1) | w załączniku II kolumny dotyczące fludioksonilu, fluroksypyru, 5-nitrogwajakolanu sodu, o-nitrofenolanu sodu i p-nitrofenolanu sodu otrzymują brzmienie: „Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg); Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Fludioksonil (R) (F) | Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, jego estrów i ich koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R) (A) | 5-nitrogwajakolan sodu, o-nitrofenolan sodu i p-nitrofenolan sodu (suma 5-nitrogwajakolanu sodu, o-nitrofenolanu sodu i p-nitrofenolanu sodu wyrażona jako 5-nitrogwajakolan sodu) | (1) | (2) | (3) | (4) | (5) | 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | | | | 0110000 | Owoce cytrusowe | 10 | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0110010 | Grejpfruty | | | | 0110020 | Pomarańcze | | | | 0110030 | Cytryny | | | | 0110040 | Limy/limonki | | | | 0110050 | Mandarynki | | | | 0110990 | Pozostałe (2) | | | | 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0120010 | Migdały | 0,01 (*1) | | | 0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,01 (*1) | | | 0120030 | Orzechy nerkowca | 0,01 (*1) | | | 0120040 | Kasztany jadalne | 0,01 (*1) | | | 0120050 | Orzechy kokosowe | 0,01 (*1) | | | 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | 0,01 (*1) | | | 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | 0,01 (*1) | | | 0120080 | Orzechy pekan | 0,01 (*1) | | | 0120090 | Orzeszki piniowe | 0,01 (*1) | | | 0120100 | Orzeszki pistacjowe | 0,2 | | | 0120110 | Orzechy włoskie | 0,01 (*1) | | | 0120990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0130000 | Owoce ziarnkowe | 5 | | 0,03 (*1) | 0130010 | Jabłka | | 0,05 (*1)(+) | | 0130020 | Gruszki | | 0,01 (*1) | | 0130030 | Pigwy | | 0,01 (*1) | | 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | | 0,01 (*1) | | 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | | 0,01 (*1) | | 0130990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 0140000 | Owoce pestkowe | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0140010 | Morele | 5 | | | 0140020 | Czereśnie | 5 | | | 0140030 | Brzoskwinie | 10 | | | 0140040 | Śliwki | 5 | | | 0140990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0151000 | | | | | 0151010 | Winogrona stołowe | 5 | | | 0151020 | Winogrona do produkcji wina | 4 | | | 0152000 | | 4 | | | 0153000 | | 5 | | | 0153010 | Jeżyny | | | | 0153020 | Jeżyny popielice | | | | 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | | | | 0153990 | Pozostałe (2) | | | | 0154000 | d) | pozostałe drobne owoce i jagody | | | | | 0154010 | Borówki amerykańskie | 2 | | | 0154020 | Żurawiny | 2 | | | 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 3 | | | 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 2 | | | 0154050 | Róża dzika | 0,01 (*1) | | | 0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*1) | | | 0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*1) | | | 0154080 | Bez czarny | 4 | | | 0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0160000 | Owoce różne z | | 0,01 (*1) | | 0161000 | | 0,01 (*1) | | | 0161010 | Daktyle | | | 0,03 (*1) | 0161020 | Figi | | | 0,03 (*1) | 0161030 | Oliwki stołowe | | | 0,12 | 0161040 | Kumkwat | | | 0,03 (*1) | 0161050 | Karambola | | | 0,03 (*1) | 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | | | 0,03 (*1) | 0161070 | Czapetka kuminowa | | | 0,03 (*1) | 0161990 | Pozostałe (2) | | | 0,03 (*1) | 0162000 | b) | niejadalną skórką, małe | | | | 0,03 (*1) | 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | 15 | | | 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | 0,01 (*1) | | | 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | 0,01 (*1) | | | 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | 0,01 (*1) | | | 0162050 | Caimito | 0,01 (*1) | | | 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | 0,01 (*1) | | | 0162990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0163000 | c) | niejadalną skórką, duże | | | | 0,03 (*1) | 0163010 | Awokado | 1,5 | | | 0163020 | Banany | 0,01 (*1) | | | 0163030 | Mango | 2 | | | 0163040 | Papaja | 0,01 (*1) | | | 0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 3 | | | 0163060 | Czerymoja | 0,01 (*1) | | | 0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,5 | | | 0163080 | Ananasy | 7 | | | 0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*1) | | | 0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*1) | | | 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*1) | | | 0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | | | | 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0211000 | | 5 | | | 0212000 | b) | tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | | | | | 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | 0,01 (*1) | | | 0212020 | Kartofel słodki/Batat | 10 | | | 0212030 | Pochrzyn | 10 | | | 0212040 | Maranta trzcinowata | 0,01 (*1) | | | 0212990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0213000 | c) | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | | | | | 0213010 | Buraki | 1 | | | 0213020 | Marchew | 1 | | | 0213030 | Seler zwyczajny | 0,2 | | | 0213040 | Chrzan pospolity | 1 | | | 0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,01 (*1) | | | 0213060 | Pasternak | 1 | | | 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 1 | | | 0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 0,3 | | | 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 1 | | | 0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,01 (*1) | | | 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,01 (*1) | | | 0213990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0220000 | Warzywa cebulowe | | | 0,03 (*1) | 0220010 | Czosnek | 0,5 | 0,05 (*1)(+) | | 0220020 | Cebula | 0,5 | 0,05 (*1)(+) | | 0220030 | Szalotka | 0,5 | 0,05 (*1)(+) | | 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 5 | 0,01 (*1) | | 0220990 | Pozostałe (2) | 0,5 | 0,01 (*1) | | 0230000 | Warzywa owocowe | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0231000 | a) | Solanaceae i Malvaceae | | | | | 0231010 | Pomidory | 3 | | | 0231020 | Papryka roczna | 1 | | | 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,4 | | | 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,01 (*1) | | | 0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0232000 | b) | dyniowate z jadalną skórką | | 0,4 | | | 0232010 | Ogórki | | | | 0232020 | Korniszony | | | | 0232030 | Cukinie | | | | 0232990 | Pozostałe (2) | | | | 0233000 | c) | dyniowate z niejadalną skórką | | 0,3 | | | 0233010 | Melony | | | | 0233020 | Dynie olbrzymie | | | | 0233030 | Arbuzy | | | | 0233990 | Pozostałe (2) | | | | 0234000 | | 0,01 (*1) | | | 0239000 | e) | pozostałe warzywa owocowe | | 0,01 (*1) | | | 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0241000 | | | | | 0241010 | Brokuły | 0,7 | | | 0241020 | Kalafiory | 0,01 (*1) | | | 0241990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0242000 | | | | | 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,01 (*1) | | | 0242020 | Kapusta głowiasta | 2 | | | 0242990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0243000 | | | | | 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | 10 | | | 0243020 | Jarmuż | 0,01 (*1) | | | 0243990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0244000 | | 0,01 (*1) | | | 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | | | | 0251000 | a) | sałaty i warzywa sałatowe | | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0251010 | Roszpunka warzywna | 20 | | | 0251020 | Sałaty | 40 | | | 0251030 | Endywia o liściach szerokich | 20 | | | 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 20 | | | 0251050 | Gorczycznik wiosenny | 20 | | | 0251060 | Rokietta siewna/rukola | 20 | | | 0251070 | Gorczyca sarepska | 20 | | | 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 20 | | | 0251990 | Pozostałe (2) | 20 | | | 0252000 | b) | szpinak i podobne liście | | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0252010 | Szpinak | 30 | | | 0252020 | Portulaka pospolita | 20 | | | 0252030 | Boćwina | 20 | | | 0252990 | Pozostałe (2) | 20 | | | 0253000 | c) | liście winorośli lub podobne gatunki | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0254000 | | 10 | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0255000 | e) | cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | | 0,02 | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0256000 | | 20 | | 0,06 (*1) | 0256010 | Trybula | | 0,02 (*1) | | 0256020 | Szczypiorek | | 0,5 | | 0256030 | Liście selera | | 0,3 | | 0256040 | Pietruszka - nać | | 0,3 | | 0256050 | Szałwia lekarska | | 0,02 (*1) | | 0256060 | Rozmaryn lekarski | | 0,02 (*1) | | 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | | 2(+) | | 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | | 0,3 | | 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | | 0,02 (*1) | | 0256100 | Estragon | | 0,02 (*1) | | 0256990 | Pozostałe (2) | | 0,02 (*1) | | 0260000 | Warzywa strączkowe | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0260010 | Fasola (w strąkach) | 1 | | | 0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,4 | | | 0260030 | Groch (w strąkach) | 1 | | | 0260040 | Groch (bez strąków) | 0,3 | | | 0260050 | Soczewica | 0,05 | | | 0260990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0270000 | Warzywa łodygowe | | | 0,03 (*1) | 0270010 | Szparagi | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0270020 | Karczochy hiszpańskie | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0270030 | Seler | 1,5 | 0,01 (*1) | | 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 1,5 | 0,01 (*1) | | 0270050 | Karczochy zwyczajne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0270060 | Pory | 0,01 (*1) | 0,3 (+) | | 0270070 | Rabarbar | 0,7 | 0,01 (*1) | | 0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0280010 | Grzyby uprawne | | | | 0280020 | Grzyby dzikie | | | | 