Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 78 str. 21
Wersja aktualna od 2022-03-09
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 78 str. 21
Wersja aktualna od 2022-03-09
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/385

z dnia 7 marca 2022 r.

w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/421 dotyczącego zezwolenia na stosowanie nalewki z Artemisia vulgaris L. (nalewki z bylicy pospolitej) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/485 dotyczącego zezwolenia na stosowanie jako dodatków paszowych: olejku eterycznego imbiru otrzymywanego z Zingiber officinale Roscoe dla wszystkich gatunków zwierząt, oleożywicy imbirowej otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla kurcząt rzeźnych, kur niosek, indyków rzeźnych, prosiąt, tuczników, loch, krów mlecznych, cieląt (w preparatach mlekozastępczych), bydła opasowego, owiec, kóz, koni, królików, ryb i zwierząt domowych oraz nalewki z imbiru otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla koni i psów oraz rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/551 dotyczącego zezwolenia na stosowanie ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. jako dodatku paszowego dla koni i psów

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/421 (2) zezwolono na stosowanie nalewki z Artemisia vulgaris L. (nalewki z bylicy pospolitej) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt na okres 10 lat.

(2)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/485 (3) zezwolono na stosowanie, na okres 10 lat, olejku eterycznego imbiru otrzymywanego z Zingiber officinale Roscoe jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, oleożywicy imbirowej otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych, kur niosek, indyków rzeźnych, prosiąt, tuczników, loch, krów mlecznych, cieląt (w preparatach mlekozastępczych), bydła opasowego, owiec, kóz, koni, królików, ryb i zwierząt domowych oraz nalewki z imbiru otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe jako dodatku paszowego dla koni i psów.

(3)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/551 (4) zezwolono na stosowanie, na okres 10 lat, ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. jako dodatku paszowego dla koni i psów.

(4)

W załącznikach do rozporządzeń wykonawczych (UE) 2021/421, (UE) 2021/485 i (UE) 2021/551 w kolumnie "Pozostałe przepisy" wprowadzono nieprawidłowy przepis dotyczący podawania na etykietach zalecanej maksymalnej zawartości substancji czynnych w premiksach. Przepis ten powinien mieć zastosowanie jedynie do samych dodatków.

(5)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia wykonawcze (UE) 2021/421, (UE) 2021/485 i (UE) 2021/551. W celu zapewnienia jasności należy zastąpić całe załączniki do tych rozporządzeń wykonawczych.

(6)

Aby umożliwić podmiotom działającym na rynku pasz dostosowanie etykietowania dodatków i zawierającej je paszy do sprostowanych warunków zezwolenia, należy przewidzieć okres przejściowy w odniesieniu do wprowadzania tych produktów do obrotu.

(7)

W celu ochrony uzasadnionych oczekiwań zainteresowanych stron w odniesieniu do warunków zezwolenia na stosowanie tych dodatków niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie w trybie pilnym.

(8)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/421 zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/485 zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/551 zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 4

Substancje wyszczególnione w załącznikach I, II i III oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 9 września 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 9 marca 2022 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu aż do wyczerpania zapasów.

Artykuł 5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2022 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/421 z dnia 9 marca 2021 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie nalewki z Artemisia vulgaris L. (nalewki z bylicy pospolitej) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 83 z 10.3.2021, s. 21).

(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/485 z dnia 22 marca 2021 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie jako dodatków paszowych: olejku eterycznego imbiru otrzymywanego z Zingiber officinale Roscoe dla wszystkich gatunków zwierząt, oleożywicy imbirowej otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla kurcząt rzeźnych, kur niosek, indyków rzeźnych, prosiąt, tuczników, loch, krów mlecznych, cieląt (w preparatach mlekozastępczych), bydła opasowego, owiec, kóz, koni, królików, ryb i zwierząt domowych oraz nalewki z imbiru otrzymywanej z Zingiber officinale Roscoe dla koni i psów (Dz.U. L 100 z 23.3.2021, s. 3).

(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/551 z dnia 30 marca 2021 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. jako dodatku paszowego dla koni i psów (Dz.U. L 111 z 31.3.2021, s. 3).


ZAŁĄCZNIK I

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne

Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b72-t

-

Nalewka z bylicy pospolitej

Skład dodatku

Nalewka wytwarzana z rozdrobnionych nadziemnych części Artemisia vulgaris L.

Charakterystyka substancji czynnej

Nalewka wytwarzana z rozdrobnionych nadziemnych części Artemisia vulgaris L. w procesie przedłużonej ekstrakcji mieszaniną wody i etanolu zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

Sucha masa: 1,4-1,9 %

Popiół: 0,2-0,5 %

Frakcja organiczna: 1,13-1,65 %, w tym

-

Polifenole ogółem: 0,05-0,2 %

-

Kwasy fenolowe: 0,02-0,11 %

-

Kwas chlorogenowy: 0,0028-0,0136 %

-

α- i β-tujon: < 0,005 %

-

1,8-cyneol: 0,005 %

-

Rozpuszczalnik (etanol): 98,1-98,6 %

Numer CoE: 72

Postać płynna

Metoda analityczna (2)

W celu scharakteryzowania dodatku paszowego (nalewka z bylicy pospolitej):

-

metoda grawimetryczna do oznaczania strat po suszeniu i pozostałości po spopieleniu,

-

metoda spektrofotometryczna do oznaczania zawartości polifenoli ogółem,

-

wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC) do oznaczania kwasów fenolowych ogółem, kwasu chlorogenowego, alfa- i beta-tujonów oraz eukaliptolu.

Wszystkie gatunki zwierząt

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 400 mg/kg".

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

30.3.2031


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.


ZAŁĄCZNIK II

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne

Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b489-eo

-

Olejek eteryczny imbiru

Skład dodatku

Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe.

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe zgodnie z definicją Rady Europy (1).

-

α-zingiberen: 29-40 %

-

β-seskwifelandren: 8-14 %

-

ar-kurkumen: 5-12 %

-

α-farnezen: 4-10 %

-

kamfen: 2-10 %

-

β-bisabolen: 2-9 %

Numer CAS: 8007-08-7

Numer EINECS: 283-634-2

Numer FEMA: 2522

Numer CoE: 489

Postać płynna

Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego alfa-zingiberenu, beta-seskwifelandrenu i ar-kurkumenu w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS) (tryb pełnego skanowania) z zastosowaniem metody blokowania czasu retencji (RTL) (lub standardowych substancji znaczników fitochemicznych), ewentualnie z chromatografią gazową z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) zgodnie z metodą określoną w normie ISO 11024.

Wszystkie gatunki zwierząt

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

cielęta (preparat mlekozastępczy): 80 mg

-

inne gatunki lub kategorie zwierząt: 20 mg".

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Mieszanie olejku eterycznego imbiru z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymanymi z Zingiber officinale Roscoe nie jest dozwolone w paszach.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

12.4.2031


Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne.

Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b489-or

-

Oleożywica imbirowa

Skład dodatku

Oleożywica imbirowa otrzymywana w drodze destylacji parą wodną i ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe.

Charakterystyka substancji czynnej

Oleożywica imbirowa otrzymywana w drodze destylacji parą wodną i ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe zgodnie z definicją Rady Europy (3).

Olejek eteryczny: 25-30 (m/m)

Gingerole ogółem: 0,5-8 % (m/m)

-

6-gingerol

-

8-gingerol

-

10-gingerol

Szogaole ogółem: 3-6 % (m/m)

-

6-szogaol

-

8-szogaol

Wilgotność i substancje lotne: 25-30 (m/m)

Numer CoE: 489

Postać płynna

Metoda analityczna (4)

Do oznaczania ilościowego znaczników fitochemicznych: gingerole ogółem i szogaole ogółem w dodatku paszowym (oleożywica imbirowa):

-

wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) z detekcją spektrofotometryczną (UV) - ISO 13685

Kurczęta rzeźne

Kury nioski

Indyki rzeźne

Prosięta

Tuczniki

Lochy

Krowy mleczne

Cielęta (preparaty mlekozastępcze)

Bydło opasowe

Owce i kozy

Konie

Króliki

Ryby

Zwierzęta domowe

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %, a w przypadku preparatów mlekozastępczych - o wilgotności 5,5 %:

-

kurczęta rzeźne: 5 mg

-

kury nioski i króliki: 7 mg

-

indyki rzeźne: 6 mg

-

prosięta: 8 mg

-

tuczniki: 10 mg

-

lochy: 13 mg

-

krowy mleczne: 12 mg

-

cielęta (preparaty mlekozastępcze): 21 mg

-

bydło opasowe 19 mg

-

owce, kozy, konie i ryby: 20 mg

-

zwierzęta domowe: 1 mg".

