ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 232/2012
z dnia 16 marca 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków i poziomów stosowania żółcieni chinolinowej (E 104), żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanawia unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania.
(2) Żółcień chinolinowa (E 104), żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124) są barwnikami spożywczymi aktualnie zatwierdzonymi do stosowania i wymienionymi w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Aktualne zezwolenie uwzględnia dopuszczalne dzienne spożycie (ADI), ustalone przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) w 1983 r. (2).
(3) Dnia 23 września 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej „Urzędem”) wydał opinię (3) dotyczącą ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania żółcieni chinolinowej (E 104) jako dodatku do żywności. W opinii tej Urząd zaleca obniżenie ADI dla tego barwnika spożywczego z 10 mg/kg wagi ciała dziennie do 0,5 mg/kg wagi ciała dziennie. Urząd uznaje ponadto, że dopracowane szacunki dotyczące narażenia (poziom 2 i poziom 3) leżą na ogół znacznie powyżej poprawionego ADI w wysokości 0,5 mg/kg wagi ciała dziennie. W związku z powyższym wskazana jest zmiana warunków i poziomów stosowania żółcieni chinolinowej (E 104) w celu zagwarantowania, że nowe, zalecane przez Urząd ADI, nie zostanie przekroczone.
(4) Dnia 27 września 2009 r. Urząd wydał opinię (4) dotyczącą ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) jako dodatku do żywności. W opinii tej Urząd zaleca obniżenie ADI dla żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) z 2,5 do 1 mg/kg wagi ciała dziennie. Urząd uznaje ponadto, że dopracowane szacunki dotyczące narażenia (poziom 3) leżą na ogół znacznie powyżej poprawionego ADI w wysokości 1 mg/kg wagi ciała dziennie w przypadku dużego spożycia przez dzieci. W związku z powyższym wskazana jest zmiana warunków i poziomów stosowania żółcieni pomarańczowej/FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) w celu zagwarantowania, że nowe tymczasowe ADI zalecane przez Urząd nie zostanie przekroczone.
(5) Dnia 23 września 2009 r. Urząd wydał opinię (5) dotyczącą ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) jako dodatku do żywności. W opinii tej Urząd zaleca obniżenie ADI z 4 mg/kg wagi ciała dziennie do 0,7 mg/kg wagi ciała dziennie. Urząd uznaje ponadto, że dopracowane szacunki dotyczące narażenia (poziom 3) leżą na ogół znacznie powyżej poprawionego ADI w wysokości 0,7 mg/kg wagi ciała dziennie w przypadku dużego spożycia przez dzieci. W związku z powyższym wskazana jest zmiana warunków i poziomów stosowania pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) w celu zagwarantowania, że nowe zalecane przez Urząd ADI nie zostanie przekroczone.
(6) Konieczne jest usunięcie wyżej wymienionych substancji z grupy III wyszczególnionej w części C pkt 3 załącznika II. W przypadku stosowania ich z pozostałymi substancjami należącymi do grupy III należy jednak zachować łączny najwyższy dopuszczalny poziom.
(7) Aby zmniejszyć stopień narażenia do poziomu niższego od zalecanego ADI, należy skorygować najwyższe dopuszczalne poziomy. Należy je przede wszystkim obniżyć, z zastosowaniem tego samego współczynnika co przy zmniejszeniu dziennego spożycia, do poziomu docelowego. Na wyższe dopuszczalne poziomy należy wyjątkowo zezwolić w przypadku niektórych tradycyjnych produktów, które nie wpływają znacząco na stopień narażenia. Niektóre z przepisów zostały również usunięte.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Aby zapewnić przemysłowi spożywczemu niezbędny czas na dostosowanie produkcji do nowych warunków i poziomów stosowania określonych w niniejszym rozporządzeniu, należy przyjąć przepisy przejściowe.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r.
Środki spożywcze zawierające żółcień chinolinową (E 104), żółcień pomarańczową FCF/żółcień pomarańczową S (E 110) i pąs 4R, czerwień koszenilową A (E 124), które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 czerwca 2013 r., a nie są zgodne z przepisami niniejszego rozporządzenia, mogą pozostać w sprzedaży do wyczerpania zapasów.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 marca 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria 14, 1983 r.
(3) Opinia panelu naukowego do spraw dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS), na wniosek Komisji, w związku z ponowną oceną żółcieni chinolinowej (E 104) jako dodatku do żywności, Dziennik EFSA 2009, 7(11):1329.
(4) Opinia panelu naukowego do spraw dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS), na wniosek Komisji, w związku z ponowną oceną żółcieni pomarańczowej (E 110) jako dodatku do żywności, Dziennik EFSA 2009; 7(11):1330.
