pasternak

0,7

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0,7

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0,05 (*1)

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0,7

0213100

Brukiew/Karpiel

0,4

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0,4

0213990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

0,05 (*1)

0220010

Czosnek

0,3

0220020

Cebula

0,4

0220030

Szalotka

0,3

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,9

0220990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0230000

Warzywa owocowe

0,05 (*1)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

1

0231010

Pomidory

0231020

Papryka roczna

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0231990

Pozostałe (2)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,2

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,2

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

1,5

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,02 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0,05 (*1)

1

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0,05 (*1)

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,3 (+)

0242020

Kapusta głowiasta

2

0242990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

0,5

7

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

0,3

1,5 (+)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

7

0251010

Roszpunka warzywna

0,6

0251020

Sałaty

4

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,05 (*1)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0,6

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,05 (*1)

0251060

Rokietta siewna/rukola

0,6

0251070

Gorczyca sarepska

0,05 (*1)

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0,6

0251990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,05 (*1)

7

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,05 (*1)

7

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,05 (*1)

0,03

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0256010

Trybula

0,6

7

0256020

Szczypiorek

0,6

7

0256030

Liście selera

0,6

7

0256040

Pietruszka - nać

2

7

0256050

Szałwia lekarska

2

10

0256060

Rozmaryn lekarski

0,6

10

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0,6

10

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0,6

7

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0,6

10

0256100

Estragon

0,6

7

0256990

Pozostałe (2)

0,6

10

0260000

Warzywa strączkowe

0260010

Fasola (w strąkach)

0,06

2

0260020

Fasola (bez strąków)

0,05 (*1)

1,5

0260030

Groch (w strąkach)

0,09

2

0260040

Groch (bez strąków)

0,05 (*1)

1,5

0260050

Soczewica

0,05 (*1)

1,5

0260990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

0,1

0,02 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0270030

Seler

0,1

4

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0,1

4

0270050

Karczochy zwyczajne

0,05 (*1)

1

0270060

Pory

0,3

0,9

0270070

Rabarbar

0,05 (*1)

4

0270080

Pędy bambusa

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,15

2

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,05 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,02 (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,02 (*1)

0401030

Nasiona maku

0,02 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,02 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,02 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,02 (*1)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

4

0401080

Nasiona gorczycy

0,02 (*1)

0401090

Nasiona bawełny

0,4

0401100

Nasiona dyni

0,02 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,02 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,02 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,02 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,02 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,02 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

1,5

0402020

Nasiona palm olejowych

0,02 (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,02 (*1)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,02 (*1)

0402990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0500000

ZBOŻA

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż siewny

0500070

Żyto zwyczajne

0500080

Sorgo japońskie

0500090

Pszenica zwyczajna

0500990

Pozostałe (2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0610000

Herbaty

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0,05 (*1)

50

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0,5

0,1 (*1)

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0700000

CHMIEL

0,05 (*1)

15

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,05 (*1)

0,06

0900020

Trzcina cukrowa

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,2

0,07

0900990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,02 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,01 (*1)

0,05

1011020

Tłuszcz

0,2

0,02 (*1)

1011030

Wątroba

0,05

0,7

1011040

Nerka

0,05

0,7

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,7

1011990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,01 (*1)

0,05

1012020

Tłuszcz

0,2

0,02 (*1)

1012030

Wątroba

0,05

0,7

1012040

Nerka

0,05

0,7

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,7

1012990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,01 (*1)

0,05

1013020

Tłuszcz

0,2

0,02 (*1)

1013030

Wątroba

0,05

0,7

1013040

Nerka

0,05

0,7

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,7

1013990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,01 (*1)

0,05

1014020

Tłuszcz

0,2

0,02 (*1)

1014030

Wątroba

0,05

0,7

1014040

Nerka

0,05

0,7

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*1)

0,7

1014990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,01 (*1)

0,05

1015020

Tłuszcz

0,2

0,02 (*1)

1015030

Wątroba

0,05

0,7

1015040

Nerka

0,05

0,7

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,7

1015990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1016000

f)

drobiu

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990

Pozostałe (2)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,01 (*1)

0,05

1017020

Tłuszcz

0,2

0,02 (*1)

1017030

Wątroba

0,05

0,7

1017040

Nerka

0,05

0,7

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,7

1017990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1020000

Mleko

0,02

0,01 (*1)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,5

1050000

Płazy i gady

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Pendimetalina (F)

(F)

Rozpuszczalna w tłuszczach

Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)

(R)

Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: spirotetramat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000 : spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0244000 d) kalarepa"

2)

w załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:

a)

pozycja „Środki odstraszające: olej rybny(1)" otrzymuje brzmienie:

„Środki odstraszające: olej rybny";

b)

pozycja „Środki odstraszające: tłuszcz owczy(1)" otrzymuje brzmienie:

„Środki odstraszające: tłuszcz owczy".


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00