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Mieszanie oleożywicy imbirowej z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymanymi z Zingiber officinale Roscoe nie jest dozwolone w paszach.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

12.4.2031


Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne.

Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b489-t

-

Nalewka z imbiru

Skład dodatku

Nalewka z imbiru otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe z wykorzystaniem mieszaniny etanolu i wody.

Charakterystyka substancji czynnej

Nalewka z imbiru jest otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Zingiber officinale Roscoe z wykorzystaniem mieszaniny etanolu i wody zgodnie z definicją Rady Europy (5).

Rozpuszczalnik (etanol/woda, 90/10): 97-98 % (m/m)

Sucha masa: 2-3 % (m/m)

Gingerole ogółem: 0,14-0,11 % (m/m)

-

6-gingerol

-

8-gingerol

-

10-gingerol

Szogaole ogółem: 0,043-0,031 % (m/m)

-

6-szogaol

-

8-szogaol

Metoda analityczna (6)

Do oznaczania ilościowego znaczników fitochemicznych: gingerole ogółem i szogaole ogółem w dodatku paszowym (nalewka z imbiru):

-

wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) z detekcją spektrofotometryczną (UV) - ISO 13685

Konie

Psy

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

konie 1,58 ml

-

psy 1,81 ml".

4.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5.

Mieszanie nalewki z imbiru z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymanymi z Zingiber officinale Roscoe nie jest dozwolone w paszach.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

12.4.2031


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(3) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(4) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(5) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(6) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.


ZAŁĄCZNIK III

Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne.

Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b163-eo

-

Olejek eteryczny z kurkumy

Skład dodatku

Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Curcuma longa L.

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Curcuma longa L. zgodnie z definicją Rady Europy (1):

-

ar-turmeron: 40-60 %

-

ß-turmeron (kurlon): 5-15 %

-

ar-kurkumen: 3-6 %

-

ß-seskwifelandren: 3-6 %

-

a-zingiberen: 1-5 %

-

(E)-atlanton: 2-4 %

Numer CAS: 8024-37-1 (2)

Numer EINECS: 283-882-11

Numer FEMA: 30851

Numer CoE: 163

Postać płynna

Metoda analityczna (3)

Do oznaczania ilościowego znaczników fitochemicznych: ar-turmeron i beta-turmeron w dodatku paszowym (olejek z kurkumy):

-

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas (GC-MS) (tryb pełnego skanowania) z zastosowaniem metody blokowania czasu retencji (RTL) (lub standardowych substancji znaczników fitochemicznych), ewentualnie z chromatografią gazową z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) zgodnie z metodą określoną w normie ISO 11024

Wszystkie gatunki zwierząt

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %, lub w przypadku preparatów mlekozastępczych - o wilgotności 5,5 %:

-

wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem cieląt: 20 mg

-

cielęta: 80 mg (preparaty mlekozastępcze)".

4.

Na etykiecie premiksu należy podać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej określona w pkt 3 jest przekroczona.

5.

Mieszanie olejku eterycznego z kurkumy z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymanymi z Curcuma longa L. nie jest dozwolone w paszach.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

20.4.2031

2b163-or

-

Oleożywica z kurkumy

Skład dodatku

Oleożywica otrzymywana w drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Curcuma longa L.

Charakterystyka substancji czynnej

Oleożywica otrzymywana w drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Curcuma longa L. zgodnie z definicją Rady Europy (4).

Olejek eteryczny: 30-33 % (m/m)

Kurkuminoidy ogółem: 20-35 % (m/m)

-

kurkumina (I): 16-21 % (m/m)

-

demetoksykurkumina (II): 4-6 % (m/m)

-

bis-demetoksykurkumina (III): 3-5 % (m/m)

Wilgotność: 12-30 % (m/m)

Metoda analityczna (5)

Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (oleożywica z kurkumy):

-

spektrofotometria - FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications, "Turmeric Oleoresin", monografia nr 1 (2006)

Wszystkie gatunki zwierząt

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

kurczęta i kury nioski: 30 mg

-

inne gatunki zwierząt: 5 mg".