(5) Opinia panelu naukowego do spraw dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS), na wniosek Komisji, w związku z ponowną oceną pąsu 4R jako dodatku do żywności, Dziennik EFSA 2009, 7(11):1328.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w części C pkt 3 usuwa się wpisy w brzmieniu:
„E 104 | Żółcień chinolinowa” |
„E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S” |
„E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A”; |
2) w części E wprowadza się następujące zmiany:
a) w kategoriach 03, 05.2, 05.3, 05.4, 07.2 oraz 14.1.4 przypis 25 otrzymuje brzmienie:
„(25): Ilość każdego z barwników E 122 oraz E 155 nie może przekroczyć 50 mg/kg lub mg/l”;
b) w kategorii 1.7.5 przypis 33 otrzymuje brzmienie:
„ (33): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 100, E 102, E 120, E 122, E 160e i E 161b”;
c) w kategoriach 04.2.1, 04.2.2, 04.2.3 i 04.2.4.1 przypis 34 otrzymuje brzmienie:
„(34): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 120, E 122, E 129, E 131, E 133”;
d) w kategoriach 04.2.5.2 i 04.2.5.3 przypis 31 otrzymuje brzmienie:
„(31): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 120, E 142, E 160d i E 161b”;
e) w kategorii 9.2 przypisy 35, 36 i 37 otrzymują brzmienie:
„ (35): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 102, E 120, E 122, E 142, E 151, E 160e, E 161b”
„(36): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 102, E 120, E 122, E 129, E 142, E 151, E 160e, E 161b”
„ (37): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 102, E 120, E 151, E 160e”;
f) dla E 104, E 110 i E 124 dodaje się w odpowiednich kategoriach żywności następujące pozycje w porządku liczbowym:
Numer kategorii | Numer E | Nazwa | Maksymalny poziom (odpowiednio mg/l lub mg/kg) | Przypisy | Ograniczenia/wyjątki |
„ 01.4 | Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce termicznej | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 5 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 5 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
01.6.3 | Pozostałe śmietanki | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) | Tylko śmietanki z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 5 | (61) | Tylko śmietanki z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 5 | (61) | Tylko śmietanki z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
01.7.3 | Jadalne skórki serów | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (62) |
| |
(62): Całkowita ilość E 104 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
04.2.4.1 | Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce termicznej | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 30 | (61) | Tylko mostarda di frutta | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 35 | (61) | Tylko mostarda di frutta | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 20 | (61) | Tylko mostarda di frutta | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
05.2 | Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 30 | (61) | Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, z pokrywą cukrową, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 35 | (61) | Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, z pokrywą cukrową, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 20 | (61) | Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, z pokrywą cukrową, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. | |
E 104 | Żółcień chinolinowa | 30 | (61) | Tylko kandyzowane owoce i warzywa. | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) | Tylko kandyzowane owoce i warzywa. | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) | Tylko kandyzowane owoce i warzywa. | |
E 104 | Żółcień chinolinowa | 300 | (61) | Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, z pokrywą cukrową, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 50 | (61) | Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, z pokrywą cukrową, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 50 | (61) | Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, z pokrywą cukrową, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
05.3 | Guma do żucia | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 30 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
05.4 | Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4 | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (61) | Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 35 | (61) | Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 55 | (61) | Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień | |
E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (61) | Tylko nadzienia | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 35 | (61) | Tylko nadzienia | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 55 | (61) | Tylko nadzienia | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
06.6 | Ciasto o luźnej konsystencji | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 35 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 55 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
08.2.3 | Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (61) | Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 35 | (61) | Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 55 | (61) | Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas | |
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (62) | Tylko jadalne osłonki | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
(62): Całkowita ilość E 104 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
09.2 | Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki | ||||
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 200 | (63) | Tylko w zamiennikach łososia na bazie Theragra chalcogramma i Pollachius virens | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 200 | (63) | Tylko w zamiennikach łososia na bazie Theragra chalcogramma i Pollachius virens | |
(63): Całkowita ilość E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
09.3 | Ikra rybia | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 200 | (61) | Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru) | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 200 | (61) | Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru) | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 200 | (61) | Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru) | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
12.2.2 | Przyprawy i dodatki do potraw | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (62) | Tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori | |
(62): Całkowita ilość E 104 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
12.4 | Musztarda | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 50 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 35 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
12.6 | Sosy | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 20 | (64) | W tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorów | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 30 | (64) | Tylko w piklach i picalilli | |
(64): Całkowita ilość E 104, E 110 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
12.9 | Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8 | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) | Tylko analogi mięsa i ryb produkowane na bazie białek roślinnych | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 20 | (61) | Tylko analogi mięsa i ryb produkowane na bazie białek roślinnych | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) | Tylko analogi mięsa i ryb produkowane na bazie białek roślinnych | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
13.2 | Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów objętych kategorią 13.1.5) | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
13.3 | Dietetyczne środki spożywcze stosowane w diecie odchudzającej, przeznaczone do zastępowania całkowitej dziennej spożywanej żywności lub poszczególnych posiłków (całości lub części całkowitej dziennej diety) | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
14.1.4 | Napoje aromatyzowane | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) | Z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 20 | (61) | Z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) | Z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
14.2.3 | Cydr i perry | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 25 | (64) | Z wyjątkiem cidre bouché | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (64) | Z wyjątkiem cidre bouché | |
(64): Całkowita ilość E 104, E 110 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
14.2.4 | Wino owocowe i napoje wzbogacone winem lub innym alkoholem | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 20 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 1 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
14.2.7.1 | Wina aromatyzowane | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (61) | Z wyjątkiem americano i bitter vino | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 50 | (61) | Z wyjątkiem americano i bitter vino | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 50 | (61) | Z wyjątkiem americano i bitter vino | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
14.2.7.2 | Aromatyzowane napoje na bazie wina | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (61) | Z wyjątkiem bitter soda, sangria, claria, zurra | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 50 | (61) | Z wyjątkiem bitter soda, sangria, claria, zurra | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 50 | (61) | Z wyjątkiem bitter soda, sangria, claria, zurra | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
14.2.7.3 | Aromatyzowane koktajle na bazie wina | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 50 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 50 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
14.2.8 | Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 180 | (61) | Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 100 | (61) | Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 170 | (61) | Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % | |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
16. | Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4 | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 5 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
17.1 | Suplementy żywnościowe w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 35 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 35 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
17.2 | Suplementy żywnościowe w postaci płynnej | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III | |||||
17.3 | Suplementy żywnościowe w postaci syropu lub do żucia | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 10 | (61) |
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 10 | (61) |
| |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 10 | (61) |
| |
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III”; |
g) w kategorii 08.2.1 wprowadza się następujące zmiany:
(i) wpis dotyczący E 110 otrzymuje brzmienie:
| „E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 15 |
| Tylko sobrasada”; |
(ii) wpis dotyczący E 124 otrzymuje brzmienie:
| „E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 50 |
| Tylko kiełbasa chorizo/salchichon”; |
h) w kategorii 14.2.7.1 wprowadza się następujące zmiany:
(i) wpisy dotyczące E 104 i E 110 otrzymują brzmienie:
| „E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (26) (27) | Tylko americano, bitter vino |
| E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 50 | (27) | Tylko bitter vino”; |
(ii) wpis dotyczący E 124 otrzymuje brzmienie:
| „E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 50 | (26) (27) | Tylko americano, bitter vino”; |
i) w kategorii 14.2.7.2 wprowadza się następujące zmiany:
(i) wpisy dotyczące E 104 i E 110 otrzymują brzmienie:
| „ E 104 | Żółcień chinolinowa | 50 | (28) | Tylko bitter soda |
| E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 50 | (28) | Tylko bitter soda”; |
(ii) wpis dotyczący E 124 otrzymuje brzmienie:
| „E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 50 | (28) | Tylko bitter soda”; |
j) skreśla się następujące pozycje dla E 104, E 110 i E 124 w odpowiednich kategoriach żywności:
„ 01.7.5 | Sery topione | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 100 | (33) | Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 100 | (33) | Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 100 | (33) | Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi | |
04.2.1 | Warzywa i owoce suszone | ||||
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 200 | (34) | Tylko konserwy z czerwonych owoców | |
04.2.2 | Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance | ||||
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 200 | (34) | Tylko konserwy z czerwonych owoców | |
04.2.3 | Owoce i warzywa w puszkach lub słoikach | ||||
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 200 | (34) | Tylko konserwy z czerwonych owoców | |
04.2.4.1 | Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce termicznej | ||||
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 200 | (34) | Tylko konserwy z czerwonych owoców | |
04.2.5.2 | Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 100 | (31) | Z wyjątkiem przecieru z kasztanów | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 100 | (31) | Z wyjątkiem przecieru z kasztanów | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 100 | (31) | Z wyjątkiem przecieru z kasztanów | |
04.2.5.3 | Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 100 | (31) | Z wyjątkiem crè me de pruneaux | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 100 | (31) | Z wyjątkiem crè me de pruneaux | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 100 | (31) | Z wyjątkiem crè me de pruneaux | |
08.2.1 | Mięso przetworzone niepoddane obróbce termicznej | ||||
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 200 |
| Tylko sobrasada | |
09.2 | Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki | ||||
E 104 | Żółcień chinolinowa | 100 | (35) | Tylko pasty rybne i pasty ze skorupiaków | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 100 | (35) | Tylko pasty rybne i pasty ze skorupiaków | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 100 | (35) | Tylko pasty rybne i pasty ze skorupiaków | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 250 | (36) | Tylko wstępnie obgotowane skorupiaki | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 250 | (36) | Tylko wstępnie obgotowane skorupiaki | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S | 100 | (37) | Tylko wędzone ryby | |
E 124 | Pąs 4R, czerwień koszenilowa A | 100 | (37) | Tylko wędzone ryby”. |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00