ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/663
z dnia 22 kwietnia 2021 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlordekonu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) w związku z jego art. 16 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) chlordekonu określono w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Rozporządzeniem (WE) nr 850/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (2) zakazano wprowadzania do obrotu i stosowania środków ochrony roślin zawierających chlordekon. Pozostałości chlordekonu są wynikiem zanieczyszczenia środowiskowego gleby ze względu na stosowanie tego trwałego związku chemicznego w przeszłości. |
(3) | W dniu 12 lipca 2019 r. właściwe organy Francji zgłosiły Komisji dwa środki nadzwyczajne (3) (4), które zostały wprowadzone na szczeblu krajowym na podstawie art. 54 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (5). W następstwie opinii (6) (7) francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Sanitarnego Żywności, Środowiska i Pracy (ANSES) Francja ustaliła krajowe wartości NDP chlordekonu w odniesieniu do produktów z bydła, owiec, kóz, świń i drobiu na poziomie niższym niż wartości obecnie stosowane na mocy rozporządzenia (WE) nr 396/2005, aby zapewnić ochronę konsumentów w Gwadelupie i na Martynice. |
(4) | Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przeprowadzenie oceny narażenia konsumentów w przypadku NDP zalecanych przez ANSES w odniesieniu do chlordekonu w produktach pochodzenia zwierzęcego. |
(5) | Urząd przedłożył oświadczenie naukowe dotyczące chlordekonu w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego (8) zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W oświadczeniu tym Urząd stwierdził, że wartości NDP zaproponowane w opiniach ANSES w odniesieniu do produktów zwierzęcych, zaokrąglone zgodnie z wytycznymi Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) dotyczącymi obliczania NDP, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów. Ani w przypadku długotrwałego narażenia, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej. NDP chlordekonu powinny zostać ustalone jako tymczasowe w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu 10 lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. |
(6) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
(7) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(8) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 13 listopada 2021 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 kwietnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 850/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. dotyczące trwałych zanieczyszczeń organicznych i zmieniające dyrektywę 79/117/EWG (Dz.U. L 158 z 30.4.2004, s. 7).
(3) Arreté du 25 janvier 2019 modifiant l'arreté du 30 juin 2008 relatif aux limites maximales applicables aux résidus de chlordécone que ne doivent pas dépasser certaines denrées alimentaires d'origine végétale et animale pour etre reconnues propres a la consommation humaine (NOR: AGRG1901040 A).
(4) Arreté du 23 mai 2019 modifiant l'arreté du 25 janvier 2019 relatif aux limites maximales applicables aux résidus de chlordécone que ne doivent pas dépasser certaines denrées alimentaires d'origine végétale et animale pour etre reconnues propres a la consommation humaine (NOR: AGRG1913466 A).
(5) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
(6) Note d'appui scientifique et technique de l'Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail relative a la fixation d'une limite maximale de résidus de chlordécone dans la graisse pour les denrées carnées (2018-SA-0202).
(7) Avis de l'Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail relatif a la fixation d'une limite maximale de résidus de chlordécone dans les muscles et dans la graisse pour les denrées carnées (2018-SA-0265).
(8) Statement on the dietary exposure assessment for the temporary maximum residue levels for chlordecone in certain products of animal origin (Oświadczenie w sprawie oceny narażenia z dietą w odniesieniu do tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlordekonu w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego). Dziennik EFSA 2020; 18(3):6052.
ZAŁĄCZNIK
W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca chlordekonu otrzymuje brzmienie
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Chlordekon (F) | ||
(1) | (2) | (3) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,02 | ||
0110010 | Grejpfruty |
| ||
0110020 | Pomarańcze |
| ||
0110030 | Cytryny |
| ||
0110040 | Limy/limonki |
| ||
0110050 | Mandarynki |
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych |
| ||
0120010 | Migdały | 0,01 (*1) | ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,02 | ||
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,02 | ||
0120040 | Kasztany jadalne | 0,01 (*1) | ||
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,02 | ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | 0,01 (*1) | ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | 0,01 (*1) | ||
0120080 | Orzechy pekan | 0,01 (*1) | ||
0120090 | Orzeszki piniowe | 0,01 (*1) | ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe | 0,01 (*1) | ||
0120110 | Orzechy włoskie | 0,01 (*1) | ||
0120990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*1) | ||
0130010 | Jabłka |
| ||
0130020 | Gruszki |
| ||
0130030 | Pigwy |
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 0,01 (*1) | ||
0140010 | Morele |
| ||
0140020 | Czereśnie |
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
| ||
0140040 | Śliwki |
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
|
| ||
0151010 | Winogrona stołowe | 0,02 | ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | 0,01 (*1) | ||
0152000 |
| 0,02 | ||
0153000 |
| 0,01 (*1) | ||
0153010 | Jeżyny |
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
| ||
0154000 |
| 0,01 (*1) | ||
0154010 | Borówki amerykańskie |
| ||
0154020 | Żurawiny |
| ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
| ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
| ||
0154050 | Róża dzika |
| ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) |
| ||
0154070 | Głóg włoski |
| ||
0154080 | Bez czarny |
| ||
0154990 | Pozostałe (2) |
| ||
0160000 | Owoce różne z | 0,02 | ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle |
| ||
0161020 | Figi |
| ||
0161030 | Oliwki stołowe |
| ||
0161040 | Kumkwat |
| ||
0161050 | Karambola |
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| ||
0161990 | Pozostałe (2) |
| ||
0162000 |
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado |
| ||
0163020 | Banany |
| ||
0163030 | Mango |
| ||
0163040 | Papaja |
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
| ||
0163060 | Czerymoja |
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
| ||
0163080 | Ananasy |
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
| ||
0163990 | Pozostałe (2) |
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,02 | ||
0211000 |
|
| ||
0212000 |
|
| ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
0213000 |
|
| ||
0213010 | Buraki |
| ||
0213020 | Marchew |
| ||
0213030 | Seler zwyczajny |
| ||
0213040 | Chrzan pospolity |
| ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty |
| ||
0213060 | Pasternak |
| ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
| ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
| ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
| ||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
| ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
| ||
0213990 | Pozostałe (2) |
| ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,02 | ||
0220010 | Czosnek |
| ||
0220020 | Cebula |
| ||
0220030 | Szalotka |
| ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
| ||
0220990 | Pozostałe (2) |
| ||
0230000 | Warzywa owocowe | 0,02 | ||
0231000 |
|
| ||
0231010 | Pomidory |
| ||
0231020 | Papryka roczna |
| ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
| ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| ||
0231990 | Pozostałe (2) |
| ||
0232000 |
|
| ||
0232010 | Ogórki |
| ||
0232020 | Korniszony |
| ||
0232030 | Cukinie |
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
| ||
0233000 |
|
| ||
0233010 | Melony |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||
0233030 | Arbuzy |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
| ||
0234000 |
|
| ||
0239000 |
|
| ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,02 | ||
0241000 |
|
| ||
0241010 | Brokuły |
| ||
0241020 | Kalafiory |
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
| ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
| ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
| ||
0242990 | Pozostałe (2) |
| ||
0243000 |
|
| ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
0244000 |
|
| ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 0,02 | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Sałaty |
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
| ||
0252000 |
| 0,02 | ||
0252010 | Szpinak |
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
| ||
0252030 | Boćwina |
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
| ||
0253000 |
| 0,01 (*1) | ||
0254000 |
| 0,02 | ||
0255000 |
| 0,01 (*1) | ||
0256000 |
| 0,02 | ||
0256010 | Trybula |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| ||
0256030 | Liście selera |
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
0256100 | Estragon |
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,02 | ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
| ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
| ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
| ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
| ||
0260050 | Soczewica |
| ||
0260990 | Pozostałe (2) |
| ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,02 | ||
0270010 | Szparagi |
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| ||
0270030 | Seler |
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| ||
0270060 | Pory |
| ||
0270070 | Rabarbar |
| ||
0270080 | Pędy bambusa |
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| ||
0270990 | Pozostałe (2) |
