Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2021-08-31 do 2023-05-25
Wersja archiwalna od 2021-08-31 do 2023-05-25
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1323
z dnia 10 sierpnia 2021 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w niektórych środkach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (2) ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu (Cd) w szeregu środków spożywczych. |
(2) | W dniu 30 stycznia 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przyjął opinię w sprawie kadmu w żywności (3). Urząd stwierdził, że kadm jest głównie toksyczny dla nerek, w szczególności dla proksymalnych komórek kanalików, gdzie gromadzi się z czasem i może powodować zaburzenia nerek. Ze względu na skutki toksyczne kadmu dla nerek Urząd ustalił tolerowane tygodniowe pobranie kadmu na 2,5 μg/kg masy ciała. Urząd stwierdził ponadto, że średnie narażenie w przypadku dorosłych w całej UE jest bliskie tolerowanemu tygodniowemu pobraniu lub nieco je przekracza. Stwierdzono również, że w przypadku podgrup takich jak wegetarianie, dzieci, palacze i osoby mieszkające na obszarach silnie zanieczyszczonych tolerowane tygodniowe pobranie może być przekroczone około dwukrotnie. W związku z tym panel CONTAM stwierdził, że należy ograniczyć obecne narażenie na kadm na poziomie populacji. W następstwie tej opinii Urząd wydał w dniu 17 stycznia 2012 r. sprawozdanie naukowe, w którym potwierdził, że narażenie dzieci i dorosłych na poziomie 95. percentyla może przekraczać wartości orientacyjne istotne dla zdrowia (4). |
(3) | Uwzględniając opinię Urzędu i sprawozdanie naukowe, ustanowiono na mocy rozporządzenia Komisji (UE) nr 488/2014 (5) nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu w żywności dla niemowląt oraz w wyrobach czekoladowych i kakaowych. |
(4) | Komisja uznała jednak, że natychmiastowe zmniejszenie obowiązujących najwyższych dopuszczalnych poziomów nie było w tym czasie właściwe. W związku z tym przyjęła ona zalecenie Komisji 2014/193/UE (6), w którym wzywa państwa członkowskie do zapewnienia rolnikom informacji o dostępnych już metodach ograniczania zawartości kadmu i zachęcania do ich stosowania oraz do rozpoczęcia lub kontynuacji wdrażania tych metod, do regularnego monitorowania postępów we wdrażaniu środków zmniejszających ryzyko poprzez gromadzenie danych dotyczących występowania kadmu w żywności oraz do przekazania - do lutego 2018 r. - danych, w szczególności dotyczących poziomów kadmu zbliżonych do najwyższych dopuszczalnych poziomów lub je przekraczających. |
(5) | Z oceny najnowszych danych dotyczących występowania zebranych po wdrożeniu środków zmniejszających ryzyko wynika, że obecnie możliwe jest ograniczenie obecności kadmu w wielu środkach spożywczych. Należy zatem obniżyć obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu lub ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy dla tych środków spożywczych. |
(6) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006. |
(7) | Biorąc pod uwagę fakt, że kadm jest pośrednim genotoksycznym czynnikiem rakotwórczym i w związku z tym jego obecność stanowi większe zagrożenie dla zdrowia publicznego, produkty zawierające kadm, które nie spełniają wymogów dotyczących nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów i które zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, powinny móc pozostać w obrocie jedynie przez ograniczony okres. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, mogą pozostać w obrocie do dnia 28 lutego 2022 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 10 sierpnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
(3) Panel EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); Opinia naukowa w sprawie kadmu w żywności. Dziennik EFSA 2009(980) 1-139, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.980.
(4) Sprawozdanie naukowe EFSA w sprawie narażenia na kadm w diecie w populacji europejskiej. Dziennik EFSA 2012;10(1):2551, 37 s., https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2551.
(5) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 488/2014 z dnia 12 maja 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w środkach spożywczych (Dz.U. L 138 z 13.5.2014, s. 75).
(6) Zalecenie Komisji 2014/193/UE z dnia 4 kwietnia 2014 r. w sprawie ograniczenia obecności kadmu w środkach spożywczych (Dz.U. L 104 z 8.4.2014, s. 80).
