Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-09-19
Wersja aktualna od 2022-09-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1435
z dnia 26 sierpnia 2022 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości węglanu wapnia, dwutlenku węgla, cyprodynilu i wodorowęglanu potasu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 396/2005 z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cyprodynilu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Węglan wapnia, dwutlenek węgla i wodorowęglan potasu zostały włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | W dniu 14 grudnia 2021 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowy kodeksowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (CXL) cyprodynilu w ziarnach soi zwyczajnej (2). |
(3) | Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny CXL zaproponowanego w odniesieniu do cyprodynilu w ziarnach soi zwyczajnej i stwierdził, że jest on bezpieczny dla konsumentów w Unii (4), a Unia nie zgłosiła zastrzeżeń (5) , (6) do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów w odniesieniu do proponowanego CXL. |
(5) | Należy zatem włączyć ten CXL do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP. |
(6) | Węglan wapnia, dwutlenek węgla i wodorowęglan potasu zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG (7) albo z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (8) oraz w oczekiwaniu na ich przegląd zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) nr 396/2005. W kontekście wniosków o odnowienie zatwierdzenia tych substancji na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej węglanu wapnia (9), dwutlenku węgla (10) i wodorowęglanu potasu (11). W oparciu o wspomniane wnioski Urzędu NDP nie są wymagane w odniesieniu do węglanu wapnia, dwutlenku węgla i wodorowęglanu potasu. Te substancje powinny zatem nadal figurować w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (12). |
(7) | Na podstawie opinii naukowych i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(8) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Luksemburgu dnia 26 sierpnia 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Sprawozdanie z 44. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego (REP21/CAC) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-44%252FFINAL%252520REPORT%252FRep21_CACe.pdf.
(3) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
(4) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2021;19(8):6766.
(5) Uwagi Unii Europejskiej do dokumentu Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 21/52/5(REV): https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FCRDs%252Fpr52_CRD22x.pdf.
(6) Sprawozdanie z 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP21/PR: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP21_PR52e.pdf.
(7) Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
(8) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
(9) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2021. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance calcium carbonate" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej węglan wapnia). Dziennik EFSA 2021;19(4):6500.
(10) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2021. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance carbon dioxide" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej dwutlenek węgla). Dziennik EFSA 2021;19(6):6605.
(11) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2021. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance potassium hydrogen carbonate" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej wodorowęglan potasu). Dziennik EFSA 2021;19(5):6593.
(12) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2022. "Statement on pesticide active substances that do not require a review of the existing maximum residue levels under Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Oświadczenie w sprawie substancji czynnych stosowanych w pestycydach, które nie wymagają przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2022; 20(01):7061.
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w załączniku II kolumna dotycząca cyprodynilu otrzymuje brzmienie: "ZAŁĄCZNIK II Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
|
2) | w załączniku IV pozycje "Węglan wapnia (1)", "Dwutlenek węgla (1)" i "Wodorowęglan potasu (1)" zastępuje się odpowiednio wyrażeniami "Węglan wapnia", "Dwutlenek węgla" i "Wodorowęglan potasu". |
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.