Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2020-12-23
Wersja aktualna od 2020-12-23
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/1819
z dnia 2 grudnia 2020 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania barwników w zamiennikach łososia
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. |
(2) | Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 (2). |
(3) | Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionym rozporządzeniem Komisji (UE) nr 232/2012 (3), żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124) są obecnie dopuszczone jako dodatki do żywności w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki", przy maksymalnym poziomie wynoszącym w obu przypadkach 200 mg/kg, do stosowania wyłącznie w zamiennikach łososia na bazie gatunków ryb Theragra chalcogramma i Pollachius virens. W dniach 15 lipca 2014 r. i 23 września 2009 r. Urząd wydał opinie ustanawiające dopuszczalne dzienne spożycie dla żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) (4) na poziomie 4 mg/kg masy ciała/dzień oraz dla pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) (5) na poziomie 0,7 mg/kg masy ciała/dzień. W opiniach z dnia 15 lipca 2014 r. i z dnia 21 kwietnia 2015 r. (6) Urząd stwierdził, że żaden z szacunków dotyczących narażenia na te dodatki nie przekracza odpowiedniego dopuszczalnego dziennego spożycia dla dowolnej grupy populacji. |
(4) | W dniu 4 lutego 2019 r. złożono wniosek o zmianę warunków stosowania żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" w celu dopuszczenia stosowania tych substancji w zamiennikach łososia na bazie gatunku ryby Clupea harengus. Wniosek złożono w odniesieniu do obecnego maksymalnego poziomu wynoszącego 200 mg/kg, wyjaśniono jednak, że rzeczywiste poziomy stosowania są znacznie niższe i wynoszą od jednej do dwóch dziesiątych maksymalnego poziomu w przypadku obu substancji. Wniosek udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
(5) | Żółcień pomarańczowa FCF/Żółcień pomarańczowa S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124), gdy są stosowane jako barwniki, nadają pożądany stały odcień, poprawiają właściwości organoleptyczne i sprawiają, że zamienniki łososia na bazie gatunku ryby Clupea harengus są bardziej atrakcyjne wizualnie. |
(6) | Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków, gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. |
(7) | Żółcień pomarańczowa FCF/Żółcień pomarańczowa S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124) są dopuszczone do stosowania w różnych rodzajach żywności. Najnowsze oceny narażenia przeprowadzone przez Urząd, o których mowa w motywie 3, potwierdziły, że ogólne narażenie jest znacznie niższe od dopuszczalnego dziennego spożycia nawet w najbardziej zachowawczym scenariuszu dotyczącym maksymalnych poziomów dopuszczonych przepisami. W tych szacunkach dotyczących narażenia uwzględnione zostały dopuszczone zastosowania w zamiennikach łososia na bazie Theragra chalcogramma i Pollachius virens. Jako że zamienniki łososia na bazie Clupea harengus mają stanowić alternatywę dla zamienników łososia na bazie Theragra chalcogramma i Pollachius virens, konsumpcja zamienników łososia przez konsumentów nie powinna znacząco się zmienić. Ponadto poziomy stosowania żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) potrzebne do osiągnięcia pożądanego efektu w zamiennikach łososia na bazie Clupea harengus są znacznie niższe od dopuszczalnych poziomów maksymalnych. W związku z tym oczekuje się, że proponowane zastosowanie nie będzie miało znaczącego wpływu na ogólne narażenie konsumentów na te dodatki do żywności, które w związku z tym powinny pozostać poniżej dopuszczalnego dziennego spożycia. |
(8) | Wpisy dotyczące grupy II, grupy III i likopenu (E 160d) w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" odnoszą się obecnie jedynie do "zamienników łososia". W celu zapewnienia jasności i pewności prawa w odniesieniu do tego wyrażenia należy zmienić brzmienie tych wpisów w celu wskazania, że dopuszczone stosowanie dotyczy "substytutów łososia" na bazie gatunków ryb Theragra chalcogramma, Pollachius virens lub Clupea harengus. |
(9) | Należy zatem zmienić kategorię żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, aby dopuścić stosowanie żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) w zamiennikach łososia na bazie gatunku ryby Clupea harengus oraz ująć w pozycjach grupy II, grupy III i likopenu (E 160d) gatunki ryb, na których mogą opierać się "zamienniki łososia". |
(10) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. |
(11) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 2 grudnia 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków i poziomów stosowania żółcieni chinolinowej (E 104), żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) (Dz.U. L 78 z 17.3.2012, s. 1).
(4) Dziennik EFSA 2014;12(7):3765.
(5) Dziennik EFSA 2009;7(11):1328.
(6) Dziennik EFSA 2015;13(4):4073.
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" wprowadza się następujące zmiany:
1) | wpisy dotyczące grupy II i grupy III otrzymują brzmienie:
|
2) | wpis dotyczący żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) otrzymuje brzmienie:
|
3) | wpis dotyczący pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) otrzymuje brzmienie:
|
4) | pierwszy wpis dotyczący likopenu (E 160d) otrzymuje brzmienie:
|