ZAŁĄCZNIK
W sekcji 3: Metale w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 pozycja 3.2 otrzymuje brzmienie:
Środki spożywcze (1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg/kg świeżej masy) | |||
„3.2 | Kadm |
| ||
3.2.1 | Owoce (27) i orzechy z drzew orzechowych (27) |
| ||
3.2.1.1 | Owoce cytrusowe, owoce ziarnkowe, owoce pestkowe, oliwki stołowe, kiwi, banany, mango, papaje i ananasy | 0,020 | ||
3.2.1.2 | Jagody i drobne owoce jagodowe, z wyjątkiem malin | 0,030 | ||
3.2.1.3 | Maliny | 0,040 | ||
3.2.1.4 | Owoce, z wyjątkiem wymienionych w pkt 3.2.1.1, 3.2.1.2 i 3.2.1.3 | 0,050 | ||
3.2.1.5 | Orzechy z drzew orzechowych (*1) |
| ||
3.2.1.5.1 | Orzechy z drzew orzechowych, z wyjątkiem wymienionych w pkt 3.2.1.5.2 | 0,20 | ||
3.2.1.5.2 | Orzechy sosny | 0,30 | ||
3.2.2 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste (27) |
| ||
3.2.2.1 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste, z wyjątkiem wymienionych w pkt 3.2.2.2, 3.2.2.3, 3.2.2.4, 3.2.2.5 i 3.2.2.6. W przypadku ziemniaków najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do obranych ziemniaków | 0,10 | ||
3.2.2.2 | Rzodkiew zwyczajna | 0,020 | ||
3.2.2.3 | Tropikalne korzenie i bulwy, korzenie pietruszki, rzepa | 0,050 | ||
3.2.2.4 | Buraki | 0,060 | ||
3.2.2.5 | Seler korzeniowy | 0,15 | ||
3.2.2.6 | Chrzan pospolity, pasternak, salsefia | 0,20 | ||
3.2.3 | Warzywa cebulowe (27) |
| ||
3.2.3.1 | Warzywa cebulowe, z wyjątkiem czosnku | 0,030 | ||
3.2.3.2 | Czosnek | 0,050 | ||
3.2.4 | Warzywa owocowe (27) |
| ||
3.2.4.1 | Warzywa owocowe, z wyjątkiem bakłażanów | 0,020 | ||
3.2.4.2 | Bakłażany | 0,030 | ||
3.2.5 | Warzywa kapustne (27) |
| ||
3.2.5.1 | Kapustne, inne niż kapustne liściowe | 0,040 | ||
3.2.5.2 | Kapustne liściowe | 0,10 | ||
3.2.6 | Warzywa liściaste i zioła (27) |
| ||
3.2.6.1 | Warzywa liściaste, z wyjątkiem wymienionych w pkt 3.2.6.2 | 0,10 | ||
3.2.6.2 | Szpinak i podobne liście, siewki gorczycy i świeże zioła | 0,20 | ||
3.2.7 | Warzywa strączkowe (27) | 0,020 | ||
3.2.8 | Warzywa łodygowe (27) |
| ||
3.2.8.1 | Warzywa łodygowe, inne niż wymienione w pkt 3.2.8.2 i 3.2.8.3 | 0,030 | ||
3.2.8.2 | Pory | 0,040 | ||
3.2.8.3 | Seler | 0,10 | ||
3.2.9 | Grzyby (27) |
| ||
3.2.9.1 | Grzyby uprawne, inne niż wymienione w pkt 3.2.9.2 | 0,050 | ||
3.2.9.2 | Lentinula edodes (grzyby shiitake) i Pleurotus ostreatus (boczniak ostrygowaty) | 0,15 | ||
3.2.9.3 | Grzyby dzikie | 0,50 | ||
3.2.10 | Nasiona roślin strączkowych i białka z nasion roślin strączkowych |
| ||
3.2.10.1 | Nasiona roślin strączkowych, z wyjątkiem białek z nasion roślin strączkowych | 0,040 | ||
3.2.10.2 | Białka z nasion roślin strączkowych | 0,10 | ||
3.2.11 | Nasiona oleiste (*1) |
| ||
3.2.11.1 | Nasiona oleiste, z wyjątkiem wymienionych w pkt 3.2.11.2, 3.2.11.3, 3.2.11.4, 3.2.11.5 i 3.2.11.6 | 0,10 | ||
3.2.11.2 | Nasiona rzepaku | 0,15 | ||
3.2.11.3 | Orzeszki ziemne i soja | 0,20 | ||
3.2.11.4 | Nasiona gorczycy | 0,30 | ||
3.2.11.5 | Siemię lniane i nasiona słonecznika | 0,50 | ||
3.2.11.6 | Nasiona maku | 1,20 | ||
3.2.12 | Zboża (*2) |
| ||
3.2.12.1 | Zboża inne niż wymienione w pkt 3.2.12.2, 3.2.12.3, 3.2.12.4 i 3.2.12.5 | 0,10 | ||
3.2.12.2 | Żyto i jęczmień | 0,050 | ||
3.2.12.3 | Ryż, komosa ryżowa, otręby pszenne i gluten pszenny | 0,15 | ||
3.2.12.4 | Triticum durum (pszenica durum) | 0,18 | ||
3.2.12.5 | Kiełki pszenicy | 0,20 | ||
