Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2014-04-08 do 2019-12-07
Wersja archiwalna od 2014-04-08 do 2019-12-07
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 347/2014
z dnia 4 kwietnia 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do zwiększenia maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki koniecznego z powodu warunków klimatycznych
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 91 lit. c),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 606/2009 (2) określono maksymalną dopuszczalną całkowitą zawartość dwutlenku siarki w winie. W części A pkt 4 w załączniku I B do wspomnianego rozporządzenia przewidziano, że Komisja może zdecydować, by zainteresowane państwa członkowskie mogły zezwolić na zwiększenie poziomów maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki wynoszących poniżej 300 miligramów na litr o maksymalnie 50 miligramów na litr, jeżeli jest to konieczne z powodu warunków klimatycznych.
(2) W dniu 15 stycznia 2014 r. właściwe organy Niemiec wystosowały oficjalny wniosek o zwiększenie maksymalnej dopuszczalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki w winie wynoszącej poniżej 300 miligramów na litr o maksymalnie 50 miligramów na litr w przypadku win wytwarzanych z winogron zebranych w 2013 r. w strefach uprawy winorośli w wyznaczonych obszarach o chronionej nazwie pochodzenia „Mosel” i chronionych oznaczeniach geograficznych: „Landwein der Mosel”, „Landwein der Ruwer”, „ Landwein der Saar” i „Saarländischer Landwein”.
(3) W uwadze technicznej przekazanej przez właściwe organy Niemiec wyjaśniono, że w wyżej wymienionych obszarach warunki klimatyczne wpłynęły negatywnie na jakość sanitarną winogron zebranych w 2013 r. W szczególności, wskutek późnego zbioru część winogron zgniła, a podczas fermentacji powstały większe ilości pirogronianu, aldehydu octowego i kwasu alfa-ketoglutarowego. Substancje te wiążą dwutlenek siarki i ograniczają jego działanie konserwujące. W związku z tym w przypadku win wytwarzanych z tych winogron wyższe są całkowite ilości dwutlenku siarki niezbędne dla zapewnienia prawidłowego procesu produkcji wina i jego przechowywania. Dlatego też tymczasowe zezwolenie, o którym mowa w części A pkt 4 w załączniku I B do rozporządzenie (WE) nr 606/2009, jest jedynym dostępnym rozwiązaniem umożliwiającym wykorzystanie winogron, które ucierpiały z powodu niekorzystnych warunków pogodowych, do wytworzenia wina nadającego się do wprowadzenia do obrotu.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 606/2009.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Dodatek 1 załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 4 kwietnia 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
„ Dodatek I
Zwiększenie maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki konieczne z powodu warunków klimatycznych
| Rok | Państwo członkowskie | Strefa(-y) upraw winorośli | Objęte wina |
1. | 2000 | Niemcy | Wszystkie strefy uprawy winorośli na obszarze Niemiec | Wszystkie wina uzyskane z winogron zebranych w 2000 r. |
2. | 2006 | Niemcy | Strefy uprawy winorośli w regionach: Badenia-Wirtembergia, Bawaria, Hesja i Nadrenia-Palatynat | Wszystkie wina uzyskane z winogron zebranych w 2006 r. |
3. | 2006 | Francja | Strefy uprawy winorośli w departamentach Dolny Ren i Górny Ren | Wszystkie wina uzyskane z winogron zebranych w 2006 r. |
4. | 2013 | Niemcy | Strefy uprawy winorośli na wyznaczonym obszarze chronionej nazwy pochodzenia » Mosel« i chronionych oznaczeń geograficznych »Landwein der Mosel«, »Landwein der Ruwer«, »Landwein der Saar« i »Saarländischer Landwein« | Wszystkie wina uzyskane z winogron zebranych w 2013 r.” |