0280990 | Mchy i porosty | | | | 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0300010 | Fasola | 0,5 | | | 0300020 | Soczewica | 0,4 | | | 0300030 | Groch | 0,4 | | | 0300040 | Łubin biały | 0,4 | | | 0300990 | Pozostałe (2) | 0,4 | | | 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | | 0,01 (*1) | | 0401000 | Nasiona oleiste | | | 0,03 (*1) | 0401010 | Siemię lniane | 0,3 | | | 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,01 (*1) | | | 0401030 | Nasiona maku | 0,01 (*1) | | | 0401040 | Ziarna sezamu | 0,3 | | | 0401050 | Ziarna słonecznika | 0,01 (*1) | | | 0401060 | Ziarna rzepaku | 0,3 | | | 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,2 | | | 0401080 | Nasiona gorczycy | 0,3 | | | 0401090 | Nasiona bawełny | 0,01 (*1) | | | 0401100 | Nasiona dyni | 0,01 (*1) | | | 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,01 (*1) | | | 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,3 | | | 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,3 | | | 0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,3 | | | 0401150 | Rącznik pospolity | 0,01 (*1) | | | 0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0402000 | Owoce oleiste | 0,01 (*1) | | | 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | | | 0,12 | 0402020 | Nasiona palm olejowych | | | 0,03 (*1) | 0402030 | Owoce palm olejowych | | | 0,03 (*1) | 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | | | 0,03 (*1) | 0402990 | Pozostałe (2) | | | 0,03 (*1) | 0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | | 0,03 (*1) | 0500010 | Jęczmień | | 0,1 (+) | | 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | | 0,01 (*1) | | 0500030 | Kukurydza | | 0,05 (*1)(+) | | 0500040 | Proso zwyczajne | | 0,01 (*1) | | 0500050 | Owies zwyczajny | | 0,1 (+) | | 0500060 | Ryż siewny | | 0,01 (*1) | | 0500070 | Żyto zwyczajne | | 0,1 (+) | | 0500080 | Sorgo japońskie | | 0,05 (*1)(+) | | 0500090 | Pszenica zwyczajna | | 0,1 (+) | | 0500990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | | | 0,15 (*1) | 0610000 | Herbaty | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0620000 | Ziarna kawy | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0630000 | Napary ziołowe z | | | | 0631000 | | 0,05 (*1) | 2(+) | | 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | | (+) | | 0631020 | Ketmia szczawiowa | | (+) | | 0631030 | Róża | | (+) | | 0631040 | Jaśmin | | (+) | | 0631050 | Lipa | | (+) | | 0631990 | Pozostałe (2) | | (+) | | 0632000 | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0632010 | Truskawka | | | | 0632020 | Aspalat prosty | | | | 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | | | | 0632990 | Pozostałe (2) | | | | 0633000 | | | 0,05 (*1) | | 0633010 | Kozłek lekarski | 1 | | | 0633020 | Żeń-szeń | 4 | | | 0633990 | Pozostałe (2) | 1 | | | 0639000 | d) | wszelkich pozostałych części rośliny | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,3 (*1) | 0800000 | PRZYPRAWY | | | | 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | | | | 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | | | | 0810030 | Seler | | | | 0810040 | Kolendra siewna | | | | 0810050 | Kmin rzymski | | | | 0810060 | Koper ogrodowy | | | | 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | | | | 0810080 | Kozieradka pospolita | | | | 0810090 | Gałka muszkatołowa | | | | 0810990 | Pozostałe (2) | | | | 0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | | | | 0820020 | Pieprz syczuański | | | | 0820030 | Kminek zwyczajny | | | | 0820040 | Kardamon malabarski | | | | 0820050 | Jagody jałowca | | | | 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | | | | 0820070 | Wanilia | | | | 0820080 | Tamarynd | | | | 0820990 | Pozostałe (2) | | | | 0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0830010 | Cynamon | | | | 0830990 | Pozostałe (2) | | | | 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | | | | 0840010 | Lukrecja | 1 | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0840020 | Imbir lekarski (10) | | | | 0840030 | Kurkuma | 1 | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0840040 | Chrzan pospolity (11) | | | | 0840990 | Pozostałe (2) | 1 | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0850010 | Goździki | | | | 0850020 | Kapary | | | | 0850990 | Pozostałe (2) | | | | 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0860010 | Szafran | | | | 0860990 | Pozostałe (2) | | | | 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 0870010 | Kwiat muszkatołowy | | | | 0870990 | Pozostałe (2) | | | | 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | | 0,03 (*1) | 0900010 | Korzenie buraka cukrowego | | 0,01 (*1) | | 0900020 | Trzcina cukrowa | | 0,05 (*1)(+) | | 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | | 0,01 (*1) | | 0900990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | | | | 1010000 | Towary z | | | 0,03 (*1) | 1011000 | | | | | 1011010 | Mięśnie | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1011020 | Tłuszcz | 0,02 | 0,04 (+) | | 1011030 | Wątroba | 0,1 | 0,04 (+) | | 1011040 | Nerka | 0,1 | 0,06 (+) | | 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | 0,06 (+) | | 1011990 | Pozostałe (2) | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1012000 | | | | | 1012010 | Mięśnie | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1012020 | Tłuszcz | 0,02 | 0,06 (+) | | 1012030 | Wątroba | 0,1 | 0,07 (+) | | 1012040 | Nerka | 0,1 | 0,3 (+) | | 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | 0,3 (+) | | 1012990 | Pozostałe (2) | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1013000 | | | | | 1013010 | Mięśnie | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1013020 | Tłuszcz | 0,02 | 0,06 (+) | | 1013030 | Wątroba | 0,1 | 0,07 (+) | | 1013040 | Nerka | 0,1 | 0,3 (+) | | 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | 0,3 (+) | | 1013990 | Pozostałe (2) | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1014000 | | | | | 1014010 | Mięśnie | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1014020 | Tłuszcz | 0,02 | 0,06 (+) | | 1014030 | Wątroba | 0,1 | 0,07 (+) | | 1014040 | Nerka | 0,1 | 0,3 (+) | | 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | 0,3 (+) | | 1014990 | Pozostałe (2) | 0,02 | 0,01 (*1)(+) | | 1015000 | | | | | 1015010 | Mięśnie | 0,02 | 0,01 (*1) | | 1015020 | Tłuszcz | 0,02 | 0,06 | | 1015030 | Wątroba | 0,1 | 0,07 | | 1015040 | Nerka | 0,1 | 0,3 | | 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | 0,3 | | 1015990 | Pozostałe (2) | 0,02 | 0,01 (*1) | | 1016000 | | | 0,01 (*1) | | 1016010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | | | 1016020 | Tłuszcz | 0,01 (*1) | | | 1016030 | Wątroba | 0,1 | | | 1016040 | Nerka | 0,1 | | | 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | | | 1016990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 1017000 | g) | pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | | | | | 1017010 | Mięśnie | 0,02 | 0,01 (*1) | | 1017020 | Tłuszcz | 0,02 | 0,06 | | 1017030 | Wątroba | 0,1 | 0,07 | | 1017040 | Nerka | 0,1 | 0,3 | | 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | 0,3 | | 1017990 | Pozostałe (2) | 0,02 | 0,01 (*1) | | 1020000 | Mleko | 0,04 | 0,06 (+) | 0,03 (*1) | 1020010 | Bydło | | (+) | | 1020020 | Owce | | (+) | | 1020030 | Kozy | | (+) | | 1020040 | Konie | | (+) | | 1020990 | Pozostałe (2) | | (+) | | 1030000 | Jaja ptasie | 0,02 | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 1030010 | Kury | | | | 1030020 | Kaczki | | | | 1030030 | Gęsi | | | | 1030040 | Przepiórki | | | | 1030990 | Pozostałe (2) | | | | 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 (*1) | 1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | | | | 1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) | | | | 1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) | | | | Fludioksonil (R) (F) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fludioksonil - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma fludioksonilu i jego metabolitów utlenionych do postaci metabolitu kwas 2,2-difluoro-benzo[1,3]dioksol-4 karboksylowy, wyrażona jako fludioksonil (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, jego estrów i ich koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R) (A) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fluroksypyr - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Fluroksypyr (suma fluroksypyru i jego soli wyrażona jako fluroksypyr) (A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla koniugatów fluroksypyru jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 1 lipca 2016 r. lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz metod analitycznych stosowanych w ramach badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0500010 Jęczmień 0500030 Kukurydza 0500050 Owies zwyczajny 0500070 Żyto zwyczajne 0500080 Sorgo japońskie 0500090 Pszenica zwyczajna 0900020 Trzcina cukrowa Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, metabolizmu oraz metod analitycznych stosowanych w ramach badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0270060 Pory Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, metabolizmu, odstępu przed zbiorami oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0220010 Czosnek 0220030 Szalotka Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, metabolizmu, stabilności przy przechowywaniu oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0220020 Cebula Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, stabilności przy przechowywaniu, odstępu przed zbiorami oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0130010 Jabłka Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu oraz metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych stosowanych w ramach badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0631000 a) kwiatów 0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0631020 Ketmia szczawiowa 0631030 Róża 0631040 Jaśmin 0631050 Lipa 0631990 Pozostałe (2)” | |