Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-03-09
Wersja aktualna od 2022-03-09
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/385
z dnia 7 marca 2022 r.
w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/421 dotyczącego zezwolenia na stosowanie nalewki z Artemisia vulgaris L. (nalewki z bylicy pospolitej) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/485 dotyczącego zezwolenia na stosowanie jako dodatków paszowych: olejku eterycznego imbiru otrzymywanego z Zingiber officinale Roscoe dla wszystkich gatunków zwierząt, oleożywicy imbirowej otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla kurcząt rzeźnych, kur niosek, indyków rzeźnych, prosiąt, tuczników, loch, krów mlecznych, cieląt (w preparatach mlekozastępczych), bydła opasowego, owiec, kóz, koni, królików, ryb i zwierząt domowych oraz nalewki z imbiru otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla koni i psów oraz rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/551 dotyczącego zezwolenia na stosowanie ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. jako dodatku paszowego dla koni i psów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/421 (2) zezwolono na stosowanie nalewki z Artemisia vulgaris L. (nalewki z bylicy pospolitej) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt na okres 10 lat. |
(2) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/485 (3) zezwolono na stosowanie, na okres 10 lat, olejku eterycznego imbiru otrzymywanego z Zingiber officinale Roscoe jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, oleożywicy imbirowej otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych, kur niosek, indyków rzeźnych, prosiąt, tuczników, loch, krów mlecznych, cieląt (w preparatach mlekozastępczych), bydła opasowego, owiec, kóz, koni, królików, ryb i zwierząt domowych oraz nalewki z imbiru otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe jako dodatku paszowego dla koni i psów. |
(3) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/551 (4) zezwolono na stosowanie, na okres 10 lat, ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. jako dodatku paszowego dla koni i psów. |
(4) | W załącznikach do rozporządzeń wykonawczych (UE) 2021/421, (UE) 2021/485 i (UE) 2021/551 w kolumnie "Pozostałe przepisy" wprowadzono nieprawidłowy przepis dotyczący podawania na etykietach zalecanej maksymalnej zawartości substancji czynnych w premiksach. Przepis ten powinien mieć zastosowanie jedynie do samych dodatków. |
(5) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia wykonawcze (UE) 2021/421, (UE) 2021/485 i (UE) 2021/551. W celu zapewnienia jasności należy zastąpić całe załączniki do tych rozporządzeń wykonawczych. |
(6) | Aby umożliwić podmiotom działającym na rynku pasz dostosowanie etykietowania dodatków i zawierającej je paszy do sprostowanych warunków zezwolenia, należy przewidzieć okres przejściowy w odniesieniu do wprowadzania tych produktów do obrotu. |
(7) | W celu ochrony uzasadnionych oczekiwań zainteresowanych stron w odniesieniu do warunków zezwolenia na stosowanie tych dodatków niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie w trybie pilnym. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/421 zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/485 zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/551 zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 4
Substancje wyszczególnione w załącznikach I, II i III oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 9 września 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 9 marca 2022 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu aż do wyczerpania zapasów.
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2022 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/421 z dnia 9 marca 2021 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie nalewki z Artemisia vulgaris L. (nalewki z bylicy pospolitej) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 83 z 10.3.2021, s. 21).
(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/485 z dnia 22 marca 2021 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie jako dodatków paszowych: olejku eterycznego imbiru otrzymywanego z Zingiber officinale Roscoe dla wszystkich gatunków zwierząt, oleożywicy imbirowej otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla kurcząt rzeźnych, kur niosek, indyków rzeźnych, prosiąt, tuczników, loch, krów mlecznych, cieląt (w preparatach mlekozastępczych), bydła opasowego, owiec, kóz, koni, królików, ryb i zwierząt domowych oraz nalewki z imbiru otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla koni i psów (Dz.U. L 100 z 23.3.2021, s. 3).
(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/551 z dnia 30 marca 2021 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. jako dodatku paszowego dla koni i psów (Dz.U. L 111 z 31.3.2021, s. 3).
ZAŁĄCZNIK I
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b72-t | - | Nalewka z bylicy pospolitej | Skład dodatku Nalewka wytwarzana z rozdrobnionych nadziemnych części Artemisia vulgaris L. Charakterystyka substancji czynnej Nalewka wytwarzana z rozdrobnionych nadziemnych części Artemisia vulgaris L. w procesie przedłużonej ekstrakcji mieszaniną wody i etanolu zgodnie z definicją Rady Europy (1). Specyfikacje substancji czynnej są następujące: Sucha masa: 1,4-1,9 % Popiół: 0,2-0,5 % Frakcja organiczna: 1,13-1,65 %, w tym
Numer CoE: 72 Postać płynna Metoda analityczna (2) W celu scharakteryzowania dodatku paszowego (nalewka z bylicy pospolitej):
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 30.3.2031 |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
ZAŁĄCZNIK II
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b489-eo | - | Olejek eteryczny imbiru | Skład dodatku Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe. Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe zgodnie z definicją Rady Europy (1).
Numer CAS: 8007-08-7 Numer EINECS: 283-634-2 Numer FEMA: 2522 Numer CoE: 489 Postać płynna Metoda analityczna (2) Do oznaczania ilościowego alfa-zingiberenu, beta-seskwifelandrenu i ar-kurkumenu w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 12.4.2031 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b489-or | - | Oleożywica imbirowa | Skład dodatku Oleożywica imbirowa otrzymywana w drodze destylacji parą wodną i ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe. Charakterystyka substancji czynnej Oleożywica imbirowa otrzymywana w drodze destylacji parą wodną i ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe zgodnie z definicją Rady Europy (3). Olejek eteryczny: 25-30 (m/m) Gingerole ogółem: 0,5-8 % (m/m)
Szogaole ogółem: 3-6 % (m/m)
Wilgotność i substancje lotne: 25-30 (m/m) Numer CoE: 489 Postać płynna Metoda analityczna (4) Do oznaczania ilościowego znaczników fitochemicznych: gingerole ogółem i szogaole ogółem w dodatku paszowym (oleożywica imbirowa):
| Kurczęta rzeźne Kury nioski Indyki rzeźne Prosięta Tuczniki Lochy Krowy mleczne Cielęta (preparaty mlekozastępcze) Bydło opasowe Owce i kozy Konie Króliki Ryby Zwierzęta domowe | - | - | - |
| 12.4.2031 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b489-t | - | Nalewka z imbiru | Skład dodatku Nalewka z imbiru otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe z wykorzystaniem mieszaniny etanolu i wody. Charakterystyka substancji czynnej Nalewka z imbiru jest otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe z wykorzystaniem mieszaniny etanolu i wody zgodnie z definicją Rady Europy (5). Rozpuszczalnik (etanol/woda, 90/10): 97-98 % (m/m) Sucha masa: 2-3 % (m/m) Gingerole ogółem: 0,14-0,11 % (m/m)
Szogaole ogółem: 0,043-0,031 % (m/m)
Metoda analityczna (6) Do oznaczania ilościowego znaczników fitochemicznych: gingerole ogółem i szogaole ogółem w dodatku paszowym (nalewka z imbiru):
| Konie Psy | - | - | - |
| 12.4.2031 |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(3) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(5) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(6) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
ZAŁĄCZNIK III
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b163-eo | - | Olejek eteryczny z kurkumy | Skład dodatku Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Curcuma longa L. Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Curcuma longa L. zgodnie z definicją Rady Europy (1):
Numer CAS: 8024-37-1 (2) Numer EINECS: 283-882-11 Numer FEMA: 30851 Numer CoE: 163 Postać płynna Metoda analityczna (3) Do oznaczania ilościowego znaczników fitochemicznych: ar-turmeron i beta-turmeron w dodatku paszowym (olejek z kurkumy):
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 20.4.2031 | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b163-or | - | Oleożywica z kurkumy | Skład dodatku Oleożywica otrzymywana w drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Curcuma longa L. Charakterystyka substancji czynnej Oleożywica otrzymywana w drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Curcuma longa L. zgodnie z definicją Rady Europy (4). Olejek eteryczny: 30-33 % (m/m) Kurkuminoidy ogółem: 20-35 % (m/m)
Wilgotność: 12-30 % (m/m) Metoda analityczna (5) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (oleożywica z kurkumy):
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 20.4.2031 | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b163-ex | - | Ekstrakt z kurkumy | Skład dodatku Ekstrakt z suszonych kłączy Curcuma longa L. z zastosowaniem rozpuszczalników organicznych. Charakterystyka substancji czynnej Ekstrakt z suszonych kłączy Curcuma longa L. otrzymywany z zastosowaniem rozpuszczalników organicznych zgodnie z definicją Rady Europy (6). Kurkuminoidy ogółem: ≥ 90 % (m/m)
Woda: 0,30-1,7 % (m/m) Numer EINECS: 283-882-14 Numer FEMA: 30864 Numer CAS: 8024-37-14 Numer CoE: 163 Postać stała (proszek) Metoda analityczna (7) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (ekstrakt z kurkumy):
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 20.4.2031 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||
ml substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||
2b163-t | - | Nalewka z kurkumy | Skład dodatku Nalewka otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Curcuma longa L. z wykorzystaniem mieszaniny wody i etanolu (55/45 % v/v). Charakterystyka substancji czynnej Nalewka otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Curcuma longa L. z wykorzystaniem mieszaniny wody i etanolu (55/45 % v/v) zgodnie z definicją Rady Europy (8). Fenole (jako równoważnik kwasu galusowego): 1 000 -1 500 μg/ml Kurkuminoidy ogółem (9) (jako kurkumina): 0,04-0,09 % (stężenie masowe) kurkumina (I): 83-182 μg/ml demetoksykurkumina (II): 80-175 μg/ml bis-demetoksykurkumina (III): 139-224 μg/ml Olejek eteryczny: 1 176 -1 537 μg/ml Sucha masa: 2,62-3,18 % (m/m) Rozpuszczalnik (woda/etanol, 55/45): 96-97,5 % (m/m) Numer CoE: 163 Postać płynna Metoda analityczna (10) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (nalewka z kurkumy):
| Konie Psy | - | - | - |
| 20.4.2031 |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Ten sam identyfikator stosuje się bez rozróżnienia do różnych rodzajów ekstraktów i pochodnych Curcuma longa, takich jak olejek eteryczny z kurkumy, ekstrakt z kurkumy i nalewka z kurkumy.
(3) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(4) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(5) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(6) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(7) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(8) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(9) Oznaczane spektrofotometrycznie jako pochodne dicynamoilometanu.
(10) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports