Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 224 str. 1
Wersja aktualna od 2022-09-19
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 224 str. 1
Wersja aktualna od 2022-09-19
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1435

z dnia 26 sierpnia 2022 r.

zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości węglanu wapnia, dwutlenku węgla, cyprodynilu i wodorowęglanu potasu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 396/2005 z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cyprodynilu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Węglan wapnia, dwutlenek węgla i wodorowęglan potasu zostały włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W dniu 14 grudnia 2021 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowy kodeksowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (CXL) cyprodynilu w ziarnach soi zwyczajnej (2).

(3)

Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony.

(4)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny CXL zaproponowanego w odniesieniu do cyprodynilu w ziarnach soi zwyczajnej i stwierdził, że jest on bezpieczny dla konsumentów w Unii (4), a Unia nie zgłosiła zastrzeżeń (5) , (6) do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów w odniesieniu do proponowanego CXL.

(5)

Należy zatem włączyć ten CXL do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP.

(6)

Węglan wapnia, dwutlenek węgla i wodorowęglan potasu zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG (7) albo z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (8) oraz w oczekiwaniu na ich przegląd zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) nr 396/2005. W kontekście wniosków o odnowienie zatwierdzenia tych substancji na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej węglanu wapnia (9), dwutlenku węgla (10) i wodorowęglanu potasu (11). W oparciu o wspomniane wnioski Urzędu NDP nie są wymagane w odniesieniu do węglanu wapnia, dwutlenku węgla i wodorowęglanu potasu. Te substancje powinny zatem nadal figurować w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (12).

(7)

Na podstawie opinii naukowych i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(9)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 26 sierpnia 2022 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdanie z 44. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego (REP21/CAC) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-44%252FFINAL%252520REPORT%252FRep21_CACe.pdf.

(3) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).

(4) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2021;19(8):6766.

(5) Uwagi Unii Europejskiej do dokumentu Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 21/52/5(REV): https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FCRDs%252Fpr52_CRD22x.pdf.

(6) Sprawozdanie z 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP21/PR: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP21_PR52e.pdf.

(7) Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).

(8) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

(9) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2021. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance calcium carbonate" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej węglan wapnia). Dziennik EFSA 2021;19(4):6500.

(10) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2021. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance carbon dioxide" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej dwutlenek węgla). Dziennik EFSA 2021;19(6):6605.

(11) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2021. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance potassium hydrogen carbonate" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej wodorowęglan potasu). Dziennik EFSA 2021;19(5):6593.

(12) EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2022. "Statement on pesticide active substances that do not require a review of the existing maximum residue levels under Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Oświadczenie w sprawie substancji czynnych stosowanych w pestycydach, które nie wymagają przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2022; 20(01):7061.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II kolumna dotycząca cyprodynilu otrzymuje brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Cyprodynil (R) (F)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,02 (*1)

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0120010

Migdały

0,02 (*1)(+)

0120020

Orzechy brazylijskie

0,04

0120030

Orzechy nerkowca

0,04

0120040

Kasztany jadalne

0,04

0120050

Orzechy kokosowe

0,04

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0,04

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0,04

0120080

Orzechy pekan

0,04

0120090

Orzeszki piniowe

0,04

0120100

Orzeszki pistacjowe

0,02 (*1)

0120110

Orzechy włoskie

0,04

0120990

Pozostałe (2)

0,04

0130000

Owoce ziarnkowe

2

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

2

0140010

Morele

0140020

Czereśnie

0140030

Brzoskwinie

0140040

Śliwki

0140990

Pozostałe (2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

3

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

5

0153000

c)

owoce leśne

0153010

Jeżyny

3

0153020

Jeżyny popielice

0,02 (*1)

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

3

0153990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

8

0154020

Żurawiny

8

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

8

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

8

0154050

Róża dzika

3

0154060

Morwy (czarne i białe)

3

0154070

Głóg włoski

3

0154080

Bez czarny

3

0154990

Pozostałe (2)

3

0160000

Owoce różne z

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,02 (*1)

0161020

Figi

0,02 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,02 (*1)

0161040

Kumkwat

0,02 (*1)

0161050

Karambola

0,02 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

2

0161070

Czapetka kuminowa

0,02 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,02 (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0162050

Caimito

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0162990

Pozostałe (2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

1

0163020

Banany

0,02 (*1)

0163030

Mango

0,02 (*1)

0163040

Papaja

0,02 (*1)

0163050

Granaty/Jabłka granatu

5

0163060

Czerymoja

0,02 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

1,5

0163080

Ananasy

0,02 (*1)

0163090

Owoce chlebowca

0,02 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,02 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,02 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

a)

ziemniaki

0,02 (*1)

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02 (*1)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

1,5

0213020

Marchew

1,5

0213030

Seler zwyczajny

0,3

0213040

Chrzan pospolity

1,5

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,02 (*1)

0213060

Pasternak

1,5

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

1,5

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0,3

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

1,5

0213100

Brukiew/Karpiel

0,02 (*1)

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0,02 (*1)

0213990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

0220010

Czosnek

0,07

0220020

Cebula

0,3

0220030

Szalotka

0,07

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,8

0220990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

1,5

0231020

Papryka roczna

1,5

0231030

Oberżyny/Bakłażany

1,5

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,02 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,5

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,6

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,02 (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,02 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000

a)

kapustne kwitnące

2

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,02 (*1)