4.

Na etykiecie premiksu należy podać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej określona w pkt 3 jest przekroczona.

5.

Mieszanie oleożywicy z kurkumy z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymanymi z Curcuma longa L. nie jest dozwolone w paszach.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

20.4.2031

2b163-ex

-

Ekstrakt z kurkumy

Skład dodatku

Ekstrakt z suszonych kłączy Curcuma longa L. z zastosowaniem rozpuszczalników organicznych.

Charakterystyka substancji czynnej

Ekstrakt z suszonych kłączy Curcuma longa L. otrzymywany z zastosowaniem rozpuszczalników organicznych zgodnie z definicją Rady Europy (6).

Kurkuminoidy ogółem: ≥ 90 % (m/m)

-

kurkumina (I): 74-79 % (m/m)

-

demetoksykurkumina (II): 15-19 % (m/m)

-

bis-demetoksykurkumina (III): 2-5 % (m/m)

Woda: 0,30-1,7 % (m/m)

Numer EINECS: 283-882-14

Numer FEMA: 30864

Numer CAS: 8024-37-14

Numer CoE: 163

Postać stała (proszek)

Metoda analityczna (7)

Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (ekstrakt z kurkumy):

-

spektrofotometria - FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications, "Curcumin", monografia nr 1 (2006)

Wszystkie gatunki zwierząt

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %, a w przypadku preparatów mlekozastępczych - o wilgotności 5,5 %: wszystkie gatunki i cielęta (preparaty mlekozastępcze): 15 mg".

4.

Na etykiecie premiksu należy podać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej określona w pkt 3 jest przekroczona.

5.

Mieszanie ekstraktu z kurkumy z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymanymi z Curcuma longa L. nie jest dozwolone w paszach.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

20.4.2031


Numer identyfikacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

ml substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne.

Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b163-t

-

Nalewka z kurkumy

Skład dodatku

Nalewka otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Curcuma longa L. z wykorzystaniem mieszaniny wody i etanolu (55/45 % v/v).

Charakterystyka substancji czynnej

Nalewka otrzymywana w drodze ekstrakcji mielonych suszonych kłączy Curcuma longa L. z wykorzystaniem mieszaniny wody i etanolu (55/45 % v/v) zgodnie z definicją Rady Europy (8).

Fenole (jako równoważnik kwasu galusowego):

1 000 -1 500 μg/ml

Kurkuminoidy ogółem (9) (jako kurkumina): 0,04-0,09 % (stężenie masowe)

kurkumina (I): 83-182 μg/ml demetoksykurkumina (II):

80-175 μg/ml

bis-demetoksykurkumina (III): 139-224 μg/ml

Olejek eteryczny: 1 176 -1 537 μg/ml

Sucha masa: 2,62-3,18 % (m/m)

Rozpuszczalnik (woda/etanol, 55/45): 96-97,5 % (m/m)

Numer CoE: 163

Postać płynna

Metoda analityczna (10)

Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym

(nalewka z kurkumy):

-

spektrofotometria (na podstawie monografii Farmakopei Europejskiej "Turmeric Javanese" (01/2008:1441))

Konie

Psy

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

konie: 0,75 ml

-

psy: 0,05 ml".

4.

Na etykiecie premiksu należy podać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej określona w pkt 3 jest przekroczona.

5.

Mieszanie nalewki z kurkumy z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymanymi z Curcuma longa L. nie jest dozwolone w paszach.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

20.4.2031


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Ten sam identyfikator stosuje się bez rozróżnienia do różnych rodzajów ekstraktów i pochodnych Curcuma longa, takich jak olejek eteryczny z kurkumy, ekstrakt z kurkumy i nalewka z kurkumy.

(3) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(4) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(5) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(6) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(7) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(8) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(9) Oznaczane spektrofotometrycznie jako pochodne dicynamoilometanu.

(10) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00