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty |
| ||
0280010 | Grzyby uprawne | 0,01 (*1) | ||
0280020 | Grzyby dzikie | 0,02 | ||
0280990 | Mchy i porosty | 0,01 (*1) | ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH |
| ||
0300010 | Fasola | 0,02 | ||
0300020 | Soczewica | 0,02 | ||
0300030 | Groch | 0,01 (*1) | ||
0300040 | Łubin biały | 0,01 (*1) | ||
0300990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| ||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
0401010 | Siemię lniane | 0,01 (*1) | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,02 | ||
0401030 | Nasiona maku | 0,01 (*1) | ||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,01 (*1) | ||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,01 (*1) | ||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,01 (*1) | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,02 | ||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,01 (*1) | ||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,02 | ||
0401100 | Nasiona dyni | 0,02 | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,01 (*1) | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,01 (*1) | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,01 (*1) | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,01 (*1) | ||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,02 | ||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0402000 | Owoce oleiste |
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,01 (*1) | ||
0402020 | Nasiona palm olejowych | 0,01 (*1) | ||
0402030 | Owoce palm olejowych | 0,02 | ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | 0,02 | ||
0402990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0500000 | ZBOŻA |
| ||
0500010 | Jęczmień | 0,01 (*1) | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*1) | ||
0500030 | Kukurydza | 0,02 | ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,02 | ||
0500050 | Owies zwyczajny | 0,01 (*1) | ||
0500060 | Ryż siewny | 0,01 (*1) | ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,01 (*1) | ||
0500080 | Sorgo japońskie | 0,01 (*1) | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,01 (*1) | ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,02 | ||
0610000 | Herbaty |
| ||
0620000 | Ziarna kawy |
| ||
0630000 | Napary ziołowe z |
| ||
0631000 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
0631030 | Róża |
| ||
0631040 | Jaśmin |
| ||
0631050 | Lipa |
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
| ||
0632000 |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
| ||
0633000 |
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
| ||
0639000 |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe |
| ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
| ||
0700000 | CHMIEL | 0,02 | ||
0800000 | PRZYPRAWY | 0,02 | ||
0810000 | Przyprawy nasienne |
| ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
0810030 | Seler |
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe |
| ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| ||
0820070 | Wanilia |
| ||
0820080 | Tamarynd |
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
| ||
0830000 | Przyprawy korowe |
| ||
0830010 | Cynamon |
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||
0840010 | Lukrecja |
| ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma |
| ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostałe (2) |
| ||
0850000 | Przyprawy pączkowe |
| ||
0850010 | Goździki |
| ||
0850020 | Kapary |
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych |
| ||
0860010 | Szafran |
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona |
| ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE |
| ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | 0,01 (*1) | ||
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,02 | ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | 0,01 (*1) | ||
0900990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||
1010000 | Towary z | (+) | ||
1011000 |
| 0,02 | ||
1011010 | Mięśnie |
| ||
1011020 | Tłuszcz |
| ||
1011030 | Wątroba |
| ||
1011040 | Nerka |
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1011990 | Pozostałe (2) |
| ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,02 | ||
1012020 | Tłuszcz | 0,03 | ||
1012030 | Wątroba | 0,02 | ||
1012040 | Nerka | 0,02 | ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,02 | ||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||
1013000 |
| 0,02 | ||
1013010 | Mięśnie |
| ||
1013020 | Tłuszcz |
| ||
1013030 | Wątroba |
| ||
1013040 | Nerka |
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1013990 | Pozostałe (2) |
| ||
1014000 |
| 0,02 | ||
1014010 | Mięśnie |
| ||
1014020 | Tłuszcz |
| ||
1014030 | Wątroba |
| ||
1014040 | Nerka |
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1014990 | Pozostałe (2) |
| ||
1015000 |
| 0,02 | ||
1015010 | Mięśnie |
| ||
1015020 | Tłuszcz |
| ||
1015030 | Wątroba |
| ||
1015040 | Nerka |
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1015990 | Pozostałe (2) |
| ||
1016000 |
| 0,02 | ||
1016010 | Mięśnie |
| ||
1016020 | Tłuszcz |
| ||
1016030 | Wątroba |
| ||
1016040 | Nerka |
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
| ||
1017000 |
| 0,02 | ||
1017010 | Mięśnie |
| ||
1017020 | Tłuszcz |
| ||
1017030 | Wątroba |
| ||
1017040 | Nerka |
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1017990 | Pozostałe (2) |
| ||
1020000 | Mleko | 0,02 | ||
1020010 | Bydło |
| ||
1020020 | Owce |
| ||
1020030 | Kozy |
| ||
1020040 | Konie |
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,02 | ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gęsi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,02 | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,02 | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
| ||
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach. Chlordekon (F)
|
(*1) Granica oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00