3.2.13 | Określone wyroby kakaowe i czekoladowe zgodnie z poniższym wykazem (49) |
| ||
3.2.13.1 |
| 0,10 | ||
3.2.13.2 |
| 0,30 | ||
3.2.13.3 |
| 0,80 | ||
3.2.13.4 |
| 0,60 | ||
3.2.14 | Produkty pochodzenia zwierzęcego - zwierzęta lądowe (6) |
| ||
3.2.14.1 | Mięso (z wyjątkiem podrobów): wołowina, baranina, wieprzowina i mięso drobiowe | 0,050 | ||
3.2.14.2 | Konina z wyjątkiem podrobów | 0,20 | ||
3.2.14.3 | Wątroba wołowa, barania, wieprzowa, drobiowa i końska | 0,50 | ||
3.2.14.4 | Nerki wołowe, baranie, wieprzowe, drobiowe i końskie | 1,0 | ||
3.2.15 | Produkty pochodzenia zwierzęcego - ryby, produkty rybne i pozostałe morskie i słodkowodne produkty spożywcze |
| ||
3.2.15.1 | Mięso ryb ( 24 ) ( 25 ), z wyjątkiem gatunków wymienionych w pkt 3.2.15.2, 3.2.15.3 i 3.2.15.4 | 0,050 | ||
3.2.15.2 | Mięso następujących ryb (24) (25): makrela (gatunki Scomber), tuńczyk (gatunki Thunnus, Katsuwonus pelamis, gatunki Euthynnus), babka (Sicyopterus lagocephalus) | 0,10 | ||
3.2.15.3 | Mięso następujących ryb (24) (25): tazar marun (gatunki Auxis) | 0,15 | ||
3.2.15.4 | Mięso następujących ryb (24) (25): sardela europejska (gatunki Engraulis), włócznik (Xiphias gladius), sardynka (Sardina pilchardus) | 0,25 | ||
3.2.15.5 | Skorupiaki (26): mięso z przydatków i odwłoka (44). W przypadku krabów i skorupiaków miękkoodwłokowych (Brachyura i Anomura) mięso z przydatków | 0,50 | ||
3.2.15.6 | Małże (26) | 1,0 | ||
3.2.15.7 | Głowonogi (bez wnętrzności) (26) | 1,0 | ||
3.2.16 | Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci (3) (29) i preparaty do żywienia małych dzieci (29) (57) |
| ||
3.2.16.1 |
| 0,010 | ||
3.2.16.2 |
| 0,005 | ||
3.2.16.3 |
| 0,020 | ||
3.2.16.4 |
| 0,010 | ||
3.2.17 | Preparaty do żywienia małych dzieci (29) (57) |
| ||
3.2.17.1 |
| 0,020 | ||
3.2.17.2 |
| 0,010 | ||
3.2.18 | Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci (3) (29) | 0,040 | ||
3.2.19 | Napoje dla niemowląt i małych dzieci, oznakowane i sprzedawane jako takie, inne niż wymienione w pkt 3.2.16 i 3.2.17 |
| ||
3.2.19.1 | Wprowadzane do obrotu w postaci płynnej lub do odtworzenia na podstawie instrukcji producenta, w tym soki owocowe ( 4 ) | 0,020 | ||
3.2.20 | Suplementy diety (39) |
| ||
3.2.20.1 | Suplementy diety z wyjątkiem suplementów wymienionych w pkt 3.2.20.2 | 1,0 | ||
3.2.20.2 | Suplementy diety składające się wyłącznie lub głównie z suszonych wodorostów morskich, produktów otrzymanych z wodorostów morskich lub suszonych małży | 3,0 | ||
3.2.21 | Sól | 0,50 |
(*1) Najwyższych dopuszczalnych poziomów nie stosuje się do orzechów z drzew orzechowych lub nasion oleistych przeznaczonych do tłoczenia i rafinacji oleju, pod warunkiem że pozostałości z wyciskanych orzechów z drzew orzechowych lub nasion oleistych nie są wprowadzane do obrotu jako żywność. W przypadku gdy pozostałości z wyciskanych orzechów z drzew orzechowych lub nasion oleistych są wprowadzane do obrotu jako żywność, stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy, biorąc pod uwagę art. 2 ust. 1 i 2 niniejszego rozporządzenia.
(*2) Najwyższych dopuszczalnych poziomów nie stosuje się do zbóż wykorzystywanych do produkcji słodu używanego do produkcji piwa lub destylatów, pod warunkiem że pozostały słód nie jest wprowadzany do obrotu jako żywność. W przypadku gdy pozostały słód jest wprowadzany do obrotu jako żywność, stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy, biorąc pod uwagę art. 2 ust. 1 i 2 niniejszego rozporządzenia.”.