Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2021-04-20
Wersja aktualna od 2021-04-20
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/551
z dnia 30 marca 2021 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. jako dodatku paszowego dla koni i psów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Ekstrakt z kurkumy, olejek z kurkumy, oleożywica z kurkumy i nalewka z kurkumy otrzymywane z kłączy Curcuma longa L. zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę: ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz nalewki z kurkumy otrzymywanej z kłączy Curcuma longa L. dla koni i psów. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy i nalewki z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie "substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym nie należy zezwalać na stosowanie ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy i nalewki z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. w wodzie do pojenia. |
(5) | Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(6) | W opinii z dnia 7 maja 2020 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania ekstrakt z kurkumy, olejek z kurkumy, oleożywica z kurkumy i nalewka z kurkumy otrzymywane z kłączy Curcuma longa L. nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, zdrowia konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że ekstrakt z kurkumy, olejek z kurkumy, oleożywicę z kurkumy i nalewkę z kurkumy otrzymywane z kłączy Curcuma longa L. należy uznać za substancje działające drażniąco na skórę i oczy oraz drogi oddechowe oraz działające uczulająco na skórę. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. |
(7) | Urząd stwierdził, że ekstrakt z kurkumy, olejek z kurkumy, oleożywica z kurkumy i nalewka z kurkumy otrzymywane z kłączy Curcuma longa L. są uznawane za środki nadające żywności właściwości aromatyczne, a ponieważ ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(8) | Ocena ekstraktu z kurkumy, olejku z kurkumy, oleożywicy z kurkumy i nalewki z kurkumy otrzymywanych z kłączy Curcuma longa L. dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji [jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia]. |
(9) | Aby umożliwić ściślejszą kontrolę, należy wprowadzić pewne ograniczenia i warunki. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów. |
(10) | Fakt, że ekstrakt z kurkumy, olejek z kurkumy, oleożywica z kurkumy i nalewka z kurkumy otrzymywane z kłączy Curcuma longa L. nie są dopuszczone do stosowania jako środki aromatyzujące w wodzie do pojenia, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą. |
(11) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Stosowanie w wodzie do pojenia
Dopuszczonych substancji, które wyszczególniono w załączniku, nie stosuje się w wodzie do pojenia.
Artykuł 3
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 20 października 2021 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 20 kwietnia 2021 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 20 kwietnia 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 20 kwietnia 2021 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 20 kwietnia 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 20 kwietnia 2021 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 4
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 30 marca 2021 r.
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2020;18(6):6146.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b163-eo | - | Olejek eteryczny z kurkumy | Skład dodatku Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Curcuma longa L. Charakterystyka substancji czynnej Olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji parą wodną z suszonych kłączy Curcuma longa L. zgodnie z definicją Rady Europy (1):
Numer CAS: 8024-37-1 (2) Numer EINECS: 283-882-1 (1) Numer FEMA: 3085 (1) Numer CoE: 163 Postać płynna Metoda analityczna (3) Do oznaczania ilościowego znaczników fitochemicznych: ar-turmeron i beta-turmeron w dodatku paszowym (olejek z kurkumy):
| wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 20.4.2031 | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b163-or |
| Oleożywica z kurkumy | Skład dodatku Oleożywica otrzymana w drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Curcuma longa L. Charakterystyka substancji czynnej Oleożywica otrzymywana w drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z suszonych kłączy Curcuma longa L. zgodnie z definicją Rady Europy (4). Olejek eteryczny: 30-33 % (m/m) Kurkuminoidy ogółem: 20-35 % (m/m)
Wilgotność: 12-30 % (m/m) Metoda analityczna (5) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (oleożywica z kurkumy):
| wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 20.4.2031 | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b163-ex |
| Ekstrakt z kurkumy | Skład dodatku Ekstrakt z suszonych kłączy Curcuma longa L. z zastosowaniem rozpuszczalników organicznych. Charakterystyka substancji czynnej Ekstrakt z suszonych kłączy Curcuma longa L. otrzymywany w drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalników organicznych zgodnie z definicją Rady Europy (6). Kurkuminoidy ogółem: ? 90 % (m/m)
Woda: 0,30-1,7 % (m/m) Numer EINECS: 283-882-1 (4) Numer FEMA: 3086 (4) Numer CAS: 8024-37-1 (4) Numer CoE: 163 Postać stała (proszek) Metoda analityczna (7) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (ekstrakt z kurkumy):
| wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 20.4.2031 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
ml substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||
2b163-t |
| Nalewka z kurkumy | Skład dodatku Nalewka otrzymana w drodze ekstrakcji z suszonych kłączy Curcuma longa L. z wykorzystaniem mieszaniny wody i etanolu (55/45 % v/v) Charakterystyka substancji czynnej Nalewka otrzymana w drodze ekstrakcji z suszonych kłączy Curcuma longa L. z wykorzystaniem mieszaniny wody i etanolu (55/45 % v/v) zgodnie z definicją Rady Europy (8). Fenole (jako równoważnik kwasu galusowego): 1 100 -1 500 µg/ml Kurkuminoidy ogółem (9) (jako kurkumina): 0,04-0,09 % (stężenie masowe) Kurkumina (I): 83-182 µg/ml Demetoksykurkumina (II): 80-175 µg/ml Bis-demetoksykurkumina (III): 139-224 µg/ml Olejek eteryczny: 1 176 -1 537 µg/ml Sucha masa: 2,62-3,18 % (m/m) Rozpuszczalnik (woda/etanol, 55/45): 96-97,5 % (m/m) Postać płynna Nr CoE:163 Metoda analityczna (10) Do oznaczania ilościowego znacznika fitochemicznego (kurkuminoidy ogółem) w dodatku paszowym (nalewka z kurkumy):
|
| - | - | - |
| 20.4.2031 |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Ten sam identyfikator stosuje się bez rozróżnienia do różnych rodzajów ekstraktów i pochodnych Curcuma longa, takich jak olejek eteryczny z kurkumy, ekstrakt z kurkumy i nalewka z kurkumy.
(3) Informacje o metodach analitycznych można znaleźć na stronie laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(4) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(5) Informacje o metodach analitycznych można znaleźć na stronie laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(6) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(7) Informacje o metodach analitycznych można znaleźć na stronie laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(8) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(9) Oznaczane spektrofotometrycznie jako pochodne dicynamoilometanu.
(10) Informacje o metodach analitycznych można znaleźć na stronie laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca