Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-02-22
Wersja aktualna od 2022-02-22
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/141
z dnia 21 stycznia 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w nieprzetworzonych głowonogach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. |
(2) | Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony i zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 (2). |
(3) | Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 węglany sodu (E 500) i węglany potasu (E 501) są dopuszczone do stosowania jako dodatki do żywności w szerokiej gamie środków spożywczych na poziomach quantum satis. Dopuszcza się między innymi ich stosowanie w żywności kategorii 9.2. "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki". |
(4) | W dniu 9 września 2020 r. Komisja otrzymała wniosek o zezwolenie na stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w nieprzetworzonych głowonogach. |
(5) | Węglany mają podobny efekt jak kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (E 338-452), obecnie dopuszczone w mrożonych i głęboko mrożonych mięczakach i skorupiakach, na poprawę wyglądu głowonogów. Proces produkcji głowonogów obejmuje zanurzenie ich przez 2-3 dni w kąpieli zawierającej rozpuszczoną sól, cytryniany i węglany, w maksymalnym stężeniu 3 %, w celu regulacji kwasowości. Wynikiem jest uwodnienie, zmiana konsystencji i tekstury produktu, a także zachowanie koloru. Głowonogi poddane działaniu węglanów i cytrynianów mają po parowaniu lepsze właściwości organoleptyczne - tj. bardziej miękki miąższ, lepszy smak i jaśniejszy kolor - niż głowonogi poddane działaniu samych cytrynianów. Z oceny sensorycznej przeprowadzonej przez wnioskodawcę wynika, że proponowane zastosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w funkcji regulatorów kwasowości jako alternatywy dla fosforanów poprawia organoleptyczne właściwości głowonogów i ich postrzeganie przez konsumentów. |
(6) | Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja ma zasięgać opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("urzędu") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. |
(7) | Bezpieczeństwo węglanu sodu (E 500) i węglanu potasu (E 501) zostało ocenione w 1990 r. przez Komitet Naukowy ds. Żywności, który ustalił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) jako "nieokreślone" (3). Termin "nieokreślone" oznacza, że na podstawie dostępnych danych toksykologicznych, biochemicznych i klinicznych dopuszczalne całkowite dzienne spożycie danej substancji wynikające z jej naturalnego występowania i jej aktualnego zastosowania lub aktualnych zastosowań w żywności przy poziomach niezbędnych do osiągnięcia pożądanego efektu technologicznego nie wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia. W związku z tym oraz brakiem szczególnych przesłanek do ponownej oceny węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w ramach ustanowionego rozporządzeniem Komisji (UE) nr 257/2010 (4) programu ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności, Komisja uznaje, że zezwolenie na stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) jako regulatorów kwasowości w nieprzetworzonych głowonogach stanowi aktualizację tego wykazu, która nie ma wpływu na zdrowie człowieka, a zatem nie wymaga zasięgnięcia opinii urzędu. |
(8) | Należy zatem zezwolić na stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) jako regulatorów kwasowości w żywności kategorii "09.1.2 Nieprzetworzone mięczaki i skorupiaki" w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 na poziomie quantum satis dla głowonogów. Z powodu ograniczenia zastosowania fosforanów do mrożonych i głęboko mrożonych mięczaków i skorupiaków, stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) jako alternatywy dla fosforanów w nieprzetworzonych głowonogach należy ograniczyć do mrożonych i głęboko mrożonych głowonogów niepoddanych działaniu kwasu fosforowego - fosforanów - di-, tri- i polifosforanów (E 338-452). |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 21 stycznia 2022 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
(3) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria dwudziesta piąta, 1991, s. 13. (https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-12/sci-com_scf_reports_25.pdf).
(4) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19).
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
(i) | w kategorii żywności 09.1.2 "Nieprzetworzone mięczaki i skorupiaki" po pozycji dotyczącej E 385, sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodia-minotetraoctowego (sól wapniowo-disodowa EDTA) dodaje się pozycje w brzmieniu:
|
(ii) | po przypisie (90) dodaje się przypis (95) w brzmieniu:
|