0242020

Kapusta głowiasta

0,7

0242990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

0,02 (*1)

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

0,02 (*1)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

15

0251010

Roszpunka warzywna

0251020

Sałaty

0251030

Endywia o liściach szerokich

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050

Gorczycznik wiosenny

0251060

Rokietta siewna/rukola

0251070

Gorczyca sarepska

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990

Pozostałe (2)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

15

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,02 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,02 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,06

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

40

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

0260010

Fasola (w strąkach)

2

0260020

Fasola (bez strąków)

0,08

0260030

Groch (w strąkach)

2

0260040

Groch (bez strąków)

0,08

0260050

Soczewica

0,2

0260990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

0,02 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,02 (*1)

0270030

Seler

30

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

4

0270050

Karczochy zwyczajne

4

0270060

Pory

0,02 (*1)

0270070

Rabarbar

2

0270080

Pędy bambusa

0,02 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,02 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,02 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,02 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0300010

Fasola

0,2

0300020

Soczewica

0,02 (*1)

0300030

Groch

0,1

0300040

Łubin biały

0,1

0300990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,02 (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,02 (*1)

0401030

Nasiona maku

0,02 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,02 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,02 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,02

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,3

0401080

Nasiona gorczycy

0,02 (*1)

0401090

Nasiona bawełny

0,02 (*1)

0401100

Nasiona dyni

0,02 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,02 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,02 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,02 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,02 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,02 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0,02 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0500010

Jęczmień

4

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,02 (*1)

0500030

Kukurydza

0,02 (*1)

0500040

Proso zwyczajne

0,02 (*1)

0500050

Owies zwyczajny

4

0500060

Ryż siewny

0,02 (*1)

0500070

Żyto zwyczajne

0,5

0500080

Sorgo japońskie

0,02 (*1)

0500090

Pszenica zwyczajna

0,5

0500990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0610000

Herbaty

0,1 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,1 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0,1 (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0,1 (*1)

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

1,5 (+)

0633010

Kozłek lekarski

(+)

0633020

Żeń-szeń

(+)

0633990

Pozostałe (2)

(+)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,1 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,1 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,1 (*1)

0700000

CHMIEL

0,1 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,1 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,1 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,1 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

1,5 (+)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

1,5 (+)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

1,5 (+)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,1 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,1 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,1 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,02 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0900020

Trzcina cukrowa

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0900990

Pozostałe (2)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

(+)

1011000

a)

świń

0,02 (*1)(+)

1011010

Mięśnie

(+)

1011020

Tłuszcz

(+)

1011030

Wątroba

(+)

1011040

Nerka

(+)

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

(+)

1011990

Pozostałe (2)

(+)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,02 (*1)(+)

1012020

Tłuszcz

0,02 (*1)(+)

1012030

Wątroba

0,05 (+)

1012040

Nerka

0,05 (+)

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02 (*1)(+)

1012990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)(+)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,02 (*1)(+)

1013020

Tłuszcz

0,02 (*1)(+)

1013030

Wątroba

0,05 (+)

1013040

Nerka

0,05 (+)

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02 (*1)(+)

1013990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)(+)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,02 (*1)(+)

1014020

Tłuszcz

0,02 (*1)(+)

1014030

Wątroba

0,05 (+)

1014040

Nerka

0,05 (+)

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02 (*1)(+)

1014990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)(+)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,02 (*1)(+)

1015020

Tłuszcz

0,02 (*1)(+)

1015030

Wątroba

0,05 (+)

1015040

Nerka

0,05 (+)

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02 (*1)(+)

1015990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)(+)

1016000

f)

drobiu

0,02 (*1)(+)

1016010

Mięśnie

(+)

1016020

Tłuszcz

(+)

1016030

Wątroba

(+)

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

(+)

1016990

Pozostałe (2)

(+)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,02 (*1)(+)

1017020

Tłuszcz

0,02 (*1)(+)

1017030

Wątroba

0,05 (+)

1017040

Nerka

0,05 (+)

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02 (*1)(+)

1017990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)(+)

1020000

Mleko

0,02 (*1)(+)

1020010

Bydło

(+)

1020020

Owce

(+)

1020030

Kozy

(+)

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,02 (*1)(+)

1030010

Kury

(+)

1030020

Kaczki

(+)

1030030

Gęsi

(+)

1030040

Przepiórki

(+)

1030990

Pozostałe (2)

(+)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,02 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,02 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,02 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Cyprodynil (R) (F)

(R)

Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Cyprodynil - kod 1000000 z wyjątkiem 1020000 , 1040000 : cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego), wyrażona jako cyprodynil)

Cyprodinil-1020000 : cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako cyprodynil)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych lub potwierdzających są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0120010 Migdały

0633000 c) korzenie

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

0840010 Lukrecja

0840030 Kurkuma

0840990 Pozostałe (2)

1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000 Towary z

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) owiec

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) kóz

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1015000 e) koniowatych

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1015990 Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010 Mięśnie

1017020 Tłuszcz

1017030 Wątroba

1017040 Nerka

1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1017990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)"

2)

w załączniku IV pozycje "Węglan wapnia (1)", "Dwutlenek węgla (1)" i "Wodorowęglan potasu (1)" zastępuje się odpowiednio wyrażeniami "Węglan wapnia", "Dwutlenek węgla" i "Wodorowęglan potasu".


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00